Home » Мнения » Гласувайте преференциално, друг изход няма

Гласувайте преференциално, друг изход няма

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„На изборите ще участваме Сульо, Пульо, Атанас и аз.” Тези подигравателни думи на позабравения политик от 90-те години Жорж Ганчев отдавна вече не са повод за присмех. Партиите редовно пълнят своите кандидатски листи с хора, които с биографиите си (или липсата на такива) направо карат човек да настръхне. Явно политическите сили у нас още са на етапа на развитие, на който смятат, че могат да продадат на избирателите дори и магаре, ако му е залепен партиен стикер.

Хайде, на нашите парламентарни избори сме се нагледали и свикнали на какво ли не. Вече никой не се учудва на лошия „материал” в Народното събрание. Сега обаче идва вотът за Европейски парламент. Би трябвало претендентите за Страсбург да се подбират на принципа „най-добрите от най-добрите”. Все пак тези хора ще бъдат лицето на България в единствения демократично избран орган на Европейския съюз. Вместо това обаче избирателите трябва насила да преглътнат поредната порция от същото, което политиците им сервират на всеки вот у нас.

Особено дразнещи са старите „муцуни”,

наводнили кандидатските листи. И не става въпрос само за бившия председател на Народното събрание Александър Йорданов, когото СДС нагласи в редиците на ГЕРБ. Изненадващо голям брой партийни лидери заеха челните места – като водачите на ДПС Мустафа Карадайъ, на „Воля” Веселин Марешки и на НФСБ Валери Симеонов. Изглежда разчитат, че личната им популярност ще привлече гласове и ако успеят да спечелят мандат, най-вероятно ще го отстъпят на следващия в листата. Искат да дадат тласък на партиите си, това е ясно. Ако толкова милееха за България обаче, в която всичките се кълнат, можеха поне за тези избори да стоят настрана. Последното, от което имаме нужда, е вотът за Европарламента да мине под сянката на хора, които свързваме с продължаващия упадък на родната политика.

Партиите обаче се ръководят от свои съображения, когато подбират кандидатите, и няма никакво значение дали избраниците са подходящи за Европарламента, а понякога дори дали се харесват на избирателите. В това отношение особено многозначително е присъствието на депутата от ДПС Делян Пеевски в листата на движението. Бизнесменът вече е участвал на евроизбори веднъж – през 2014 г. Както тогава, така и сега заема избираемото второ място. Навремето спечели мандат, който отстъпи на следващия кандидат в листата. Вероятно и сега ще успее.

Остава загадка защо „успелият млад мъж” (както той сам се титулува) постоянства в участието си на евровота. Какъвто и да е отговорът обаче, включването му в листата на ДПС, при това като подгласник на партийния лидер, е пореден звучен шамар в лицето на избирателите на движението. Говорим за човек, който въобще не се появява на работа в Народното събрание. Медиите, които притежава, са глашатай и защитник на всяка власт, независимо колко провалена и вредна е за България. Ахмед Доган обаче демонстративно показва, че ако иска, може да го изпрати и в Европарламента. Добре, че ДПС се провали в опита си да ликвидира преференцията. Така на избирателите на партията остана оръжие, с което да се съпротивляват на подобни, предварително отрепетирани политически триумфи. Ако желаят да го използват, разбира се.

Преференцията може

да спаси от разочарование и феновете на българската „консервативна вълна”,

която се оказа удивително плитка, съдейки по листите на родните националисти. Особено показателен е случаят на ВМРО – единствената партия от „Обединени патриоти”, която има шанс да вземе мандат. Начело на листата е евродепутатът Ангел Джамбазки, който много усърдно замазва факта, че дължи първия си мандат на Николай Бареков. През 2014 г. „воеводите” влязоха в коалиция с бившия журналист, без много да му мислят, след което бързо го зарязаха в името на „патриотичното обединение” с Валери Симеонов и Волен Сидеров. Джамбазки обаче остана в Страсбург. Сега от ВМРО примамват избирателите с обещания за война с „джендър идеологията” и затова издигнаха за Европарламента разни активни борци с „третия пол” като режисьора Андрей Слабаков и писателя Александър Урумов. И какво излиза? Вместо да работят за изравняване на благосъстоянието на българина с това на средния европеец, националпопулистите ще гонят призрака на джендър заплахата из коридорите на Европарламента.

Пътят към Страсбург се задръсти и от

хора, които гледат на изборите като на трамплин,

чрез който да се оттласнат от дъното, което са ударили. Евгения Банева, попаднала в ареста със съпруга си Николай Банев, изникна като лидер на листата на „Българско национално обединение” – странна формация, започнала като коалиция през 2017 г., в която се насъбраха причудливи организации като Асоциация на българските пенсионери, „Български наказателен отряд”, Асоциация на агроекологичните производители и др. Проваленият политик Александър Томов – бивш социалист, шеф на „Кремиковци” и на футболния клуб ЦСКА, сформира коалицията „Движение Заедно”, в която се намести и Мария Пиргова – бивш зам.-председател на ЛИДЕР, по-известна като партията на бизнесмена Христо Ковачки.

Съвсем жалко изглежда положението при Николай Бареков. Много му се иска да продължи със сладкия живот в Европарламента, но не можа дори да събере сносна листа и регистрира единствено себе си и своя съводещ по тв „Евроком” Димитър Байрактаров. Като „кандидат на всички българи” гордо обяви, че ще участва на изборите Николай Ненчев – бившият военен министър в кабинета „Борисов 2”, който в момента е подсъдим заради ремонта на изтребителите МиГ-29.

Така изглеждат много от кандидатите – подсъдими, тв клоуни, втръснали на всички партийни водачи и провалени политици, търсещи ново начало в най-високата демократична институция на ЕС. Затова ровете в интернет, четете биографии, издирвайте малкото свестни хора, промъкнали се в партийните листи. И гласувайте преференциално. Друг изход няма.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Не е ли време вече наистина да затворим тая държава

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Не ...

Мадам Искрено и лично“ се завръща в ефир

Миглена Ангелова, отново ще радва феновете си от телевизионния екран. Eĸcцeнтpичнaтa телевизионерка ще бъде водеща ...

Румен Радев се срещна с ръководителите на службите за сигурност

Президентът Румен Радев проведе работна среща с ръководителите на службите за сигурност Държавният глава Румен ...

Слави Трифонов: Уважаеми зрители, спите ли?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Напоследък ...

А1 отчита стабилен ръст на всички основни показатели през втората четвърт на 2019 г.

Средният приход от абонат (ARPU) и средният приход от фиксирана линия (ARPL) растат съответно с ...

Армия, полиция и жандармерия ще борят африканската чума

Армия, полиция и жандармерия се включват в борбата с африканската чума по свинете, стана ясно ...