Home » Свят » Финландия поема ротационното председателство на ЕС

Финландия поема ротационното председателство на ЕС

Финландия поема от Румъния шестмесечното ротационно председателство на Европейския съвет. Мотото на финландското председателство е „Устойчива Европа – устойчиво бъдеще“, а централната тема е насърчаването на глобалното лидерство на ЕС в действията, посветени на климата.

Хелзинки ще председателства срещите на Европейския съвет в Брюксел и Люксембург, както и неофициалните срещи на министрите на страните от ЕС във Финландия. Освен това в този период ще се състоят около 90 срещи на различни работни групи и експерти. В реч пред националния парламент миналата седмица финландският премиер Анти Рине заяви, че приоритет на домакините ще е постигането на напредък в борбата с климатичните промени и приемането на мерки за опазване на околната среда.

Финландия ще се стреми също да отстоява общи европейски ценности като върховенството на закона, човешките права, равноправието и демокрацията, каза Рине. Сред предизвикателствата пред ЕС през следващите шест месеца е отложеното излизане на Великобритания от съюза, чийто краен срок сега е 31 октомври. След половин година Финландия ще предаде щафетата на следващия ротационен председател Хърватия.

Финландия
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

В Турция: Абортът е престъпление

Извършването на аборт е престъпление, заяви високопоставен служител на турската Дирекция по религиозните въпроси, цитиран ...

Фюри поиска да се пробва в ММА

Президентът на най-престижната ММА организация в света Дана Уайт разказа пред репортери , че е ...

Бели мечки обсадиха руско село

Ситуацията в село Ръйркайпий, около което обикалят около 60 бели мечки е под контрол, съобщават ...

Aerosmith идват в Европа! Вижте къде (ВИДЕО)

Световноизвестната американска група Aerosmith планира ограничено европейско турне през 2020-а във връзка с 50-годишния юбилей ...

Глоба за случая с игла в пържола

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще наложи административно наказание съгласно Закона за храните ...

Звезда на Аякс се хвана с дъщерята на Бергкамп

Голямата звезда на „Аякс“ Дани ван де Беек заби щерката на легендата на клуба Денис ...