Home » България » ГЕРБ продължават да отлагат по-строгите забрани за пушене

ГЕРБ продължават да отлагат по-строгите забрани за пушене

Законовите промени с по-строги мерки при нарушаване на забраните за пушене, подготвени от здравното министерство, продължават да отлежават. Те бяха публикувани за обществено обсъждане през лятото на миналата година и все още са под формата на проект. Нещо повече – депутати от ГЕРБ начело с шефа на ПГ Даниела Дариткова предлагат поправки, свързани с тютюнопушенето, заимствани от проекта на МЗ, но не и най-строгите мерки, пише в. „Сега“.

Глоби за управители на заведения – от 300 до 500 лв., и разширение на контролните органи, които отговарят за спазването им, предлага Дариткова с текстове, внесени между първо и второ четене на законопроекта на „Обединени патриоти“, с който пък се забранява пушенето на наргиле на закрито. Те са заимствани от проекта на МЗ, а идеята е не само здравните инспектори да могат да глобяват, а също и тези от инспекцията по труда, МВР и агенцията по храните.

Дариткова предлага също забрана за продажба на всякакви тютюневи изделия, включително наргилета и електронни цигари на лица под 18 г. В предложените от нея промени обаче отсъстват някои от ключовите текстове на МЗ – заведения да бъдат затваряни за месец при повторно нарушение на забраната за пушене на закрито, както и регламентирането в закона какво точно е закрито обществено място. В момента това е описано в наредба, която се тълкува доста свободно и на практика се пуши в напълно закрити с найлони временни постройки.

Миналия август Министерството на здравеопазването предложи следната дефиниция на закрито обществено място – „всяко пространство, покрито с покрив и оградено с най-малко три стени/страни, независимо от наличието на отваряеми прозорци или други отвори, без оглед на материала, използван за покрива, стените/страните и без оглед на това дали конструкцията е постоянна или временна“. МЗ се надяваше „с формулировката да се преодолее противоречивото тълкуване на разпоредбите на закона и да се даде възможност както на гражданите, така и на собствениците на обекти да спазват въведените забрани и ограничения“. В мотивите към законопроекта си министерството признаваше, че „от въвеждането на забраната за тютюнопушене през 2012 г. сме свидетели на множество нарушения, които бяха обяснявани с произволното тълкуване на понятието за закрито място – през лятото се отваряха прозорците и се считаше, че даден обект вече не е закрит, а през зимата на тротоарните площи се изнасяха маси, които бяха плътно запечатвани с различни платнени или полиетиленови ограждения, в които се разрешаваше тютюнопушенето“.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Жилищата поскъпнаха с 400%

От падането на Берлинската стена през 1989 г. до днес цените на жилищата в Берлин ...

Предложеният от Венци Стефанов за нов шеф на БФС обясни намеренията си

Спряганият за президент на БФС Веселин Балевски даде ексклузивно интервю пред БЛИЦ. Бизнесменът, който няколко ...

Меси е най-желаният съотборник за Пеле

Легендата на световния футбол Пеле даде обширно интервю пред “Гадзета дело спорт” по повод 50-годишнината ...

Телевизията на Слави била лоша?!

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Телевизията ...

Протести за и против Гешев пак блокираха София

Висшият съдебен съвет (ВСС) прегласува днес кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Както и ...

Ботев (Пд) бие шута на почти всички чужденци

Ботев Пловдив възнамерява да отпрати почти всички чужденци в отбора. Пловдивчани предпочитат българи в редиците ...