Home » Свят » Гърците не вярват на ЕС

Гърците не вярват на ЕС

Гърците продължават да са подозрителни към Европейския съюз 38 години след присъединяването си, но вярват още по-малко на САЩ, независимо от близките връзки между правителствата в последно време. Това показва проучване на общественото мнение на YouGov, пише гръцкият вестник Protothema.

Анкетата е проведена в 14 страни за неправителствената организация „Европейски съвет за външни отношения“ и показва, че 26% от гражданите на Гърция смятат, че нито ЕС, нито тяхното правителство представлява националните интереси в международната търговия адекватно – най-високият показател сред всички страни-членки на Съюза. Само чехите имат по-ниски очаквания, предаде агенция „Фокус“.

Във всички изследвани страни доверието към ЕС е по-голямо, отколкото към САЩ, като разликата в Гърция е по-малка от тази в другите страни. Гърция също има най-висок процент на отхвърляне, както на ЕС, така и на САЩ – 58%. Но тя е една от само трите държави (заедно с Австрия и Словакия), където процентът на онези, които смятат, че страната им трябва да подкрепи Русия, е по-голям от тези, които биха подкрепили ръководената от САЩ коалиция (7 процента срещу 5 процента).

Гърция е и страната с втория най-висок процент защитници на неутралитета, както в теоретична конфронтация между САЩ и Русия, така и между САЩ и Китай. Гърците са най-големите привърженици на присъединяването към ЕС на всички страни от Западните Балкани през следващото десетилетие с 46%, въпреки че не беше посочено дали това включва Северна Македония.

Около 70 процента от гърците смятат, че Европа не е направила достатъчно, за да сложи край на войната в Сирия – най-много сред страните от ЕС – докато 42 процента от холандците смятат, че Европа е направила всичко възможно, за да помогне.

Гърция
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Захариева: Пламен Георгиев обеща да напредне с испанския

Пламен Георгиев има качества за консул във Валенсия, заяви външният ни министър Екатерина Захариева пред ...

Идиотски гаф с телефон едва не провали футболен мач

Без ВАР остана дербито в Саудитска Арабия между Ал Фатех и Ал Насър 0:1, а ...

9 октомври 1974 г. : Умира Оскар Шиндлер

На 9 октомври 1974 г. на 66-годишна възраст умира Оскар Шиндлер. Oскар Шиндлер е немски ...

Цацаров: Незаконен съдебен състав пусна Полфрийман

Министърът на външните работи Екатерина Захариева и главният прокурор Сотир Цацаров се срещнаха с Джон ...

Собствениците на Юнайтед няма да разкарат Солскяер

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Оле Гунар Солскяер може да се чувства спокоен за поста си ...

Димитър Пенев със секретна мисия

Легендата на ЦСКА и българския футбол Димитър Пенев бе част от приятна изненада, която колективът ...