Home » Свят » Ето как САЩ ще свалят изстреляните ракети на Северна Корея

Ето как САЩ ще свалят изстреляните ракети на Северна Корея

Въоръжените сили на Съединените американски щати имат нова стратегия по какъв начин да свалят изстреляна от Северна Корея междуконтинентална балистична ракета. Проблемът обаче е сериозен – това трябва да се случи малко след изстрелването.

Новата стратегия на Пентагона е разработена на фона на втората среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, която се проведе във Виетнам. Срещата приключи без споразумение за премахване на ядрените оръжия в Северна Корея. Вашингтон и Пхенян бяха на ръба на ескалиране на конфликта, след като режимът в Пхенян проведе редица ракетни и ядрени изпитания.

От Пентагона вече има нова стратегия по какъв начин да свалят ракета, ако тя бъде изстреляна от Северна Корея, предаде Reuters. Стратегията включва разполагането на стелт изтребители от пето поколение Ф-35 в близост до азиатската страна, която разполага и с ядрен арсенал. Щом ракетата бъде изстреляна към Щатите, изтребителите ще имат задача да я прихванат и свалят с ракета въздух-въздух, преди да достигне определена височина. Ракетите въздух-въздух ще имат приблизително 200 секунди, за да ударят балистичната ракета, преди тя да достигне височина в атмосферата, на която въздухът е твърде рядък за маневриране. На изтребителите Ф-35 ще им отнеме приблизително 50-60 секунди, за да засекат и прихванат ракетата, и да изстрелят ракета въздух-въздух.

Поради тази причина изтребителите трябва да летят в близост до Северна Корея. Именно географията усложнява задачата на американските въоръжени сили. Том Карако, експерт към Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон, заяви, че самолетите, натоварени със задачата да свалят изстреляната от Северна Корея ракета, не трябва да нарушават въздушното пространство на азиатската страна. Това обаче ще ги остави твърде далеч, за да бъдат способни да реагират. Според експерт от Масачузетския технологичен институт дори модифицирана ракета въздух-въздух ще бъде прекалено бавна, за да свали корейската ракета, преди тя да достигне голяма височина.

Експертите са сигурни в едно – за да има шанс тази стратегия на Пентагона, то изтребителите Ф-35 трябва да „кръжат“ много близо до Северна Корея. Дори ракетата въздух-въздух да лети пет пъти по-бързо от скоростта на звука, то изтребителите Ф-35 трябва да бъдат на не повече от 80 километра от зоната на изстрелване. Това предполага съвсем различна стратегия – а именно, американските изтребители трябва да летят във въздушното пространство на Северна Корея. Ф-35 трябва тайно и незабелязано да „патрулират“ над Северна Корея, за да осигурят сигурността на САЩ. Макар индикациите през последните месеци да са за намаляване на напрежението, във Вашингтон не изключват възможността да се стигне до конфликт, и искат да са подготвени за него.

Източник:fakti.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Русия е тази, която създава проблемите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Тръмп ...

Кавги и заплахи за бой на летище София

В абсурдна ситуация изпаднаха стотици българи и туристи, които трябваше да пътуват от Летище София ...

Ани Цолова се връща в телевизията?

От няколко месеца Ани е подновила тесните контакти със свои колеги от bTV, твърдят хора ...

Деси Слава на плажа с приятеля си (СНИМКИ)

Деси Слава е доста напълняла, забеляза репортер на „Блиц“, който я излови на несебърски плаж. ...

Битката за Шипка спасява България

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Битката ...

Лошото момиче на рапа отново е тук (ВИДЕО)

Рапърката Миси Елиът издаде нов албум – „Iconology“ след 14-годишна пауза, съобщи Контактмюзик. Предишният ѝ ...