Home » Свят » Германия харчи стотици милиони за войските на САЩ

Германия харчи стотици милиони за войските на САЩ

През последните седем години федералното правителство на Германия е подкрепило американските войски в страната с 243 милиона евро. Освен всичко друго, официален Берлин изплаща пенсионни помощи за бивши военни служители на САЩ и за стопанисването на предоставените им земя и сгради, отбелязва германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, предаде агенция „Фокус“.

Държавата – и германският данъкоплатец, имат принос за строителните разходи на въоръжените сили на САЩ. Общо 480 милиона евро, които федералното правителство е отделило за всички военни строителни мерки от партньорите на НАТО в Германия в периода от 2012 до 2019 г., са предоставени „почти изключително“ на САЩ. За всичко изброено дотук става ясно от отговор на Министерството на финансите на искане от депутата от „Левица“ Бриджит Фрайхолд.

Към настоящия момент САЩ имат около 35 700 войници, разположени в четири федерални провинции – повече от половината от тях (18 459) са Рейнланд-Пфалц, 11 689 в Бавария, 3 366 в Баден-Вюртемберг и 2471 в Хесен. Според американското посолство, допълнителни 17 000 американски и 12 000 германски цивилни са наети от американските сили.

САЩ искат да изпратят около 1000 допълнителни войници в Полша и обмислят да ги преместят от Германия. Американският посланик в страната Ричард Гренел наскоро обясни плановете на Вашингтон с липсата на военни разходи от страна на Германия.

„Наистина е обидно да очакваме американските данъкоплатци да продължат да плащат за над 50 000 американци в Германия, докато германците използват търговския си излишък за вътрешни нужди“, припомня изданието думите му. Колко струва американската военна база в Германия, засега нито американското посолство, нито командният център за въоръжените сили на САЩ в Европа не са разкрили. Фрайхолд остро критикува финансовата подкрепа за въоръжените сили на САЩ: „Германия е централна точка на световните операции на САЩ. Субсидията от германските данъкоплатци за тях най-накрая трябва да бъде спряна“.

Германия
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Германия увеличава възрастта за пенсиониране

Германската федерална банка (Бундесбанк) предложи да се увеличи възрастта за пенсиониране в страната до 69,3 ...

САЩ гарантират изтеглянето на кюрдите

САЩ са дали гаранции за изтеглянето на кюрдските отряди от Северна Сирия. Това заяви американският ...

Децата на Черноочене отличници по „Книжовен турски език”

След обявяване на резултатите стана ясно, че на проведения през месец април тази година в ...

Туск препоръча отлагане за Великобритания

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че е препоръчал на лидерите на ЕС да ...

Охлаждане на най-големия в света имотен пазар

През септември цените на жилищата в Китай отчитат най-малък ръст за последните 7 месеца. Причината ...

Повдигнаха обвинение на кмета на Несебър

Специализираната прокуратура повдигна тази нощ обвинения на независимия кандидат-кмет на Несебър Николай Димитров и още ...