Home » България » ФОБА алармира държавата за недопустими промени в Закона за Адвокатурата

ФОБА алармира държавата за недопустими промени в Закона за Адвокатурата

Висшият адвокатски съвет прие частичен законопроект за изменение и допълнение на Закона за Адвокатурата. Това стана на заседание на 19.07.2019 г., и в нарушение на решение на Общото събрание на адвокатите от страната /ОСАС/, сигнализират адвокати.

През февруари най-висшият орган на адвокатурата взе решение ВАдвС да не предлага на Народното събрание частичен законопроект, а да започне процедура по изготвяне на проект за изцяло нов Закон за Адвокатурата.

Отхвърленият частичен законопроект, беше изготвен в условията на пълна непрозрачност и при тотално незачитане на становищата и предложенията на отделни адвокати и адвокатски съвети от цялата страна.

Вместо да се съобразят с волята на ОСАС, „висшите“ адвокати отложиха за „светлото бъдеще“ работата по подготовката на нов законопроект и си приеха удобни за тях поправки и изменения, които обслужват интересите на тясна прослойка колеги в ръководните ни органи, далеч от истинските проблеми и модерни решения в полза на цялата адвокатура, пишат от Фейсбук общността на българските адвокати (ФОБА).

Предлаганите сега промени промени в Закона за адвокатурата засилват правомощията на т. нар. ръководни и дисциплинарни органи на адвокатурата като задълбочават пълната безотчетност за техните действия и актове.

Практически се премахва съдебния контрол върху актовете на Висшия адвокатски съвет, адвокатските съвети и дисциплинарните съдилища, което ще задълбочи противоречието на Закона за адвокатурата с Конституцията, ЕКЗПЧОС и правото на Европейския съюз.

Продължава отказът от принципа „един адвокат – един глас“ в работата на ОСАС, а възможностите за електронното гласуване и електронен достъп до адвокатски регистри и услуги отново остават за неопределеното бъдеще.

Задълбочава се и проблемът с дисциплинарните производства като напълно се премахва съдебния контрол върху актовете на дисциплинарните съдилища, което може да доведе до съществено нарушаване на граждански права и спиране достъпа до упражняване на професията.

Въвежда се и процедура по повторно вписване, след изтърпяване на дисциплинарно наказание, при която изцяло по субективни критерии и преценка ще се преценяват нравствените качества на наказаните адвокати от органите, наложили наказанието.

В обобщение, с предлаганите промени не се решават спешни проблеми по регламентирането на адвокатската професия и се затвърждават предпоставки за откриване от ЕК на наказателна процедура срещу България.

В израз на несъгласие с поредното откровено незачитане на волята на ОСАС от страна на ВАдвС само за една седмица почти 240 действащи адвокати, членове на ФОБА, подкрепиха обръщение до Председателя на Народното събрание, г-жа Цвета Караянчева, председателите на парламентарни групи и всички народни представители.

Безпокойството на адвокатите е предизвикано и от вероятността законопроектът да бъде внесен от отделни народни представители и така да се избегне задължителното обществено обсъждане. Адвокатите настояват да не се допуска една малка група, обединена по властови признак, да си присвоява правата и самоуправлението на гилдия от над 14 000 техни колеги като ги лиши от техни конституционни права.

Адвокатите от ФОБА изразяват готовност да сезират ЕК и международните правни и адвокатски организации за опасното посегателство срещу конституционно и международно уредения статут на адвокатската професия, като изразяват готовност за ефективен адвокатски протест.

София / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Манолова: Партии да не говорят от мое име!

Не съм упълномощавала никоя партия да говори от мое име, нито да представя гражданската ми ...

Божидар Андреев взе три медала за България от световното по вдигане на тежести

Божидар Андреев спечели три медала на световното първенство по вдигане на тежести в Патая (Тайланд). ...

Масово нощно каране на мотори събира хиляди мотористи в София

В събота вечер ще се проведе масовото нощно каране на мотори, организирано от Sofia Riders, ...

Цигани вилняха в Костинбродско

Вчера село Петърч – община Костинброд беше блокирано от полиция и жандармерия. Повод за тези ...

Джамбазки: Гей парадът няма място в София

Ако получа доверието на софиянци, ще направя всичко възможно да няма гей паради, защото тяхното ...

Манчестър Сити унищожи клетниците от Уотфорд, вкара им 5 гола за 17 минути

Манчестър Сити буквално разнебити отбора на Уотфорд в мач от 6-ия кръг на английската Висша ...