Home » Бизнес » Euler Hermes: 10% ръст на фалитите в България

Euler Hermes: 10% ръст на фалитите в България

Забавяне на ръста на българската икономика от очакваните 3,5% за 2019 година към 2,5% за 2020 година, предвижда глобалната компания Euler Hermеs, която се занимава със застраховане на търговски кредити, в актуализраната си прогноза за развитието на страната. След анализ на резултатите от първото полугодие международните експерти подобриха прогнозата си за 2019 година с 0,5 пункта, но остават с известни резерви.

„Ръстът на БВП за периода е 4,2%, но ако се разгледат двете последователни тримесечия се вижда спад на темповете – от 4,5% на 3,8% и това е тенденция, която много вероятно ще продължи. Реалният двигател на икономиката в този период е вътрешното потребление, което беше моментно стимулирано с ръст на заплатите и намаляване на безработицата. Но в същото време износът ще отслабва с намаляването на търсенето в Еврозоната и на глобално ниво, което ще има своето отражение”, прогнозира Манфред Щамер, Главен анализатор Икономически проучвания и оценка на риска на Euler Hermes.

Макар че на пръв поглед данните за второто тримесечие индикират значителен принос на нетния износ към развитието на икономиката, според експертите това е само моментна снимка, която всъщност показва, че вносът намалява значително по-бързо от износа. Те обръщат внимание и на нарастването на излишъка по текущата сметка, което за август се оценява на 7% от БВП при 5,4% за 2018 година. Негативна тенденция, върху която се фокусира анализът, е осезателното забавяне на темпа на ръст на индустриалното производство – от 3,5% в първото тримесечие на -0,1% за второто и очаквани -1,7% за периода юли-август.

Анализаторите актуализират и прогнозата си за броя процедури по обявяване в несъстоятелност в България за 2019 година. Според наличните данни, които компанията генерира по своя методика, от януари до август 2019 година те са се увеличили с 10% спрямо същия период на миналата година. Според експертите такъв ще е и ръстът на годишна база за 2019 година, а в последствие и за 2020 година.

„Според официалната категоризация на Euler Hermes с прогноза за 10% ръст за 2019 година България формално попада в „червената“ група на държавите с най-съществено увеличение на фалитите. Там са също Словакия, Китай, Чили, Дания, и Турция. За пореден път обаче обръщаме внимание на специфичната ситуация у нас – в България има множество административни усложнения и тежка процедура за обявяването на несъстоятелност. Затова трябва да имаме предвид, че този ръст не е водещ индикатор за увеличаване на бизнес риска и по наши очаквания ще засегне традиционно за България малки и средни предприятия, а не знаково големи организации“, обяснява Камелия Попова, Управител на Euler Hermes за България и уточнява, че далеч по-важен индикатор са измененията в междуфирмената задлъжнялост.

Според експертите има други тревожни тенденции за бизнеса у нас. Последните анализи на глобално ниво показват, че икономиката забавя темповете си и се очаква това да продължи и през следващата година. Международната търговия също „замръзва“ с повишаване на напрежението между САЩ и Китай. Всичко това няма как да не се отрази и на бизнеса в България със забавяне на ръста на икономиката и у нас и повишаване на рисковите фактори.

„Предупреждението, което отправяме през последната година, за повишено внимание при сделки със съседните Турция и Румъния остава валидно. Също така бихме препоръчали предпазливост при сделки с Русия, защото прогнозата за забавяне на ръста на икономиката там е особено валидна. При традиционните експортни партньори на България – страните от ЕС, също се очаква забавяне, а обръщаме внимание и на натрупването на сериозно количество стокови наличности при западноевропейските компании, което може да има директно отражение върху търговските отношения с българските партньори, пропадане на сделки и трудност при разплащанията“, обобщава Попова.

По отношение на индустриите от Euler Hermes предвиждат най-сериозно напрежение в Европа в секторите търговия на дребно, метали, строителство и автомобилостроене.

„Това има отношение към българската икономика и производство, затова е добре да следим с повишено внимание. Бихме добавили и още два сектора, които ще наблюдаваме отблизо – Транспорт заради предстоящите промени в нормативната уредба и т. нар. пакет „Мобилност“ и Туризма заради фалита на „Томас Кук“, обяснява Камелия Попова и припомня, че именно заради това застраховането на търговския кредитен риск е особено смислено за фирмите, които имат отношения с партньори в тези държави или оперират в тези сектори.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Ген. Атанас Атанасов: Правителството на Борисов заобикаля конституцията

“Стана традиция предколедно Борисов да раздава милиарди лева от държавната хазна. Без закон от Народното ...

Новият шеф на волейболната федерация ще бъде избран на 16 януари 2020 г.

Новият председател на Българската федерация по волейбол ще бъде избран на извънредно Общо събрание на ...

Заев: Вярвам, че България ще признае македонския език

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев каза, че очаква България да разгледа въпроса и да ...

Още невинни жертви в Донбас

Двайсет и шест цивилни са станали жертва на конфликта в Донбас през 2019 г., съобщи ...

От Ферари обявиха кога ще представят колата си за 2020 г.

Тимът на Ферари обяви кога ще представи колата си за 2020 г. – на 11 ...

Изплува нова шокираща тайна за смъртта на Даяна

Неочакваната смърт на принцеса Даяна през 1997 година бе истински шок за целия свят, а ...