Home » Бизнес » Германия увеличава възрастта за пенсиониране

Германия увеличава възрастта за пенсиониране

Германската федерална банка (Бундесбанк) предложи да се увеличи възрастта за пенсиониране в страната до 69,3 години, но само гражданите, родени през 2001 г. или по-късно, могат да бъдат засегнати от новите правила.

Бундесбанк изрази това предложение в месечния си доклад за октомври тази година. Банковите експерти отбелязват, че през последните години ситуацията с пенсионното осигуряване остава относително „спокойна“, уточнява Канал 3. Причините за това са реформите, провеждани от правителството, пауза в демографските промени и добрата динамика на пазара на труда. „Вноските намаляха, а плащанията бяха разширени.“, се казва в документа.

Но в бъдеще „демографските промени ще окажат натиск върху пенсиите“. „Очаква се продължителността на живота да се увеличи и много хора ще бъдат пенсионери през средата на 2020-те. Федералното правителство възнамерява да проведе пенсионна реформа в дългосрочен план“, казват в анализа на банката.

Експертите припомнят, че до началото на 2030-те години (от 2031 г.) възрастта за пенсиониране ще се увеличи до 67 години (хората, които са родени не по-рано от 1964 г., ще започнат да се пенсионират).

„Началото на реформата може да бъде по-нататъшно обвързване (на възрастта за пенсиониране) в съответствие с увеличаването на продължителността на живота. Това се препоръчва от международни организации. Това би позволило увеличаването на възрастта за пенсиониране, така че балансът между възрастта за пенсиониране и работното време да остане стабилен. Увеличаването на продължителността на живота може след това да бъде обвързано с по-дълъг трудов стаж, но в същото време ще се увеличи пенсионната възраст до 69,3 години“, се казва в доклада.

В резултат периодът на заетост ще бъде удължен, което ще има положителен ефект върху социалните осигуровки и данъчната система, а самата пенсия ще се увеличи поради по-дългия срок за изплащане на пенсионни вноски.

Германия
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Щети за 1 милиард евро във Венеция

Властите във Флоренция и Пиза следят внимателно нивото на река Арно, което се повиши значително ...

Краш тест със 75 и 84 км/ч (ВИДЕО)

Германската асоциация за технически надзор на автомобилния транспорт подложи Nissan Leaf на краш тестове със ...

„Пощенска” и „Пиреос” вече са едно

„Πoщeнcĸa бaнĸa“ и „Бaнĸa Πиpeoc Бългapия“ oфициaлнo ca eдна. Това става една гoдинa cлeд ĸaтo ...

Възраждането на моловете

Фитнес центровете и кината са двете услуги, които връщат потребителите в моловете. Сегментът на търговските ...

Какво не трябва да ядете и пиете в Турция в никакъв случай

„Мисля да отида в Турция. Повече се интересувам от Истанбул. Там през май 2020 г. ...

Продават имот на Арабаджиеви

НАП – Пловдив обяви за публична продажба имот в Созопол на „Виктория груп корпорейшън“ ЕАД. ...