Home » Здраве » Ето няколко мита за забавяне на стареенето, които всеки трябва да знае
Ето няколко мита за забавяне на стареенето, които всеки трябва да знае
Ето няколко мита за забавяне на стареенето, които всеки трябва да знае

Ето няколко мита за забавяне на стареенето, които всеки трябва да знае

1. Човек трябва да спи по гръб в студена стая.
Както уверяват познавачите, най-добрата поза за сън, в която организмът си отдъхва пълноценно и процесите на стареене се забавят – това е спането по гръб. Освен това има съвети да се спи на дясната или на лявата страна в зависимост от едни или други проблеми със здравето. Но в никакъв случай по корем. А температурата в спалнята трябва да бъде колкото се може по-ниска. Така например известният биохакер-борец със стареенето Серж Фаге се гордее с това, че спи само при 18 градуса температура. Много красавици-актриси също убеждават своите почитатели в интервюта пред някои издания, че спането в прохладна стая е една от основните тайни за цветущ външен вид.

Кое от тези твърдения наистина е доказано?
Няма нито едно сериозно изследване, което безапелационно да потвърди предимството на каквато и да било поза по време на сън, подчертава руският проф. Александър Калинкин. В определени случаи лекарите могат да препоръчат на конкретни пациенти как най-добре да се разположат в постелята си при една или друга травма например. Или при проблеми със ставите, както и при нарушения в дишането по време на сън. Но универсални съвети няма! Всичко е много индивидуално, организмът сам си избира как му е по-комфортно. И ви подсказва най-подходящата именно за вас поза, пояснява експертът.
По отношение на оптималната за нормален сън температура, тя е изчислена така: по научномедицински данни е най-подходящо да спите в спалня с температура 20-22 градуса. Разбира се, и тук може да има “индивидуални” отклонения – възможно е някои хора да спят по-добре при 18 градуса, но за всеки случай имайте предвид, че прекалено ниските температура понижават качеството на сън, предупреждава д-р Калинкин. Още повече че във фазата на бързия сън се променя терморегулацията и човек започва да мръзне.

2. Пийте повече вода, а сутрин добавяйте лимонов сок.
Това “вълшебно” средство уж раздвижва метаболизма, тонизира и като цяло допринася за здравето и младостта. Също така навсякъде се препоръчва да се пие колкото може повече вода през деня, желателно около 2 литра.

Какво точно е доказано в това отношение?
Лимонът е богат на витамини, магнезий, желязо, натрий и други полезни вещества, потвърждава проф. Андрей Гаража – експерт по приложни биомедицински технологии. При здрав стомах “лимонената вода” по-скоро няма да навреди, въпреки че към този момент няма научни доказателства за “подмладяващата” сила на такава напитка.

Но ако страдате от гастрит с повишена или нормална киселинност, което се среща много често, то дори разтворен лимонов сок на гладно заплашва да влоши състоянието на стомашната лигавица. Между другото, силно преувеличена е и “антивъзрастовата” сила на чистата питейна вода, отбелязва още експертът.

“С възрастта нашата кожа губи не само течност, но и способността да я задържа – пояснява проф. Гаража. – В голяма степен това зависи от хиалуроновата киселина, която вече не се изработва в нужното количество. Истината е, че колкото и вода да пиете, няма да се увеличи изработката на хиалурон. Не само това, прекалената употреба на течности може да доведе до негативни последствия.

3. Решавайте кръстословици и пишете с „лявата/дясната” ръка, т.е., с тази, която не ползвате.
Това са все класически съвети, които уж помагат да се забави стареенето на мозъка, да се избегне възрастовото влошаване на паметта и мисловните способности.

Какво в крайна сметка е доказано?
За това как се движи нашата ръка отговаря съвсем малък раздел от съответното полукълбо на мозъка. Затова, когато започнете да изпълнявате действия, непривични за “неработещата ръка”, това активизира само съответния регион от мозъчната кора – уточнява един от водещите световноизвестни невробиолози проф. Сколтеха Филип Хайтович – ръководител на Института по изчислителни биологии в Шанхай. – Т.е., такива тренировки съвсем не гарантират, че се развива цялото мозъчно полукълбо. Освен това не забравяйте, че ресурсите на всяко полукълбо са ограничени. И ако засилвате активността на тези региони, които отговарят за “неработещата” ръка, едновременно с това отнемате ресурси от другите отдели на полукълбото. В резултат на това могат да се влошат способностите, за които отговарят съответните участъци от мозъка.

Що се отнася до кръстословиците, ако искате да държите мозъка си в тонус, е нужно постоянно да придобивате нови сборници, където има много непознати за вас думи, подчертават невробиолозите. И напомнят: 100% действен метод, ползата от който е доказана от науката, е изучаването на чужди езици. Има данни, че при хората, разговарящи на два езика, се понижава рискът от болест на Алцхаймер, а старческото слабоумие започва да се развива с 5-7 години по-късно в сравнение с тези, които цял живот говорят само един език.

Също така сред потвърдените способности за забавяне стареенето на мозъка е пълноценният сън (не по-малко от 7-8 часа).

4. Извървявайте по 10 хиляди крачки на ден.
Твърди се, че без физическо натоварване не може да се стигне до дълголетие, затова ежедневното ходене често се препоръчва като един от най-добрите видове антиейдж-упражнения. Често се среща призивът да се спазва “златният стандарт” – 10 хиляди крачки на ден.

Но какво е доказано от науката?
Според последните международни препоръки, основани на научни данни, за здраво сърце и кръвоносни съдове (именно от това до голяма степен зависи продължителността на живота) се изисква ежеседмично не по-малко от 150 минути умерени физически натоварвания (т.е. по 30 минути, 5 дни в седмицата), обяснява проф. Ярослав Ашихмин – кардиолог, член на Европейското общество на кардиолозите и Американската асоциация по сърце, кандидат на медицинските науки. За 10-те хиляди крачки експертите поясняват: това са около 8 км, някои могат да извървят това разстояние по-бързо, други – по-бавно. Най-безопасното и полезно занимание за всички, включително и за хипертониците, действително е ходенето.

5. Използвайте антиейдж-кремове с хиалуронова киселина.
Интернет-гурута за подмладяване често твърдят, че крем с хиалуронова киселина най-добре изглажда бръчките. Има още една по-прогресивна версия: инжекции с хиалуронова киселина.

Какво наистина е научно доказано?
Хиалуроновата киселина е едно от малкото вещества, за което действително е доказана способността да изглажда бръчките – потвърждава ученият – биолог, изследовател, експерт по антивъзрастови технологии, Полина Мамошина. – Пространството между клетките се състои именно от хиалуронови молекули. С възрастта това пространство се разрушава и се появяват бръчки. Учените търсят средство, което би стимулирало нашия организъм да възстановява това междуклетъчно пространство. А засега се налага да се запълва отвън. Обаче ценните молекули хиалуронова киселина са толкова големи, че по принцип не са способни да проникнат от повърхността на кожата в дълбокия слой, където се намира междуклетъчното пространство. Затова само инжекции с хиалуронова киселина могат да се справят с дълбоките или средно разположени бръчки. А кремовете с хиалуронова киселина за съжаление са нищо повече от рекламен трик, подчертава експертът.

Ако кожата е суха и едва се забелязват бръчки, тогава геловете и кремовете с хиалуронова киселина действително могат да спасят положението. Големите молекули в тях създават на повърхността на лицето ципа, която добре задържа влагата в кожата.

Яна БОЯДЖИЕВА

Източник: Здраве.то

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар