Home » Свят » Ето защо Русия е нарушила ракетния договор

Ето защо Русия е нарушила ракетния договор

САЩ вярват, че Русия е решила да „наруши“ Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО), поради нарастващите заплахи около границите си, предава РИА Новости, като се позовава на информация на Държавния департамент на САЩ.

Той публикува нов доклад за изпълнението на задълженията си по различни споразумения за контрол на оръжията, неразпространението им или разоръжаването. ДРСМО престана да действа на 2 август по инициатива на Вашингтон, който обвини Русия, че го е нарушила. Москва отрече тези твърдения. Договорът забраняваше ракетите с обхват от 500 до 5500 километра, пише Епицентър.

„Смятаме, че Русия нарушава задълженията си по ДРСМО да не притежава, да не произвежда и да не провежда изпитания на крилати ракети с обсег на полета от 500 до 5500 километра, а също и да няма или да не строи установки за такива ракети.“, пише в доклада. Освен това департаментът даде обяснение с какъв мотив според тях Русия е нарушила договореностите. Според доклада, решението на Кремъл да наруши договора е породено от многогодишното разочарование, че на Москва е забранено да притежава наземни ракети със среден обсег, въпреки че предполагаемите заплахи около границите ѝ се увеличават.

Плановете на САЩ да разработят и разположат наземни ракети със среден обсег, както и идеята за разполагането им в Азиатско-Тихоокеанския регион представляват заплаха за международната сигурност, заяви официалният по-рано говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от вестник “Российская газета”. „Това, което се случва, води до повишено напрежение в света. Действията на САЩ представляват заплаха за международната сигурност“, заяви дипломатът. По тази тема, Русия и Китай свикват заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Тя подчерта, че всеки член на Съвета за сигурност има право да направи искане за провеждане на заседание. „Основата на руското искане беше, а това е сериозна причина, е именно изразеното от САЩ намерение по отношение на разполагането на ракети със среден обсег в Азиатско-Тихоокеанския регион“, добави тя. „Очакваме откровена размяна на мнения с колеги и с представител на генералния секретар на ООН“, продължи Захарова.

По-рано Пентагонът изпробва наземна крилата ракета, която до 2 август беше предмет на Договора за ракетите със среден обсег на действие, от който Вашингтон се оттегли. Руското външно министерство обърна внимание на факта, че ракетата използвана по време на теста е била изстреляна от установка Mk-41. Обикновено тези установки се използват за изстрелване на ракети-прехващачи, но тестовете показват, че са подходящи и за изстрелване на крилати ракети.

Русия
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Защо Париж блокира Скопие и Тирана

Разочарованието в Северна Македония и в Албания е голямо. Според Европейската комисия, Европейския парламент и ...

Световна джаз звезда идва в Пловдив

След големия успех на концерта на американската певица Лиз Райт тази година, който се проведе ...

Стойчо Стоилов скочи на съдиите и обвини мафията за загубата на ЦСКА

Стойчо Стоилов – eдин от директорите в ЦСКА, обвини съдиите и мафията за загубата на ...

Полфрийман: Няма да бягам от България

Осъденият за убийство Джок Полфрийман беше пуснат на свобода. Ярка беше обществената реакция срещу предсрочното ...

Българка е най-влиятелната жена във Вашингтон

Запознайте се с най-влиятелната жена във Вашингтон, която не е Нанси (Пелоси). С такова заглавие ...

Всички европейци обичат армиите си – освен българите

Всички европейци обичат армиите си, освен българите. Това сочи проучване в 28-те страни членки на ...