Home » Разследвания » Френски служби изнудвали Пеевски и Доган

Френски служби изнудвали Пеевски и Доган

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Български и румънски гражданин вече четири месеца са в ареста, защото Специализираната прокуратура смята, че са изнудвали Делян Пеевски и Ахмед Доган с доклад на френските служби за участието им в контрабанда на цигари и финансиране на терористични организации. Срещу 12 милиона евро те предложили докладът да не бъде пращан на европейските институции, а имената на политиците да бъдат заличени. 10 милиона евро трябвало да отидат за “френски прокурор”, разследващ контрабандата, а два милиона за “изнудвачите”.

На 26 септември т.г. се състоя поредното заседание на Апелативния специализиран съд по мярката за неотклонение на български и румънски гражданин, които са в ареста от няколко месеца. В крайна сметка те останаха в следствения арест без право на обжалване, защото според Специализираната прокуратура и съда има данни да са изнудвали Доган и Пеевски, в съучастие с влиятелен румънски бизнесмен, за когото е издадена европейска заповед за арест.

Тезата на обвинението е развита от прокурор Евгения Станкова, прочула се с “терористичните пръскачки” пред парламента по делото “НАПЛийкс”. Първоначално тя повдига на румънеца и българина обвинение за финансиране на тероризъм по член 108 от НК. След това очевидно се усеща, че това е гаф, а “финансирането на тероризъм” се отнася по-скоро за многократно споменаваните в документите по делото Ахмед Доган и Делян Пеевски.

В крайна сметка обвинението е прецизирано като “изнудване” извършено от организирана престъпна група. Всъщност, от протоколите по делото се разбира, че прокурор Станкова не е уверена за какво точно престъпление става дума – изнудване или опит за измама, но пък е сигурна, че то било извършено от ОПГ.
Контрабанда на цигари и финансирането чрез нея на международни терористични организации”
Задържаните са румънският предприемач Дорин Йордаке, който от години се занимава с експорт на стоки от България и Дилиян Димитров Георгиев от гр. Русе. Йордаке е свързан с влиятелният румънски бизнесмен с френско гражданство Овидиу Семенеску.

Йордаке и Георгиев имали бизнес в Пловдив, където се свързали с анонимен свидетел на прокуратурата с номер 436. Номерът не помага той да остане анонимен и от пренията по делото се разбира, че въпросното лице е Иван Петлешков. Йордаке и Георгиев завели Петлешков при Семенеску и запознали Петлешков с доклада, като Семенеску му го показал на таблет iPad. Това се случило два пъти на срещи в Букурещ и Виена.

В доклада личали имената на Ахмед Доган, Делян Пеевски и директора на „Булгартабак Холдинг“ АД Венцислав Чолаков. Семенеску, като “представител на хора свързани с френските служби”, поискал от Петлешков да предаде на Пеевски, че ако плати 12 милиона евро, имената на Пеевски и Доган в доклада ще бъдат премахнати. Семенеску твърдял също така, че докладът щял да бъде представен на Европейската комисия на 1 юни 2019 г.

Петлешков твърди в разпита, че въпросния доклад бил озаглавен “Контрабанда на цигари и финансирането чрез нея на международни терористични организации” и в него 20 страници били посветени на България. Този доклад бил също така в основата на криминално разследване на френската прокуратура с водещ прокурор Бернард Ассо. Семенеску твърдял, че Ассо щял да получи 10 милиона евро, за да заличи имената на българските политици. Останалите два милиона щели да са за румънските посредници.

Прокуратурата твърди също така, че разполага със СРС от срещите и флашки с доклада. Флашките обаче не са представени по делото и не става ясно какво точно е съдържанието му. От преразказа на тайния свидетел номер 436 се разбира, че той се отнася до контрабандата на цигари от “Булгартабак” и свързаното с нея финансиране на терористични организации като Ал Нусра, ПКК, Ислямска държава и режима на Башар Асад. В текста били посочени имената на посредници и търговски дружества в Дубай.

От пледоариите на защитата се разбира, че изпълнителния директор на “Булгартабак Холдинг” АД Венцислав Чолаков е бил разпитан от прокуратурата на 23.05.2019 г., но не са му зададени въпроси дали Ахмед Доган и Делян Пеевски имат нещо общо с цигарения холдинг. Жертвите на “изнудването” Доган и Пеевски пък изобщо не са били разпитвани по това дело.

Все пак прокуратурата изглежда уверена, че такъв доклад съществува, че Пеевски и Доган фигурират в него и, че са били изнудвани, поради което настоява румънецът и българинът да не излизат на свобода, за да не се укрият. Апелативният съд приема доводите на прокурор Станкова и решава, че те ще останат в следствения арест.

Специализираната прокуратура дори е издала европейска заповед за арест на Овидиу Семенеску, както и европейска заповед за разследване, за да бъде разпитан сочения като “прокурор” Бернард Ассо. Последният ход е изключително странен, защото ако Ассо е колега на българските прокурори, както се твърди в кориците на делото, и е замесен в такова скандално деяние, те биха могли да уведомят компетентната френска прокуратура по каналите за правно сътрудничество, вместо да го викат на разпит като “френския гражданин Бернард Ассо”.

Проверка на „Биволъ“ показа, че няма публично известен прокурор с такова име. Единствената публична личност на име Бернард Ассо е зам.-председателят на департамента Алп-Маритим (Ница), който е също така адвокат и преподавател по право.
Семенеску – разследван в Румъния за афери с „Веолия“
Румънският бизнесмен Овидиу Семенеску не за пръв път е обект на заповед за арест. Преди няколко години от него се интересува Румънската антикорупционна прокуратура (DNA), която го обвинява в машинации свързани с френската фирма “Веолия”. Последната е концесионер на водата в Букурещ, също като в София.

Според прокурорите в северната ни съседка той се явявал “управител в сянка” на местната фирма, представляваща “Веолия” и се възползвал финансово от това. Семенеску, който има и френско гражданство, е арестуван зрелищно преди няколко години. Делото на румънските прокурори обаче така и не влиза в съдебна фаза.

Името на румънския бизнесмен фигурира и в Панамските документи като таен собственик на офшорни фирми, разкриват партньорите на Биволъ от румънския разследващ сайт Rise Romania.

Арестуваният и обвиняем в България Дорин Йордаке пък е бивш служител на румънския ГДБОП, работил по престъпления свързани с трафик на автомобили. След като напуска службите, той се занимава с търговия. Българинът Дилиян Георгиев, който в миналото е осъждан за футболно хулиганство, е негов бизнес партньор и преводач в България.

В процеса Дорин Йордаке твърди, че целта на честите му посещения му в страната били деловите планове да изнася продукцията на пловдивската фирма за козметика “Рефан” за Китай. Пред съда казва също, че е бил заплашван от следователите, а историята на Иван Петлешков е напълно измислена.

„От досъдебно производство, което е продължило четири месеца и 8 дни, както сметна съдът, повече от два месеца прокуратурата не е събрала нито едно доказателство и не е предприела каквито и да било действия, за да докаже или опровергае обвинението. Или изобщо да извърши каквито и да било действия, които по някакъв начин да водят до приключване на това разследване”. – коментира за Биволъ адвокатът на Йордаке Никола Атанасов.

Присъстващият на последното заседание представител на Посолството на Румъния в София Матей Кристя заяви пред Биволъ, че от дипломатическата мисия „наблюдават” съдебния процес: „Но посолството не коментира делото”.

Тайният свидетел Иван Петлешков е известен в Пловдив като бивш финансов и изпълнителен директор на ФК „Локомотив” – Пловдив по времето, когато президент на клуба беше Галя Топалова. За реален собственик на клуба се счита Зеки Байрям – автопревозвач от Близкия Изток за Холандия.

От 2018 г. Петлешков ръководи охранителната фирма „Трафик Секюрити”, която според източници на „Биволъ” има между 1 000 и 1 500 охранители. Официалният ѝ собственик е друго лице на име Любомир Апостолов.
Доклади за контрабандата на „Булгартабак“
Доклади по темата за контрабандата на цигари от „Булгартабак“ през последните години произвеждаха съвсем официално турските служби. Делян Пеевски и Ахмед Доган бяха свързвани с контрабандата в публикации на близки до властта в Анкара медии, като имаше и твърдения, че двамата са със забрана да посещават Турция. През 2017 г. доклад на службата за борба с организираната престъпност KOM беше изпратен на Интерпол и неговия балкански еквивалент SELEC, чието седалище е в Букурещ.

Българската прокуратура и МВР обаче дълго увъртаха и игнорираха турските доклади, докато най-накрая Цацаров обяви, че в тях нямало данни за незаконни действия на българския цигарен монополист. Не стана ясно обаче дали прокуратурата се е запознала с данните, изпратени до Интерпол, или единствено с публичната версия на сайта на KOM.

Преди една година „Биволъ“ публикува свое разследване, в което се прецизират количествата цигари експортирани от Булгартабак. Според данни от Агенция “Митници”, получени след спечелено дело по ЗДОИ, става дума за търговия за милиарди долари.

Агенция “Митници” беше принудена да разкрие, че износът към ОАЕ се осъществява само от един субект – Andalus Al-Sharq General Trading LLC. Това е фирма на контрабандиста Салам Кадер Фарадж, базирана в Дубай. Именно тя е стратегическия партньор на родния тютюнев холдинг в района на Близкия и Среден Изток. Andalus представлява Bulgartabac /BT/ в над 50% от износа за този основен регион.

Данните от Агенция “Митници” съвпадат донякъде с декларираните от България количества изнесени цигари в сайта на ООН Comtrade. Те са с декларирана стойност над 715 милиона долара. Но разликата между производствената цена и цената на черно, която се реализира от контрабандната схема надхвърля един милиард долара годишно.

Официално Делян Пеевски няма нищо общо с „Булгартабак“, но според публични твърдения на бившия собственик на КТБ, банкер и финансист Цветан Василев в медиите, самият той се е явявал съсобственик на „Булгартабак“ заедно с Делян Пеевски, майка му Ирена Кръстева и собствениците на Винпром “Пещера”. Според схема, изготвена от адвоката на Пеевски Сашо Ангелов, скрити дялове в приватизацията на „Булгартабак“ били получили също Бойко Борисов и Ахмед Доган, както и близкият до Борисов Александър Сталийски.

За френски доклад по темата „Булгартабак“, Пеевски и контрабандата на цигари до момента няма публични данни. Няма данни и за криминално разследване на френската прокуратура, за каквото става дума в делото на Йордаке и Георгиев.

Франция
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Ники Илиев и Саня Борисова си простиха

Саня Борисова и Ники Илиев се разделиха преди близо две години. Почитателите им разбраха за ...

Навиват Херо да поеме Берое

Димитър Димитров е гласен за нов треньор на Берое. Представител на старозагорския клуб е на ...

Дъщерята на посланик бе открита мъртва в Москва

Дъщерята на иранския посланик в Руската федерация беше открита мъртва, предадоха руските медии. Информацията беше ...

Руис хвърли око и на Уайлдър

Световният шампион в тежка категория Анди Руис планира да обедини четирите най-престижни пояса с мач ...

600 хиляди готови да продадат гласа си на изборите

600 000 гласоподователи са готови срещу рушвет да пуснат бюлетина по поръчка. Такъв извод прави ...

Въоръжен открадна линейка и прегази пешеходци

Въоръжен мъж беше арестуван, след като прегази няколко души с линейка в Осло, Норвегия, предаде ...