Home » България » Фандъкова каза кои са пейките за 10 000 лева, ФАКТИ ги показва

Фандъкова каза кои са пейките за 10 000 лева, ФАКТИ ги показва

Кметът на София Йорданка Фандъкова бе гост днес в предаването „Денят започва“ по БНТ. Тя коментира темата за ремонта на централната градска част в столицата и цената на пейките, за които се появи информация, че струват около 10 000 лева. Ето какво заяви Фандъкова:

„Няма пейки на цена 10 000 лева. Класическите пейки в зона 2 и 4 са между 850 и 1290 лева. Има 12 архитектурни композиции в зона 2. Те могат да бъдат видяни от хората на пл. Гарибалди, където вече е приключено. Там вече има пет композиции. Стойността на един елемент от тях е между 1460 и 2166 лева. Цялата композиция има цена около 8500 лева. Предстои монтажа и на пл. Славейков. Там все още проектантът не е дал точното решение. Първоначалният вариант беше да изглеждат по същия начин около дърветата, но се оказа, че това ще пречи на преминаването на хората покрай трамвайната линия, така че сега се търси друго решение. Няма пейка, която да струва 10 000 лева. Цените, които видях в каталога на тази компания, не са ниски. Според много архитекти това е водеща компания. Ние плащаме за това, което реално е монтирано. Фирмите са спечелили процедурата с обща цена, не с единична цена. Крайната цена на проекта не може да се повишава.“

Снимка: Факти

Фандъкова каза кои са

Снимка: Факти

Фандъкова каза кои са

ФАКТИ реши да покаже въпросните „композиции“ на своите читатели. Действително те са от няколко компонента, но прави впечатление непрактичността им. Мястото за сядане е силно ограничено, тъй като само два от компонентите играят ролята на пейка. Същата е ситуацията и с поставените към момента композиции на пл. Славейков. Там, за нещастие, освен непрактични, елементите са с добавени и кошчета за боклук непосредствено до хората, които вече се ползват.

Снимка: Факти

Фандъкова каза кои са

Снимка: Факти

Фандъкова каза кои са

На граф Игнатиев няма индикации за активност по премахването на трамвайните ограничители, които предизвикаха пореден инцидент наскоро.

Фандъкова коментира и ремонта на пространството около храм-паметник „Александър Невски“.

„Паветата на пл. Александър Невски остават. Ще бъдат ремонтирани участъци от паважната настилка, които са в лошо състояние. Ще бъдат ремонтирани и тротоарите, който също са в изключително лошо състояние. Участъкът от ул. Оборище до „Раковска“ става пешеходна зона..(…)…Трябва да се работи. За съжаление не виждам много голям ентусиазъм от страна на компанията. Срокът е 365 дни. За забавяне и некачествена работа има много сериозни санкции.

Тя допълни, че са два стратегическите обекти за тази година – работата по вътрешния ринг на града, разширението на ул. Филип Кутев в Лозенец. Очаква се и АПИ да започне работата и по разширението на Южната дъга от Младост до автомагистрала Тракия.

Следващата седмица предстои да бъдат пуснати първите 20 от общо 60 съчленени автобуса на природен газ. Ще бъдат пуснати по линия 11, която свързва Овча Купел и Гео Милев.

София / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Любо Ганев: Ще бием Словения, сигурен съм!

Ще бием Словения, сигурен съм!“, обяви волейболната легенда Любо Ганев преди осминафинала от европейското първенство ...

Джип гази наред в любимия мол на българите в Чикаго

Шофьор на джип влетя в един от най-посещаваните от българи молове в Чикаго – Woodfield, ...

Селото с най-неприличното име се тревожи за климата

Активисти от малко австрийско селище с куриозно име отправиха призив за опазване на климата, съобщи ...

Българското кокетничене с Русия носи плодове

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. „През ...

Кибератака срещу иранския петрол?

Иран отрече да е имало кибератака срещу негови петролни инсталации, предаде AFP. „Противно на твърденията ...

Ердоган: Не искам да се противопоставяме на САЩ, но…

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция е приключила подготовката за евентуална операция ...