Home » България » Ето кои висшисти имат най-високите доходи у нас
Ето кои висшисти имат най-високите доходите у нас
Ето кои висшисти имат най-високите доходите у нас

Ето кои висшисти имат най-високите доходи у нас

Професионалните направления във висшето образование в България с най-високи средни доходи сред завършилите висшисти са „Информатика и компютърни науки“, „Математика“, „Комуникационна и компютърна техника“, „Металургия“, „Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми“, „Обществено здраве“, „Електротехника, електроника и автоматика“ и „Военно дело“. Това каза Георги Стойчев – ръководител на консорциума, подготвил новото, осмо издание на Рейтинговата система на висшите училища в България за 2018 г., представено в Министерството на образованието.

Рейтинговата система сравнява представянето на 51 висши училища у нас в рамките на 52 професионални направления въз основа на различни показатели, съобщава БТА.

Данните сочат, че най-ниска безработица /под 1% и най-висока степен на приложение на придобитото висше образование /над 90%/ за поредна година има при завършилите професионалните направления – „Медицина“, „Фармация“, „Стоматология“ и „Военно дело“. За първи път от 2011 г. насам безработицата сред завършилите не надхвърля 4 на сто в нито едно професионално направление. Най-ниско остава приложението на придобитото висше образование сред завършилите „Туризъм“ /19,67 на сто/.

Резултатите показват, че делът на регистрираните безработни сред завършилите български висши училища през последните 5 години спада до 2,44% от над 4% през 2013 г. В същото време делът на наетите висшисти, които през последните 5 години след завършването си работят на позиция, за която се изисква висше образование, се увеличава до 49,26% от под 46% през 2014 г. Средният осигурителен доход на завършилите също се увеличава, достигайки до 1151 лева през 2018 г., при 1075 лева през 2017 г. и 867 лева през 2014 г.

През 2018 г. броят на студентите у нас намалява с близо 15% в сравнение с 2013 г., но в 5 професионални направления има увеличение на студентите с около и над 30 на сто. Най-голямо увеличение има на студентите в направленията „Медицина“ /81%/, „Военно дело“ /52%/, „Стоматология“ /45%/, „Здравни грижи“ /37%/ и „Ветеринарна медицина“ /30%/. По брой на студенти професионалното направление „Медицина“ изпреварва направлението „Право“, класирайки се на четвърто място място сред най-масовите направления в българското висше образование и е с 10 885 студенти, отстъпвайки само на „Икономика“ с 41 937 студенти, на „Администрация и управление“ с 18 186 студенти и на „Педагогика“ с 13 430 студенти. Голям спад има в броя на студентите, обучаващи се в най-масовите професионални направления – „Икономика“ и „Администрация и управление“ /около и над 30 процента/.

Делът на чуждестранните студенти в България се увеличава от около 4% през 2013 г. до над 6 на сто през 2018 г. Най-много чужди студенти се обучават в направленията „Медицина“ – близо 53% от студентите в него са чужденци, и в „Стоматология“ /39%/. В частните университети у нас се обучават близо 13 на сто от студентите у нас, като делът на студентите в частните висши училища е най-голям в направлението „Театрално и филмово изкуство“ и в „Теория на изкуствата /общо 64%/, както и в направленията „Администрация и управление“ и „Национална сигурност“ /над 40%/.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Крушарски изумен от видяното в Страсбург, вижте защо..

Президентът на Локомотив (Пловдив) Христо Крушарски е очарован от начина, по който публиката на Страсбург ...

Как музиката се отразява на секса?

Повечето двойки обичат да си пускат музика, когато правят секс, но вече се очертава една ...

Москвичът, който трябваше да стои над Лада

В началото на 70-те години на миналия век е взето решение активно да се работи ...

Apple Watch доминира на пазара на смарт часовници

Според актуални данни Apple Watch продължава да доминира на пазара на смарт часовници. През второто ...

Внезапно почина шефът на „УниКредит“

На 76 години внезапно е починал председателят на голямата италианска финансова организация „УниКредит“, предаде „Файненшъл ...

Мила Йовович е бременна с бебе №3 (СНИМКА)

Вчера 43-годишната актриса Мила Йовович съобщи вълнуваща новина. Звездата от „Заразно зло“ публикува снимка в ...