Home » България » ФАКТИ научи: Голямата новина за София дойде!

ФАКТИ научи: Голямата новина за София дойде!

Един от осемте суперкомпютъра на Европейския съюз ще заработи в София от догодина. Суперкомпютърът ще бъде разположен на територията на “София Тех Парк“. Преди по-малко от месец ФАКТИ първи ви съобщи, че България се конкурира с 19 държави за реализацията на този и още един проект.

Тогава от екипа на “София Тех Парк“, който работи за реализацията на проекта, заявиха пред ФАКТИ, че конкуренцията е много сериозна и ще бъде истинско постижение за България, ако работещите по проекта успеят да се преборят за неговата реализация в София.

Днес Европейската комисия съобщи чаканата новина и изтъкна очакваните бъдещи ползи на проекта:

Центровете за свръхбързи изчисления ще работят в подкрепа на европейските научни работници, промишлеността и бизнеса. Те ще разработват и нови приложения в множество области, започващи от създаването на лекарства, нови материали и стигащи до борбата с изменението на околната среда. С работата на центровете ще бъде подпомогнато разработването на основни приложения в области като персонализираната медицина, разработката на лекарства, биоинженерството и прогнозите за времето, посочват в съобщението си от Европейската комисия.

Заедно със средствата от Европейския съюз общият бюджет за тези дейности ще бъде 840 милиона евро.

Суперизчисленията помагат за предвиждания на времето, което дава възможност за задействане на системите за ранно предупреждение при сложни метеорологични явления. Те се използват и при решаването на сложни физични уравнения, които представят процесите и взаимодействията на ново лекарство с човешките тъкани.

Във въздухоплаването и производството на автомобили също се използват суперкомпютри за създаване на сложни модели за изпитанията на отделни части, както и на цели самолети и автомобили. Суперкомпютрите са от решаващо значение при мащабни симулации и за оценката на данни, което ги превръща в изключително важна част от разработването на изкуствен интелект. Машините се използват и за повишаването на киберсигурността, както и при блоковите вериги, посочват още в съобщението.

Щастливи от днешната новина, от екипа на “София Тех Парк“ заявиха следното за ФАКТИ: “Щастливи сме! Тази новина е факт благодарение на един огромен колектив. Да, без политиците нямаше как да стане, но и без труда на тези, които сглобиха юридическите, финансовите, материалните и научни аспекти на всичко това, успехът в спечелването на възможността за реализация на този проект в София, щеше да бъде невъзможен“.

Проектът предвижда такива центрове с действащи суперкомпютри да бъдат създадени на територията на още седем страни-членки на Европейския съюз. Освен в София, суперкомютърни центрове ще има в Барселона (Испания), Болоня (Италия), Каяни (Финландия), Миню (Португалия), Острава (Чехия), Бисен (Люксембург) и Марибор (Словения).

София / България
Поставете оценка:

0

Оценка 0 от 0 гласа.
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Слави Трифонов: Ще изпълня обещаното

В последното предаване на “Шоуто на Слави” обявих, че с моя екип ще правим телевизионен ...

Мартин Трифонов е пребил Криси с камък

Три етноса живеем в Сотиря – общо 2800 души. Около 2220 роми, 500 българи и ...

Бизнесменът Джордж Клуни с нова идея

Джордж Клуни иска да продава любимото си италианско сирене в САЩ, съобщи Контактмюзик. Той го ...

Крилатите фрази на Жорж Ганчев

На 19 август почина Георги Ганчев Петрушев, известен като Жорж Ганчев. Приживе той се описваше ...

Американски електромобил с 8800 Нм

Младата калифорнийска компания Drako представи първия си електромобил GTE, създаден в сътрудничество с Fisker. Четиривратото ...

Добри новини за Барса! Меси е възстановен

Нападателят на Барселона Лионел Меси е напълно излекуван от травмата си в прасеца, съобщава AS. ...