Home » Свят » Ето какъв е най-лошият сценарий за Брекзит

Ето какъв е най-лошият сценарий за Брекзит

Британското правителство разпространи документите, свързани с т. нар. „Операция Йелоухамър“ за подготовката за хаотичен Брекзит без споразумение. Кабинетът на Борис Джонсън беше задължен да оповести плановете си с решение на парламента в последния работен ден преди разпускането му за 5 седмици. Мрачните прогнози предвиждат дори социални безредици.

Документът от шест страници бе качен на правителствената интернет страница. Картината, обрисувана в случай на Брекзит без сделка, е доста мрачна, макар и да се подчертава, че става дума за възможно най-лошия сценарий. Според документа при Брекзит без сделка може да има закъснение до три дни за преминаването на камиони с фериботи или през тунела под Ламанша и да минат около три месеца преди положението да се подобри. Възможно е значително увеличение на цените на електричеството, сериозни проблеми с доставките на медикаменти и храни и покачването и на техните цени. Проблеми с размяната на чувствителна информация между Великобритания и ЕС и още много други тежки проблеми, предаде БНР.

Съдържанието на цял параграф в документа от общо 15, е заличено. Междувременно от правителството продължават да отказват да публикуват кореспонденцията, свързана с разпускането на парламента, въпреки че депутатите гласуваха и за това. Майкъл Гоув от кабинета заяви, че искането е „безпрецедентно, неуместно и нарушава основни принципи на безпристрастността“.

Публикуваното от британското правителство за евентуален Брекзит без споразумение потвърждава „тежките рискове“ на подобен сценарий – това заяви говорителят на Лейбъристката партия по въпросите на Брекзит Киър Стармър, цитиран от Ройтерс. „Сега е по-важно отвсякога парламентът да бъде свикан отново и да има възможността да прегледа тези документи и да предприеме всички необходими стъпки за спиране на Брекзит без споразумение“, добави Стармър в изявление. По-рано съдът в Единбург постанови, че разпускането на парламента от премиера е незаконно.

Великобритания
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Матераци затапи лошо Ибрахимович

Легендарният защитник на Интер Марко Магераци не остана длъжен на Златан Ибрахимович и веднага му ...

Мъж подпали жилището на възлюбената си с дезодорант

Мъж от Краснодарск подпали жилището на своята възлюбена с помощта на дезодорант. Целта е била ...

Марешки нападна Валери Симеонов в парламента

Поетичен рецитал в пленарната зала представи лидерът на „Воля“ Веселин Марешки. Повод за поетичното му ...

Оставка в Гърция заради диплома

Министър в гръцкото десноцентристко правителство се оттегли от поста, след като потвърди, че няма диплома ...

Как да разпознаем рака преди да е късно

Лечението на рака е един от основните здравни проблеми за разрешаване в днешно време. Според ...

Кола прегази руски милиардер

Руски милиардер е загинал след катастрофа на Острова. Според британския вестник „Дейли мирър“ Дмитрий Обретецки ...