Home » Мнения » Главанаците се качиха на главата на Борисов

Главанаците се качиха на главата на Борисов

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Мартин Георгиев

Пожарникарският инстинкт на премиера Бойко Борисов никога не му изневерява, когато чуе алармата на общественото недоволство. Вместо с шланг премиерът гаси огъня само с телефонно обаждане. Причината за пламъците обикновено остава неизяснена, въпреки че като пожарникар той лесно може да установи първоизточника на огъня. За Борисов обаче е важно единствено да не му изгори стабилността.
А главанаците все ще са виновни за някоя искра
Именно върху тях падна вината за скандала в общественото радио, заради който десетки журналисти от различни медии се събраха на протест пред сградата на БНР. Причината беше, че шефът за един ден на програма „Хоризонт“ Николай Кръстев, който пое временно длъжността след пенсионирането на предишния директор, реши да отстрани от радиоефир дългогодишния водещ и редактор Силвия Великова и да ѝ отнеме съдебния ресор, който тя отразява повече от десетилетие. Реакцията срещу този натиск върху независимата журналистика не закъсня – нещо, което поръчителите на атаката срещу БНР може би не предвидиха. Опитите за ограничаване на свободата на словото стремглаво се увеличават с наближаването на избора на нов главен прокурор в края на октомври, а Великова не си спестява критиките към единствения кандидат за поста Иван Гешев.

Дали с престорена изненада, или откровено не очаквал подобна задкулисна поръчка, Борисов лично се зае да гаси пожара с потенциал да прерасне в огнена стихия за управляващите. „Когато чух за тази глупост, която са сътворили, обадих се все пак на Силвия Великова да ми потвърди, тя ми каза. Аз не го познавам директора на БНР и никога не съм го и виждал. Не съм казвал или участвал за избора му. Помолих да му предадат, защото изпълнителната власт само дава парите, тя не се меси“, коментира премиерът от Русе, където беше на поредна обиколка с джипката. Съобщението на Борисов към директора на общественото радио Светослав Костов било, че ако не поправи „тази глупост, която са сътворили“, ще му бъде поискана оставката. „Главанаци е точната дума. Как могат, и то днес…! Имам чувството, че го правят нарочно !“, ядоса се премиерът.

Последно министър-председателят използва публично това нарицателно през 2016 г. след престрелката в заведение в Слънчев бряг между хора на Димитър Желязков – Очите и Божидар Кузманов – Кравата. Сега обаче не стана ясно кои са главанаците, които кадруват в БНР. Но пак същите трябва да са вдъхновители на последвалото скандално заглушаване на радиото. Обществената медия безпрецедентно спря излъчването на програма „Хоризонт“ за близо 5 часа, което предизвика прокурорска проверка, тъй като радиото е част от националната сигурност на държавата. „Случилото се в БНР беше саботаж срещу правителството“, заключи Борисов. Прокуратурата намери виновника – техническия директор, което е една идея по-ефективно като разследване от това да обвиниш дежурния клошар. Въпросният директор мълчи, пратен е в дълъг отпуск, и ако издържи да не се разприказва кое как се е случило, ще извади късмет и вместо клошар ще бъде обвинена някоя чистачка.
Докато огънят на недоволството в националното радио се разпалваше,
МВР подпали премиерската черга. Полицията скандално арестува за 24 часа фоторепортера на „Клуб Z“ Веселин Боришев, който снимал униформените преди протеста срещу Иван Гешев миналия петък. Задържането било по указ за дребното хулиганство от 1963 г. В крайна сметка реакцията на Борисов не закъсня и той нареди МВР повече да не арестува снимащи репортери и да се извини за действията си. Какво значение имат тук някакви си закони, били те и калпави. Думата на премиера е равна на закон, нищо че ГЕРБ разполагат със законодателната власт, за да отменят остарелия указ, служещ за разправа с неудобните.

Дали това ще се случи, едва ли –
в държавата на пожарникаря липсва елементарна пожарна безопасност
Какви са тези мистериозни сили, които уволняват и назначават журналисти в обществените медии? Кой е този, който може да поръча „Хоризонт“ да спре излъчването за 5 часа в нарушение на закона. Едва ли някой допуска, че шефът на дирекция „Техника“ на своя глава е решил да заглуши радиото, до каквото заключение стигна проверката на прокуратурата, ръководена точно от Иван Гешев. Или пък че някой си полицай самостоятелно е взел решение да арестува изключително известен фоторепортер преди протест, а не е получил заповед от висшестоящ. Това не са съвпадения, не е опит за саботаж или преврат срещу правителството на ГЕРБ, а резултат от безправието, което цари в държавата.

Истината е, че колкото и да се опитва да гаси пожарите на главанаците, Борисов и неговото управление са отговорни за средата, в която липсва законност и позволява натиск върху неудобните. Премиерът го позволява и с мълчанието си кои са главанаците, нищо, че не млъква напоследък. Събитията от миналата налудничава седмица ясно показаха, че главанаците му са се качили на главата. Оставят го само да се разхожда с джипката.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Захариева: Пламен Георгиев обеща да напредне с испанския

Пламен Георгиев има качества за консул във Валенсия, заяви външният ни министър Екатерина Захариева пред ...

Идиотски гаф с телефон едва не провали футболен мач

Без ВАР остана дербито в Саудитска Арабия между Ал Фатех и Ал Насър 0:1, а ...

9 октомври 1974 г. : Умира Оскар Шиндлер

На 9 октомври 1974 г. на 66-годишна възраст умира Оскар Шиндлер. Oскар Шиндлер е немски ...

Цацаров: Незаконен съдебен състав пусна Полфрийман

Министърът на външните работи Екатерина Захариева и главният прокурор Сотир Цацаров се срещнаха с Джон ...

Собствениците на Юнайтед няма да разкарат Солскяер

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Оле Гунар Солскяер може да се чувства спокоен за поста си ...

Димитър Пенев със секретна мисия

Легендата на ЦСКА и българския футбол Димитър Пенев бе част от приятна изненада, която колективът ...