Home » България » Гешев: Момчето, подготвяло атентат, е суперинтелигентно

Гешев: Момчето, подготвяло атентат, е суперинтелигентно

При претърсването в помещенията в Пловдив на първо място е намерена т. нар. на жаргон „тръбна бомба“ – устройство, което много често се ползва при атентати в САЩ. Детето, съзнателно използвам този термин, според мен е суперинтелигентно. Това заяви на специален брифинг заместник-главният прокурор Иван Гешев за задържания в Пловдив ученик, подготвял самоубийствен бомбен атентат, предаде Канал 3.

„Другото намерено е взривно устройство в процес на изготвяне, поставено в пластмасов съд, поставен в друг съд, между тях са поставени множество пирони, вероятно за максимален поразяващ ефект. Теглото на това вешество е 14,5 кг, използва се в някои от атентатите в Белгия и Франция, вкл. и в Сарафово. Според оценки на експерти за Сарафово там е ползвано около 2 кг, а тук – над 14 кг. Мисля да спра дотук“, разказа още Иван Гешев.

„Това дете е обект на вербовка на „Ислямска държава“, бе намерено знаме на „Ислямска държава“, книги с тази тематика, които са достъпни и в България. Това е някакъв класически случай на вербуване и радикализиране на определено лице – в случая непълнолетно лице“, обясни още зам.-прокурорът.

Той наблегна, че в случая става дума за дете, което е жертва.

„Преценихме, че обществото трябва да знае и да е запознато в разумни граници, че някои проблеми, които считаме за латентни и несъществуващи, са вече в България. Тези проблеми касаят всеки от нас като родители в тази страна, както и че в крайна сметка тези проблеми трябва да бъдат решавани и да им бъде противодействано от цялата държава. И да има някаква обществена реакция и дискусия“, коментира заместник-главният прокурор.

„Става въпрос за дете, непълнолетен български гражданин на 16 г., в сряда се получи сигнал, устен, неофициален, от близки на това дете. Колегите от ДАНС веднага уведомиха Специализираната прокуратура, в рамките на часове се създаде организация. Става въпрос за ученик, дете, вече обвиняем, който се е радикализирал. За Пловдив отидоха екипи от спецпрокуратурата, съвместните действия бяха координирани с ОДМВР в Пловдив, с ДАНС, с групата за противодействия на бомбения тероризъм, беше извършено претърсване на две помещения“, разказа още Гешев.

Той поясни, че момчето е имало интереси към химията, и е създало взривното устройство само за около 7-8 дни. „Едно до някаква степен объркано дете, обработвал го е професионалист“, каза Иван Гешев, като подчерта, че евентуално издирване на самоличността на детето, евентуални снимки и т. н., ще увредят най-напред на самото момче, а и на разследването.

Шефът на ОДМВР-Пловдив старши комисар Атанас Илков добави, че детето няма да бъде извеждано от неговата среда, ще продължи да ходи на училище. „Включихме се непосредствено след сигнала с работата с детето, тази наша работа ще продължи и занапред.

То е под надзора на Детска педагогическа стая, от понеделник започваме интензивна работа с него, ще сме в непрекъснат контакт със семейството му, за да можем да го изведем от тази среда, за да заживее нормален, пълноценен живот. Няма да пестим ресурс в тази насока.

Детето ще си ходи на училище, няма да го извеждаме от средата, в която е било досега, ще набележим мерки, за да не се чувства изолирано. Нашето присъствие около него и семейството ще е постоянно, за да му помогнем и да го извадим от средата“, изтъкна старши комисар Атанас Илков.

Поставете оценка:

0

Оценка 0 от 0 гласа.
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Ветеран от Втората световна стана блогър

97-годишната Алефтина Груздкова, жител на Екатеринбург, поддържа акаунт в Instagram под псевдонима @babushka1922. Жената публикува ...

Бай Дончо, прати ни на Сатурн!

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Коментар ...

Българка записа името си в историята на автомобилния спорт

Екатерина Стратиева записа името си в историята на автомобилния спорт, след като стана първата жена, ...

Секстинг – флирт от ново поколение

Чували ли сте за секстинг? Терминът е измислен, за да може да се обясни изпращането ...

Между пушек и огън

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Където ...

Нови 8 мача от евроквалификациите днес

Евроквалификациите продължават с нова доза от осем мача днес, като всичките са от 21,45 часа. ...