Home » България » Глад за БГ пилоти, всеки десети чужденец

Глад за БГ пилоти, всеки десети чужденец

Високи изисквания, скъпо обучение и конкуренция за кадри от low cost компаниите води до недостиг на професионални пилоти в българските авиокомпании. Срещу високо заплащане до 4000 евро в Европа нискотарифните превозвачи „крадат“ подготвените ни авиатори от всички останали. Както в сфери, като медицината и образованието, качествени кадри вече липсват, защото бягат в други европейски държави за по-големи заплати, коментираха от авиационния бранш пред в. „Монитор“.

В момента конкуренцията на пазара води до недостиг на летци и заради това се налага внос от трети страни у нас, като Украйна, Македония, Сърбия и др. Така на практика 10% от пилотите на българските авиокомпании са чужденци. От бранша се оплакват, че у нас на чуждите кадри от трети страни в авиацията не разрешават да летят с дипломи за средно образование, за разлика от Европа и останалата част от света. Там се дава превес на квалификацията, а не на тапията за магистър. За пилот се изисква специално обучение и изпити, което у нас не е възможно, а не университетското образование, аргументират се шефовете на БГ компаниите за пречките за набиране на кадри.

Затова от години браншът иска въвеждането на държавна поръчка – граждански факултет в Долна Митрополия, но от властите контрират, че това е държавна помощ. А тя не е възможна, защото ще бъде санкционирана от Европейската комисия.

Друго обучение в България не е възможно освен за аматьорски бревет, защото у нас няма достатъчно инструктори. Затова нашите летци отиват в чужбина да се обучават. Курсовете за пилоти в съседна Румъния не излизат под 8000 евро. За пилот на частни самолети курсистът трябва да е на минимум 17 години и задължително да има познания по английски език и изкаран курс по медицина по тамошните стандарти. Цената тук е в пъти по-висока – 8897 евро. За упражняване на други професии в областта (например мениджър на въздушния трафик) цената отново не е ниска – близо 6000 евро. Отново са задължителни бакалавърска степен на образование и навършени минимум 18 години.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Ботев Пд подписва с талантлив младок

Юношата на Ботев (Пловдив) Димитър Тонев ще получи днес предложение за първи професионален договор, информира ...

20 г. от приемането на България в ЦЕРН

България отбелязва 20 години от приемането ѝ като пълноправен член на ЦЕРН (Европейската лаборатория по ...

Предал ЦСКА прибра 32 хил. лева от Армията

Кредиторите вече си получават парите от 8-те милиона лева, които ЦСКА плати за клубната емблема. ...

Култов вратар влиза в групата на Лудогорец

Вратарят на Лудогорец Владислав Стоянов може да попадне в групата на тима за домакинството на ...

Безпомощната свобода

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Около ...

Ето кой е предложил Попето за капитан за националния

Отказалият се от националния отбор на България Ивелин Попов е предложил вратарят на Левски Николай ...