Home » Бизнес » Евтината работна ръка вече не може да е реклама

Евтината работна ръка вече не може да е реклама

Необходимо е в България да бъде изградена една силна, конкурентоспособна и устойчива на всякакви предизвикателства българска икономика. „Времето пред нас изтича. Икономиката ни е поставена пред редица сериозни предизвикателства и във вътрешен, и в глобален план. Икономиката трябва да се преструктурира. Настъпи времето за важни решения със стратегически хоризонт” е мнението на президента на България Румен Радев, изразено по време на кръгла маса на тема „За конкурентоспособна и просперираща българска икономика”.

Три са важните неща, според президента Радев. Първото е да се види какво е състоянието на икономиката ни по отношение както на постигнатото, така и на проблемите, които стоят пред нея, а също така и какви са тенденциите за развитието и. Второто нещо е да отчетем какво е нивото на амбициите си и на трето място е важно да си изясним как да постигнем поставените цели. Важно е обаче да се отчете, че никоя икономика не може да е успешна, ако държавата в лицето на законодателната, изпълнителната и съдебна власти не създаде необходимата благоприятна среда.

„Много е важно с кого, как и кога се сравняваме. Дали с България отпреди 30, 20 или 10 години, дали с постиженията на предишните управляващи, дали с държавите от Субсахарска Африка, с нашите съседи или Централна и Източна Европа. Дали ще сравняваме България на днешния ден с това, което ни очаква като мащабни промени и образ на икономиката в един глобален план. И разбира се, каква е нашата готовност за тези процеси, които предстоят”, каза президентът.

Основният проблем е, че статистически отчитаме висок ръст на икономиката, висок БВП. Стои обаче тежкият въпрос защо този висок ръст не може да се усети от мнозинството граждани като доходи, качество и стандарт на живот, инфраструктура, качествено здравеопазване, образование.

„Много важно е да обсъдим кои са факторите, които отблъскват чуждестранните инвестиции – инфраструктура, образование, липса на работна сила, неясно и непредсказуемо законодателство, корупция и липса на достатъчно развито електронно управление”, допълни Радев.

Много актуален е въпросът дали да България да продължава с опитите за привличане на така необходимите чуждестранни инвеститори с неща, които бяха атрактивни допреди няколко години като например евтината работна ръка и ниски данъци. „Днес ми се струва, че това не е основният фактор”, коментира президента Радев. Според него, днес икономиката ни е голям заложник на демографията и това е основният проблем, на който трябва да се търси решение. „Изчерпана ли е нашата икономика откъм човешки ресурси и технологии и готови ли сме, най-вече на големите предизвикателства на бъдещето”, допълни Радев.

Целта и амбициите ни трябва да бъдат на първо място да изкореним бедността и след това да достигнем икономически държавите от Централна и Източна Европа. „Според мен всички тези цели може да ги постигнем, ако изведем нашата икономика на една нова орбита, т.е. икономика на висок устойчив темп. Това е възможно при производства с висока добавена стойност, където водещи са науката и иновациите”, допълни Радев.

Четири са важните играчи, от които ще зависи занапред развитието на икономиката ни – държавата, бизнеса, образованието и науката.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Застреляха щъркел край Хаджидимово (СНИМКИ 18+)

Най-харесваната и почитана от българския народ птица проля кървави сълзи в навечерието на пролетното равноденствие. ...

Лъсна нотариалният акт на Цецка Цачева

След твърденията на министър Цачева за “спекулативна информация на Антикорупционния фонд” за цената на придобиване ...

Майкъл Джексън остава в Мадам Тюсо

Заради обвиненията в педофилия в новия документален филм за Майкъл Джексън „Да напуснеш Невърленд“ изпълнители, ...

Баба Катинка от Враца отпразнува 100-годишен юбилей

Катинка Цветкова Найденова от Враца отпразнува своя 100-годишен юбилей. Тя е потребител в Дома за ...

Уволниха двама полицаи от Бобошево, пребили задържан

Днес съдът е уважил направеното от прокурор в Районната прокуратура в Дупница искане за вземане ...

Писмото на едно 12-годишно момиче до Путин създаде скандал

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. 12-годишно ...