Home » Свят » Ето как Украйна ще спре руската армия

Ето как Украйна ще спре руската армия

Украйна може да използва ядрени мини като средство за възпиране на руската агресия. Това обяви военният експерт от киевския Институт за евроатлантическо сътрудничество Игор Козий пред телевизия „ObozTV“.

По думите му Киев може безпрепятствено да разработи тактическо ядрено оръжие, а също и средства за неговата доставка. „Кой ни пречи всъщност да подготвим места за поставяне на ядрено-минни полета по границата между Русия и Украйна, както го правеше Западна Германия по времето на Студената война?“, запита Козий.

Същевременно според него въпросът за разработването на стратегически ядрени оръжия от страна на Украйна в момента не стои на дневен ред. „Тъй като това са безумни разходи, и кажете ми, моля, къде ще го изпитваме? Назовете поне една област, която е съгласна да бъде изпитателна зона. Ние не разполагаме със задгранични територии“, добавил експертът.

Това не е първото амбициозно изявление на украински военни експерти относно ядрени оръжия. По-рано бившият представител на Украйна в НАТО Петър Гаращук заяви, че страната разполага с уникални възможности да създаде свои собствени ядрени оръжия. Експертът по въпросите на сигурността генерал-лейтенант Василий Богдан също увери, че Украйна разполага с всички предпоставки за започване на обсъждания на въпроса за възстановяване на ядрения статут.

От своя страна Иван Апаршин, съветник на новоизбрания президент на Украйна Володимир Зеленски по въпросите на сигурността и отбраната, заяви в началото на май, че Киев не трябва да създава тактически ядрени оръжия, тъй като в противен случай могат да бъдат наложени санкции, пише News.bg.

Ядрената мина е ядрен боеприпас за създаването на ядрено-минни бариери. По време на Студената война НАТО предложи създаването на ядрено-минен пояс покрай границите на Федерална република Германия и на нейна територия в случай на офанзива от страна на Източния блок. Предполага се, че при детонация на всички заряди ще бъде създадена зона на радиоактивно замърсяване и труднопреодолими прегради. Понастоящем използването на ядрени мини е признато за неефективно.

Украйна
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

С вратите напред по най-опасния път в света (ВИДЕО)

Американският автомобилен състезател и каскадьор Кен Блок пусна ново видео, което за първите пет часа ...

Сузанита яхна една от най-бързите коли в света

Тийнсензацията Сузанита успя да впечатли стотиците си последователи в социалните мрежи, споделяйки любопитно видео, на ...

Как СССР планираше да завземе Франция за една седмица

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. През ...

САЩ забъркаха огромен скандал в Близкия изток

САЩ вече не смятат, че израелските селища на Западния бряг на река Йордан нарушават международното ...

Почина мъжът, скочил от петия етаж на УМБАЛ – Бургас

Скочилият от петия етаж на УМБАЛ-Бургас мъж е починал малко по-рано днес, въпреки опита на ...

Калоян Паргов: Притеснява ме омразата и злобата в БСП

„Притеснява ме, че вътре в БСП има омраза. Гневът е силен мотиватор, но е лош ...