Home » Свят » Франция се сбогува с любимия си президент

Франция се сбогува с любимия си президент

Гражданска панихида по повод кончината на бившия френски президент Жак Ширак (1932-2019 г.) събра в парижкия комплекс „Дом на инвалидите“ стотици французи, дошли да почетат паметта на някогашния държавен глава.

Живеем в Париж и решихме лично да се сбогуваме с него. Той остави на страната богато наследство и пазим топъл спомен за неговото президентско управление, казаха две жени от опашката, проточила се над 100 метра. Хора, застанали в самото ѝ начало бяха дошли още в 6.30 ч. сутринта.

Очаква се на гражданската церемония да присъстват роднини на Ширак, но още не се знае дали сред тях ще бъде и вдовицата му Бернадет.

Трийсет на сто от участниците в допитване на службата „Ифоп“, цитирано от „Журнал дьо диманш“, определят Жак Ширак като най-добрия президент на Петата република. Също толкова анкетирани поставят начело първия френски лидер, оглавил страната след Втората световна война – Шарл де Гол, чиито идеи са вдъхновявали и самия Ширак.

Французите виждаха в Жак Ширак „положителния образ на човек, радващ се на живота“, ценяха неговата „близост до народа“.

Сред основните му постижения гражданите посочват отказа на Франция да участва в американското нахлуване в Ирак, премахването на редовната наборна служба, намаляването на президентския мандат от 7 на 5 години, официалното признание, че Франция е участвала в депортирането на френските евреи през Втората световна война, а също и речта му в Йоханесбург от 2002 г., в която той призова световните лидери да обърнат внимание на климатичните промени.

Близо 30 държавни и правителствени глави от чужбина се очаква да присъстват утре на възпоменателно богослужение в парижката църква „Сен Сюлпис“. Според френски медии бившият държавен лидер ще бъде погребан на столичното гробище Монпарнас.

Междувременно Елисейският дворец, където в четвъртък бе поставена възпоменателна книга във връзка с кончината на Ширак, съобщи, че над 5000 души вече са оставили в нея топли думи за бившия президент.

Франция
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Хубчев: Истинските фенове вече не ходят по мачове

Бившият селекционер на България Петър Хубчев продължи темата с расизма, която засегна пред вестник „Билд“ ...

Най-евтината и най-скъпата кола на салона в София

Тазгодишният софийски автомобилен салон предложи на посетителите доста интересни автомобили. Премиерите за България, бяха 16, ...

Мед. сестри организирали боеве между пациенти с Алцхаймер

Арестуваха три медицински сестри за организиране на боеве между пациенти с Болестта на Алцхаймер, съобщават ...

ВМА не пуска никой до Стефан Данаилов

Големият актьор Стефан Данаилов все още не е изведен от състоянието на медикаментозна кома, в ...

Валери Симеонов в Попово: Гласувайте за истинските патриоти

„Гласувайте за истинските патриоти! Те са доказали с работата си, а не просто на думи, ...

Тръмп няма да налага санкции на „приятеля“ Ердоган

Американският президент Доналд Тръмп приветства новината за прекратяване на огъня в Северна Сирия, като заяви, ...