Home » Здраве » Ето как да нормализирате телесната си температура в горещото време
Ето как да нормализирате телесната си температура в горещото време
Ето как да нормализирате телесната си температура в горещото време

Ето как да нормализирате телесната си температура в горещото време

Нали сте чували, че е хубаво да се пие чай в горещото време, защото той нормализира телесната температура. Това е абсолютен и доказан факт, който ни най-малко не бива да оспорвате. А ако превърнете топлата напитка в един чуден слънчев чай, ще преоткриете за миг чудното му въздействие за организма.

За да си приготвите истински слънчев чай в домашни условия, са ви нужни малко действия, малко желание и 5 свободни минутки. Иначе чайчето ви трябва да кисне между 2 и 4 часа, но това е време, в което може да релаксирате активно в очакване на вкусната напитка.

Класически слънчев чай

За класическия вариант на слънчев чай ви трябват 4 чаши бутилирана изворна вода и 5 пакетчета чай от вид по ваш вкус.

Изберете подходящ съд за чая (кана или по-голяма купа). И имайте предвид, че съдът, който използвате, трябва да е прозрачен, за да позволи на слънчевите лъчи да достигнат до пакетчетата чай и водата. Изберете съд, който има капак и е лесен за почистване, за да предотвратите появата на насекоми и други частици в чая, докато кисне. Избягвайте да използвате пластмасови съдове на слънце, защото химикалите в пластмасата могат да се разтворят във водата при нагряването, което, освен че ще повлияе на вкуса на чая, представлява и сериозен риск за здравето.

Билков слънчев чай

Ако държите чаят да е билков, то снабдете се с 4 чаши бутилирана изворна вода и 1 чаша асортимент от пресни билки – мента, хибискус, лайка, мащерка, зелен чай на листа, липа, маточина и т.н. Водата, загрята от слънцето, достига максимална температура от 130 градуса, която е и идеалната температура за размножаване на бактерии. За да намалите вероятността вашият чай да бъде заразен с бактерии обаче, е важно да дезинфекцирате съда, който използвате. Поставете голяма тенджера с вода на котлона и изчакайте да кипне. Сложете съда във водата и го оставете да поври за няколко минути, след това го извадете внимателно (ако имате щипци използвайте тях, за да не се изгорите) и го оставете да изсъхне.

Ако все пак предпочитате да не използвате метода на кипене, използвайте сапун и топла вода, за да почистете добре съда и капака. След това напълнете съда с 4 чаши студена вода – като допълнителна предпазна мярка срещу растежа на бактериите, изберете бутилирана изворна вода за най-чист вкус. Добавете 5 пакетчета чай по ваш избор. Ако искате чаят да бъде много силен, добавете повече от 5 пакетчета според личните си предпочитания. И знайте, че винаги може да го разреждате с повече вода, за да намалите силата му, ако мислите, че е необходимо.

И в двата случая е добре да знаете, че съдът седи на пряка слънчева светлина между 2 и 4 часа. Не го оставяйте да седи повече от 4 часа (оставянето му за по-дълъг период от време може да доведе до поява на бактерии). И не го поставяйте директно върху земята. След няколко часа слънчевият чай трябва да изглежда с наситен цвят и силен на вкус. Извадете торбичките и ги изхвърлете. Можете да запазите чая в същия съд и да го охладите, ако желаете (задължително огледайте повърхността на чая за бактериален растеж, ако видите плаващи нишки или бели петна, изхвърлете чая). Чаят не трябва да има гъста или подобна на сироп консистенция, ако е придобил такъв вид, е негоден за пиене.

Източник: zdrave.to
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар