Home » Здраве » Ето какво трябва да правите преди сън
Ето какво трябва да правите преди сън
Ето какво трябва да правите преди сън

Ето какво трябва да правите преди сън

Всеки знае, че сънят е един от най-важните процеси. Без него тялото ни не може да си почине и да се възстанови.

Липсата на качествен сън пък влияе не само на психическото, но и на физическото ни състояние. А продължителното будуване може да доведе до нарушения, които може и да са фатални.

Освен това навиците на човек преди заспиване могат да засегнат не само психиката ни, но и физическата форма. Ето защо те са изключително важни.

Вечер, преди да си легнете, е полезно да се практикуват някои ритуали, казват лекарите. Например, много е полезно да пиете кефир или друга кисела напитка. Белтъкът, който се съдържа в тях, ще достави на мускулите с необходимите аминокиселини и това ще доведе до интензивно изразходване на калориите от тялото, докато човек спи.

Също така, експертите препоръчват да се следи температурата в спалнята. В идеалния случай трябва да заспите при температура 19 градуса по Целзий. Освен това, в близост до спалното помещение не трябва да има работещи светлинни източници, а прозорците трябва да имат плътни завеси или щори. Светлината нарушава производството на хормона мелатонин, което намалява качеството на съня. Освен това, по време на сън в пълна тъмнина тялото консумира повече мазнини.

Много е полезно за известно време преди сън, в продължение на 30-40 минути, да спрете да работите и да прекарате това време в почивка, за да можете да се отпуснете. Експертите съветват, наред с другите неща, да се извършват дихателни упражнения: вдишвайте през носа и бавно издишайте през устата. Когато дишате, стомахът трябва да се издигне и да падне. Подобно упражнение облекчава стреса и помага за по-бързо заспиване.

През нощта е по-добре да се откажете от алкохола. Ако трябва да преработите веществата, съдържащи се в алкохола, тялото се активира и нощният сън няма да бъде почивка.

Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар