Home » Здраве » Ето какво може да ви разболее в собствения ви дом
Ето какво може да ви разболее в собствения ви дом
Ето какво може да ви разболее в собствения ви дом

Ето какво може да ви разболее в собствения ви дом

Уж редовно почиствате и следите всичко в дома ви да е изрядно. Уви едва ли подозирате, че дори най-безопасните навици, могат да се превърнат в заплаха за здравето ви и това на вашите близки.

Проверете дали тези „симптоми’ на опасния дом касаят и вас.

Ако се окаже така, препоръчваме ви незабавно да ги промените, ако искате всичко със здравето ви да е наред.

Влага в дома ви

Въздухът в апартамента не може да бъде абсолютно сух – влагата се смесва с него, когато вземаме душ, готвим и просто дишаме. Но високата влажност (например с прекомерно използване на овлажнители) може да предизвика разрастване на мухъл и гъбички.

Тези микроорганизми обичат да се заселят в уединени места, където трудно се откриват. Спорните гъби, които навлизат в тялото през дихателните пътища, могат да причинят кашлица, хрема, сълзене и в някои случаи неприятни кожни реакции.

Не чистите вентилацията си

Признайте си го! Вече не си спомняте последния път, когато погледнахте вентилационните отвори. В същото време те съдържат тонове прах. Същото важи и за въздуховодите в климатиците. Ако техниката не е почистена, тя може да се превърне в котел с болести.

Бактерии, вируси, спори от гъбички – които само не се вкореняват във влажна и топла среда. Някои от микроорганизмите, например бактериите от род Legionella, могат да причинят тежка пневмония, понякога с фатален изход.

Използвате опасни препарати

По-евтино – не означава по-добре. Чрез закупуване на неизпитани домакински химикали със съмнителен състав, рискувате да си навлечете болести като астма, алергии и дори рак.

Особено внимание трябва да се обърне на спрейовете. Когато впръсквате от тях, то вие също вдишвате от съдържанието им и то влиза в тялото ви през дихателните пътища, отравяйки тялото ви с опасни токсини.

Рядко бърсане на прах

Мокрото почистване веднъж седмично може да не е достатъчно. Прахът е силен алерген. Позволявайки ви да се натрупа, рискувате здравето на близките си.

Според учените 35% от домашния прах се състои от минерални частици, 12% текстилни и хартиени влакна, 19% от кожните клетки, 7% от полен и 3% от саждите и от дима. Произходът на останалите 24% не е установен.

Рядко сменяне на спалното бельо

Спалното бельо натрупва вируси, спори от гъсти гъби, бактерии и други патогени.

Смяна на спално бельо е хубаво да бъде колкото е възможно по-често – поне веднъж седмично при топло време и 2 пъти месечно през студения сезон. Не се поддавайте на мързела. Добре е да гладите спалното бельо.

Рядко почистване под масивните мебели

Редовно ли почиствате дома си? Похвално е, ако това е така, но, ако не местите мебелите, целият ефект на почистването се свежда до нищо.

Опитайте по някакъв начин да погледнете зад рамката на леглото или да проверите мястото зад шкафа. Едва ли гледката ще ви изненада приятно.

Позволявате на домашните любимци да спят в леглото ви

Ние всички ги обичаме. Пухкавите топчици принасят толкова много уют и топлина в живота ни! Но те не трябва да се допускат в леглото. Дори и при най-внимателната грижа, в леглото с животното влизат мръсотия, паразити и насекоми. А не забравяйте, че алергията към козина може да се прояви на всяка възраст.

Съхранявате прекалено много вещи

Многобройни възглавници, стари списания и вестници, фигурки и сувенири – всичко това събира прах, лишавайки дома ви от свежест и чистота. По-добре се отървете от всичко излишно или просто го сложете в кутия./jenata.blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар