Home » България » Ето кои висшисти имат най-високите доходи у нас
Ето кои висшисти имат най-високите доходите у нас
Ето кои висшисти имат най-високите доходите у нас

Ето кои висшисти имат най-високите доходи у нас

Професионалните направления във висшето образование в България с най-високи средни доходи сред завършилите висшисти са „Информатика и компютърни науки“, „Математика“, „Комуникационна и компютърна техника“, „Металургия“, „Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми“, „Обществено здраве“, „Електротехника, електроника и автоматика“ и „Военно дело“. Това каза Георги Стойчев – ръководител на консорциума, подготвил новото, осмо издание на Рейтинговата система на висшите училища в България за 2018 г., представено в Министерството на образованието.

Рейтинговата система сравнява представянето на 51 висши училища у нас в рамките на 52 професионални направления въз основа на различни показатели, съобщава БТА.

Данните сочат, че най-ниска безработица /под 1% и най-висока степен на приложение на придобитото висше образование /над 90%/ за поредна година има при завършилите професионалните направления – „Медицина“, „Фармация“, „Стоматология“ и „Военно дело“. За първи път от 2011 г. насам безработицата сред завършилите не надхвърля 4 на сто в нито едно професионално направление. Най-ниско остава приложението на придобитото висше образование сред завършилите „Туризъм“ /19,67 на сто/.

Резултатите показват, че делът на регистрираните безработни сред завършилите български висши училища през последните 5 години спада до 2,44% от над 4% през 2013 г. В същото време делът на наетите висшисти, които през последните 5 години след завършването си работят на позиция, за която се изисква висше образование, се увеличава до 49,26% от под 46% през 2014 г. Средният осигурителен доход на завършилите също се увеличава, достигайки до 1151 лева през 2018 г., при 1075 лева през 2017 г. и 867 лева през 2014 г.

През 2018 г. броят на студентите у нас намалява с близо 15% в сравнение с 2013 г., но в 5 професионални направления има увеличение на студентите с около и над 30 на сто. Най-голямо увеличение има на студентите в направленията „Медицина“ /81%/, „Военно дело“ /52%/, „Стоматология“ /45%/, „Здравни грижи“ /37%/ и „Ветеринарна медицина“ /30%/. По брой на студенти професионалното направление „Медицина“ изпреварва направлението „Право“, класирайки се на четвърто място място сред най-масовите направления в българското висше образование и е с 10 885 студенти, отстъпвайки само на „Икономика“ с 41 937 студенти, на „Администрация и управление“ с 18 186 студенти и на „Педагогика“ с 13 430 студенти. Голям спад има в броя на студентите, обучаващи се в най-масовите професионални направления – „Икономика“ и „Администрация и управление“ /около и над 30 процента/.

Делът на чуждестранните студенти в България се увеличава от около 4% през 2013 г. до над 6 на сто през 2018 г. Най-много чужди студенти се обучават в направленията „Медицина“ – близо 53% от студентите в него са чужденци, и в „Стоматология“ /39%/. В частните университети у нас се обучават близо 13 на сто от студентите у нас, като делът на студентите в частните висши училища е най-голям в направлението „Театрално и филмово изкуство“ и в „Теория на изкуствата /общо 64%/, както и в направленията „Администрация и управление“ и „Национална сигурност“ /над 40%/.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Съседите с над 500 EUR средна заплата

Над 500 EUR ще достигне средната месечна залата в Сърбия в най-скоро време. Западната ни ...

Добрич отново се довери на Йордан Йорданов

„Благодаря на всички добричлии, които излязоха да гласуват. Все още нямаме крайни резултати, а само ...

Фандъкова: Софиянци показаха, че не се поддават на внушения

Благодаря на всички хора в София, които гласуваха, те показаха, че не се поддават на ...

Никола Вапцаров: Нека да изчакаме официалните резултати

Трябва да изчакаме официалните резултати и тогава да дадем победата на някой кандидат. Това каза ...

Емил Кабаиванов печели четвърти мандат в Карлово

Четвърти мандат като кмет на община Карлово печели д-р Емил Кабаиванов. Това показват междинните резултати ...

ГЕРБ губи Банско?

В Банско вероятно ще има нов кмет още след първия тур. Това става ясно от ...