Home » България » ГЕРБ продължават да отлагат по-строгите забрани за пушене

ГЕРБ продължават да отлагат по-строгите забрани за пушене

Законовите промени с по-строги мерки при нарушаване на забраните за пушене, подготвени от здравното министерство, продължават да отлежават. Те бяха публикувани за обществено обсъждане през лятото на миналата година и все още са под формата на проект. Нещо повече – депутати от ГЕРБ начело с шефа на ПГ Даниела Дариткова предлагат поправки, свързани с тютюнопушенето, заимствани от проекта на МЗ, но не и най-строгите мерки, пише в. „Сега“.

Глоби за управители на заведения – от 300 до 500 лв., и разширение на контролните органи, които отговарят за спазването им, предлага Дариткова с текстове, внесени между първо и второ четене на законопроекта на „Обединени патриоти“, с който пък се забранява пушенето на наргиле на закрито. Те са заимствани от проекта на МЗ, а идеята е не само здравните инспектори да могат да глобяват, а също и тези от инспекцията по труда, МВР и агенцията по храните.

Дариткова предлага също забрана за продажба на всякакви тютюневи изделия, включително наргилета и електронни цигари на лица под 18 г. В предложените от нея промени обаче отсъстват някои от ключовите текстове на МЗ – заведения да бъдат затваряни за месец при повторно нарушение на забраната за пушене на закрито, както и регламентирането в закона какво точно е закрито обществено място. В момента това е описано в наредба, която се тълкува доста свободно и на практика се пуши в напълно закрити с найлони временни постройки.

Миналия август Министерството на здравеопазването предложи следната дефиниция на закрито обществено място – „всяко пространство, покрито с покрив и оградено с най-малко три стени/страни, независимо от наличието на отваряеми прозорци или други отвори, без оглед на материала, използван за покрива, стените/страните и без оглед на това дали конструкцията е постоянна или временна“. МЗ се надяваше „с формулировката да се преодолее противоречивото тълкуване на разпоредбите на закона и да се даде възможност както на гражданите, така и на собствениците на обекти да спазват въведените забрани и ограничения“. В мотивите към законопроекта си министерството признаваше, че „от въвеждането на забраната за тютюнопушене през 2012 г. сме свидетели на множество нарушения, които бяха обяснявани с произволното тълкуване на понятието за закрито място – през лятото се отваряха прозорците и се считаше, че даден обект вече не е закрит, а през зимата на тротоарните площи се изнасяха маси, които бяха плътно запечатвани с различни платнени или полиетиленови ограждения, в които се разрешаваше тютюнопушенето“.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Прокопиев: Действията на прокуратурата са тормоз и репресия срещу мен

Миналата седмица спецпрокурори влязоха в бизнес център, където се помещава фирма, свързана с бизнесмена и ...

Ципрас: Който заплаши Кипър, ще си плати

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас изпрати съобщение до Турция след приключването на извънредното заседание на ...

Нови мълнии и бури днес

Над северозападните райони днес през по-голямата част от деня облачността ще бъде значителна и ще ...

Кирил Илиев, историк, за ФАКТИ: Само България е приятел на Северна Македония

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. През ...

Чужденец е ограбил Ставри Калинов

Нова кражба е извършена от ателието на скулптора Ставри Калинов. Кадри от охранителни камери показват ...

5,9 по Рихтер удариха Китай

Най-малко 11 души са загинали и над 120 са пострадали при земетресението с магнитуд 5,9, ...