Home » България » Фандъкова: София се променя

Фандъкова: София се променя

Много хора говорят, че тази кампания ще бъде на живот и смърт, но за мен това никога не е било така, а да се представят нови идеи и проекти. Това ще е битка за власт. Това заяви в ефира на “Здравей, България“ по „Нова телевизия“ кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова.

,,За мен е важно да имам възможност да разговарям с хората. За десет години успяхме да заменим едни задачи с други. Виждате, че София се развива и променя с бързи темпове. Работата за града ни трябва да продължава. Приоритетите се сменят, трябва да има нови идеи, а те идват с нови хора, които да ги създават и реализират“, добави още столичният градоначалник.

,,Изпълнихме стотици обекти за тези години. В хода на всички тези стотици ремонти никой не може да гарантира, че няма да има изкривени плочки. Аз съм кметът, налагал най-тежките санкции в държавата, но трябва да се помисли и за превенция, а не само налагане на контрол. Лично ще внеса такова искане за промяна – всички да носят професионална отговорност, тоест гилдиите да могат да отнемат лицензии. В момента, колкото и да не съм доволна от дадена фирма, не мога да ѝ откажа участие в обществени поръчки“, допълни Фандъкова.

Кметът на София обяви, че не възнамерява да излиза в отпуск, защото в столицата има още доста задачи за изпълняване.

,,Аз ще си свърша работата дотогава, докогато законът ми дава това право“, категорична бе тя.

,,Имаме много натрупани проблеми през годините, с които се опитваме да се преборим. Трудна е битката, защото и лобитата са големи. Имаме идеи и ще продължим да се борим, за да подредим града“, заяви тя по отношение на презастрояването на София.

,,Хората да решат в каква София искат да живеят. Аз ще изляза с решителност и отговорност“, допълни в заключение Йорданка Фандъкова.

Много хора говорят, че тази кампания ще бъде като „на живот и смърт“. За мен това никога не е било така а възможност да представиш новите си проекти и идеи. Това заяви в ефира на „Здравей, България“ кметът на София Йорданка Фандъкова. „За някои кандидати сякаш това е битка за София и власт, но не мисля, че хората очакват точно това от нас“, добави тя.

Фандъкова коментира и изтеклите голи и перверзни кадри на годеницата на кандидат – кмета на „Демократична България Борислав Игнатов: „Реакцията ми бе дълбоко лична и пак бих реагирала така. За мен има граница и не може така да се руши личното достойнство. Аз самата съм била жертва на такива публикации. Обикновено пишат, че съм много болна от рак и съм в много лошо здраве.

Това натъжава близките ми хора, детето ми. Съчувствам дълбоко на архитект Игнатов като майка и човешко същество. Моето бе лична реакция, а не партийна“, подчерта тя. „Дъщеря ми ме поздрави за реакцията ми срещу снимките. Още като се прибрах, тя ми каза „Браво, мамо, че реагира така““, добави Фандъкова. „Общината не е имала отношение с медията, в която се появиха снимките.

Следващата реакция на политическите сили вече ще е партийна, досега бе лична на всеки“, смята кметицата. „Кметската надпревара е състезание на мнения и идеи. Имаме много такива. За 10 години успяхме да заменим едни задачи с други и да пренаредим приоритети. Наложихме една висока скорост за промяна. Днес тя може би се струва нормална за всички, но това не е така. Това е плод на много работа, на много проблеми. Понякога трябва да си взимаме поука от грешки и пропуски.“, каза тя. „Няма как човек да не сбърка за 10 години, но е важно да си направим изводите и да продължаваме напред. Приоритетите ни обаче се сменят. Новите идеи ще запазят бързият темп на развитие на столицата“, каза тя. „Аз съм кметът, който е налагал най-големите санкции в държавата. Само заради ситуацията с „Граф. Игнатиев“ съм наложила половин милион лева санкции“, припомни тя. Според нея проектантите, архитектите и изпълнителите трябва да носят професионална отговорност – лицензът им да бъде отнеман или поне рейтингът им да бъде намалян така, че да не може да участват в конкурс за обществени поръчки.

„В Сърбия процедират така и имат успех. Съвсем скоро ще внеса това предложение и при нас. Ще настоявам за тази промяна, защото това ще доведе до още един механизъм за контрол“, заяви Фандъкова. Според нея друг важен процес е дигитализацията в града. За тази цел тя е поканила IT специалисти, които работят за промяна в структурата на общината. „Предвиждам и създаването и обособяването на специален ресор – дигитален заместник-кмет, който ще носи отговорност за този сектор. Всичко ще е по-прозрачно и публично и по-лесно за гражданите“, каза тя.

„Метрото е стратегически проект, който променя града. Трябва да продължим с развитието му със същите темпове“, заяви Фандъкова. Виктор Николаев излезе на видео стената и на специална карта започна да очертава бъдещите маршрути на метрото, като пожела кметицата да му даде няколко пояснения. След секунди картата обаче се смени, а на нея се появи „зелен ринг“. „Ще имаме зелен ринг. По старите ж.п. линии ще изградим паркове – ще има пешеходни зони и зони за велосипеди. Идеята е да се свържат кварталите с парковете на града“, каза Фандъкова.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Захариева: Пламен Георгиев обеща да напредне с испанския

Пламен Георгиев има качества за консул във Валенсия, заяви външният ни министър Екатерина Захариева пред ...

9 октомври 1974 г. : Умира Оскар Шиндлер

На 9 октомври 1974 г. на 66-годишна възраст умира Оскар Шиндлер. Oскар Шиндлер е немски ...

Цацаров: Незаконен съдебен състав пусна Полфрийман

Министърът на външните работи Екатерина Захариева и главният прокурор Сотир Цацаров се срещнаха с Джон ...

Собствениците на Юнайтед няма да разкарат Солскяер

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Оле Гунар Солскяер може да се чувства спокоен за поста си ...

Димитър Пенев със секретна мисия

Легендата на ЦСКА и българския футбол Димитър Пенев бе част от приятна изненада, която колективът ...

Шарапова си спомни за голям кошмар

Руската топ тенисистка и бивша любима на нашия Григор Димитров – Мария Шарапова си припомни ...