Home » Мнения » Ето какво е намислил Салвини за ромите

Ето какво е намислил Салвини за ромите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Италия започна операция „преброяване на ромите“. Целта е онези от тях, които нямат италианско гражданство, да бъдат прогонени от страната. А ромските лагери да бъдат разтурени.

Италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини е разпоредил изготвянето на описи на всички лагери в страната, обитавани от роми, синти и други групи пътуващи хора, водещи неуседнал начин на живот. Въз основа на тази информация като следваща стъпка трябва да бъде изработен план за тяхното екстрадиране от страната, както и за затварянето на нелегалните лагери. На италианските префекти е възложено в двуседмичен срок да изготвят доклади за съответните общностни групи в техните райони.

Става въпрос за десетки хиляди

Салвини е председател на дяснорадикалната ксенофобска партия „Лига“. В редица европейски държави синтите и ромите са малцинство, и една част от тях от векове живее в лагери и се мести от място на място. По данни на Съвета на Европа, групата на ромите и синтите в Италия наброява между 120 и 180 хиляди души. Около половината от тях имат италианско гражданство, постоянен адрес и работа. По данни от 2017 г. на правозащитната организация „Associazione 21 Luglio“, около 25 хиляди синти и роми живеят в лагери или приюти в Италия.

Правозащитниците изказват дълбокото си безпокойство по повод плановете на Салвини. „Associazione 21 Luglio“ осъди мярката като дискриминация на въпросните малцинствени общности. Още повече, че от нея изобщо не са засегнати формалните и неформалните селища на други етнически групи в страната. В този смисъл групата правозащитници упреква италианското правителство, че формира „етнически гета“.

Идеята не е нова

Още миналата година Салвини поиска преброяване на синтите и ромите в страната с цел онези от тях, които нямат италианско гражданство, да бъдат екстрадирани. Тогава това предизвика възмущение сред много политици и представители на църквата. След това нападенията срещу роми и синти в Италия зачестиха.

Италия
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Ливърпул мина и през Арсенал

Ливърпул остана единственият тим във Висшата лига на Англия със 100-процентов точков актив след 3-ия ...

Байерн прегази Шалке като гост в дебюта на Коутиньо

С хеттрик на Роберт Левандовски тимът на Байерн (Мюнхен) с лекота надви Шалке 04 с ...

Римлянин без глава намериха в Хераклея Синтика

За нова находка в древния град Хераклия Синтика край местността Рупите се похвали доцент Людмил ...

Гонкаджия с БМВ получи акт за 3000 лева, колата била на гаджето му

Шофьор бе глобен с акт от 3000 лева и му бе отнета книжката за една ...

Пак бягство от затвора, този път в Стара Загора

На 24.08.2019 г. в 15.45 ч. в Затворническо общежитие от открит тип „Стара Загора“ към ...

Тежка съдба над българско село, мъжете умират

49-годишен мъж се удави в частен водоем в кюстендилското село Вратца, съобщиха от полицията. Сигнала ...