Home » България » Ген. Съби Събев пред ФАКТИ: Някои партии ще са твърдо против сделката за F-16

Ген. Съби Събев пред ФАКТИ: Някои партии ще са твърдо против сделката за F-16

Преди дни отделът за военно сътрудничество към Посолството на САЩ в София официално представи на българското Министерство на отбраната офертата за осемте изтребителя F-16 Block 70. Какво следва оттук нататък? По този и други въпроси от ФАКТИ разговаряхме с ген. Съби Събев, който е първият представител на България в главната квартира на НАТО и член на Атлантическия съвет.

“Това, което следва на основата на предложената оферта от американската страна е българският преговорен екип да предложи окончателния пакет, по който България е готова да сключи договора. Това означава, или американското предложение да се допълни, там където ние искаме да имаме повече елементи от това, което се предлага, или някои неща да бъдат намалени по отношение на броя. В резултат на това ще се формира окончателната цена на проектодоговора, който ще се внесе в правителството за приемане, след което да се уведоми американската страна, че това е окончателният пакет, който ние желаем, подписва се договорът и се внася за ратификация в Народното събрание. Това е най-краткият път. Трябва да се уточни и схемата за плащане, в договора трябва да има има и времето за доставка на първите изтребители“, заяви за ФАКТИ ген. Съби Събев.

Очаква ли ген. Събев противниците на сделката да се опитат да попречат на осъществяването й?

“Разбира се! Разбира се, че очаквам и това е видимо от обществените реакции. При ратификацията на договора в парламента, ще има партии, които ще бъдат твърдо против, няма да гласуват, но предполагам, че в крайна сметка националните интереси в областта на сигурността и отбраната ще надделеят, тоест ще се събере необходимото мнозинство за ратификация на договора. Добре е това да стане до края на юли, преди излизането на парламента в лятна ваканция, за да може и самият договор да влезе по-рано в сила и в резултат на това да получим първите изтребители сравнително навреме“, коментира ген. Събев.

Оптимист ли членът на Атлантическия съвет ген. Събев за успешното финализиране на сделката?

“Мисля, че сделката е в такъв напреднал стадий, че няма връщане назад. Да, считам, че договорът ще бъде подписан, като дано това стане по-бързо, както споменах, до към края на юли или най-късно началото на август“, отговори той на въпроса на ФАКТИ.

Закупуването на осемте самолета F-16 е само една стъпка по пътя на модернизацията на Българската армия. Какво трябва да продължи да прави Министерство на отбраната, за да бъдат успешни българската интеграция в НАТО и модернизацията на армията ни?

“Това, което предстои да направи Министерство на отбраната, то в определен смисъл е в ход. Става въпрос за другите модернизационни проекти за бойните машини на сухопътните войски и за корабите. Същевременно трябва да се отбележи, че това е в съвсем начален етап, каза ген. Събев.

Министерството на отбраната трябва да направи един дългосрочен план за модернизация и превъоръжаване на въоръжените сили, съответно той да бъде приет на най-високо равнище и да му бъде осигурено финансиране през годините, заяви още атлантикът.

“Ние имаме спешна нужда от подмяна на радиолокационните станции във Военновъздушните сили, на зенитно-ракетните средства също, нужда имаме и от втори етап за закупуване на още средства за сухопътните войски и за военноморските сили. Въобще един организационен план с един хоризонт от например 20 години, за да може действително да кажем, че след 20 години ще имаме напълно модерна армия. Такава армия, която отговаря, както на нашите национални потребности, така и на приноса ни към колективната отбрана в НАТО“, добави ген. Съби Събев.

София / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Ръст от 250% в търговията с Индонезия

С 250%, до 137.3 млн. USD, се е увеличил стокообменът между България и Индонезия през ...

Слави Трифонов: НСО трябва да бъде закрито

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Знаете ...

До края на седмицата става ясно защо спря излъчването на Хоризонт

След изслушването му от комисията по атестиране към съдийската колегия на ВСС заместник-главният прокурор Иван ...

Защо Брижит Макрон била желана от всички мъже (СНИМКИ)

Коя е 64-годишната гимназиална учителка Брижит Макрон, съпруга на 39-годишния френски президент Еманюел Макрон? Брижит ...

Комисията по атестиране: Няма съмнение в професионализма на Гешев

Няма данни, които да поставят под съмнение професионалните качества на Иван Гешев да заеме поста ...

Никол Шерцингер взриви мрежата с гола снимка, но…

Гола снимка на Никол Шерцингер беше публикувана в нейния Instagram профил в неделя, когато хакери ...