Home » Култура » ФАКТИ Ви показва българка с уникална техника за обработка на стъкло

ФАКТИ Ви показва българка с уникална техника за обработка на стъкло

Обработка на стъкло с техника от XV век, но и собствен уникален детайл, прилага художничката Веси Гекова. 13 нейни произведения са изложени до края на месеца в софийската галерия „Контраст”. Сред тях има вази и чаши от бохемски кристал, скулптури на макове, ягоди, двойка скорпиони, а също така сребърни бижута с кристали.

ФАКТИ Ви показва българка с уникална техника за обработка на стъкло

„Техниката представлява заливане на стъклото с огледална амалгама. Това е правено във Венеция по време на Ренесанса. Към нея се прибавя и техниката „фюзинг”. Когато се смесят двете техники мога да получа релеф и огледална повърхност, която да отразява реалността и да пречупва образа по уникален начин. Контролирам релефа на стъклото с различни нагрявания и задръжки, докато стъклото е в течно състояние. То поема такава форма, която му задам, след което когато стане релефът, се залива с тази сребърна амалгама, за да се получи огледалото”, разказа пред ФАКТИ Гекова.

ФАКТИ Ви показва българка с уникална техника за обработка на стъкло

Веси Гекова изучава изящни изкуства в Лондонския университет „Лондон Метрополитън“, след което завършва двойна бакалавърска степен по пластични изкуства „Стъкло, керамика и порцелан“ и „Живопис и стенопис“ в Нов български университет. През 2014 г. изкарва 6-месечен стаж по дизайн на стъкло в Чешката академия на изкуствата в Прага и Злин. Там усвоява чешката традиция в техниката за издухано стъкло.

ФАКТИ Ви показва българка с уникална техника за обработка на стъкло

През миналата година Гекова участва като представител на българското изкуство в изложба на стъклени обекти в Съвета на Европа за Дните на отворените врати на Европейския съюз в Страсбург, Франция. Също така по покана на министъра на отбраната Красимир Каракачанов провежда събитие във Военния клуб, на което представя скулптури от стъкло и бижута. Изработвала е няколко вида статуетки за различни формати, конференции. Изработила е и витраж (цветни рисунки на стъкло) за храм-паметник „Александър Невски”. Целта ѝ занапред е да направи изложба в Париж или друг европейски град.

ФАКТИ Ви показва българка с уникална техника за обработка на стъкло

„Винаги искам да промотирам името на България, защото по този начин чужденците разбират за нас, че сме креативни, изобретателни и имаме усет към изкуството. Има качествени творци, които се раждат тук, нищо, че държавата изглежда занемарена. Защо не едно от нещата, които хората свързват с България да е изкуството? Когато изложихме скулптурите от стъкло в Европарламента, всички французи ахнаха”, продължава тя.

Настоящата изложба е под името “EDEN”, което пресъздава Райската градина. „Всичко, което е като колекция, събраното творчество е райско, то ни приближава към небето, издига ни над битовото и ни показва пътя към себе си”, разказва Гекова.

ФАКТИ Ви показва българка с уникална техника за обработка на стъкло

„Повечето ми скулптури са вдъхновени от флорални мотиви. Използвам хербарий на цветя и имплементирам форми, които след това наподобяват цветя. С тази нова техника, която съм измислила – графика в стъклото, взимам едно изсушено цвете и го слагам между стъкла. По този начин то се запечатва вътре, когато изгори на висока температура и може да се видят власинките му, бодличките, листата, много е интересно и красиво. Поставя нов акцент в архитектурното пространство.“

С творбата „Триединство” тя ще участва в Биеналето по стъкло в София, което предстои от 4 октомври. На него ще участват хора от цял свят, които са известни имена в областта на изкуството от стъкло.

ФАКТИ Ви показва българка с уникална техника за обработка на стъкло

Отделно от скулптурите младата дизайнерка изработва и бижута от сребро, злато и скъпоценни камъни.

ФАКТИ Ви показва българка с уникална техника за обработка на стъкло

Настоящата изложба е трета самостоятелна на Гекова, като е участвала и на над 50 съвместни. С част от събраните пари подпомага различни социални каузи. В настоящия случай събраните средства от произведенията ще бъдат дарени за процедури ин витро на фондация „Искам бебе”. Ако искате да видите произведенията на Веси Гекова и да се потопите в света на стъклото, можете да го направите до 1 септември в галерия „Контраст”, както и на vessygekovajewels.com.

Гост на изложбата е фотографката Ренета Кирилова с нейни флорални композиции в черно-бяло.

ФАКТИ Ви показва българка с уникална техника за обработка на стъкло
София / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Биков: Не приемаме морални проповеди от БСП и ДПС

Приключи сагата с горските заменки, обхващаща извършените заменки в периода 1 януари 2007 до края ...

Спад на чуждите инвестиции през септември с € 91,7 млн.

През септември 2019 година положителното салдото по текущата сметка на България възлиза на 718 млн. ...

Половината българи са песимисти за икономиката ни

Близо половината от българите, 49 на сто, смятат, че икономиката се развива в грешна посока, ...

Тръмп награждава легендата Джон Войт

Джон Войт и певицата Алисън Краус са сред знаменитостите, които ще получат американския Национален медал ...

Овчаров: Опозицията в БСП да разбере, че изгуби битката с Нинова

Сергей Станишев си има своите качества и не трябва да бъде подценяван. Когато беше премиер, ...

Русия върнала на Украйна корабите без тоалетни

Трите украински военни кораба, които Русия задържа миналия ноември и ги върна тази седмица, са ...