Home » Мнения » Етническа украинка пред ФАКТИ: Украйна има нужда от реформи

Етническа украинка пред ФАКТИ: Украйна има нужда от реформи

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като преди няколко месеца спечели президентски избори, вече настоящият президент на Украйна Володимир Зеленски успя с харизмата си и доверието, което в момента имат украинците у него, да допринесе за успеха на своята партия “Слуга на народа“ и на парламентарните избори, които се проведоха завчера в Украйна. Окончателни резултати все още няма, но спокойно може да се каже, че партията на Зеленски “Слуга на народа“ ще спечели. По този повод от ФАКТИ разговаряхме с етническата украинка Олена Шопова, която живее в България. Тя коментира пред нашата медия задаващата се абсолютна смяна на досегашната политическа конюктура в Украйна.

– Като че ли победата на Володимир Зеленски е очаквана. Вие живеете в България и сте страничен наблюдател на случващото се, според Вас с какво Володимир Зеленски успя да спечели голяма част от украинците, и на президентските избори преди няколко месеца, и на провелите се завчера парламентарни избори в Украйна?

 • Първо с това, че населението на Украйна абсолютно не е доволно от предишното управление. Хората имат много големи претенции към предишния президент Петро Порошенко и реториката на новия президент беше направена точно срещу него. Той проведе предизборната си кампания така, че да покаже всички кусури на предишното управление. Така и не случилите се реформи, корупционните скандали. Петро Порошенко спечели изборите през 2014 година с това, че обеща на народа си да спре войната в Украйна – това също не се случи. Основно това са причините.

– Кои са най-големите проблеми пред Украйна във вътрешен план? Тези, с които новата власт трябва да се заеме още от първия си работен ден?

 • Това са реформите. Реформата в здравеопазването, реформата в социалното осигуряване, пенсионна реформа. Става въпрос за това, че Украйна всъщност трябва да премине от солидарна система на пенсионно обезпечение към такава, каквато е в България, а именно допълнителното задължително пенсионно осигуряване. След това да се направи реформа, която да позволи на хората да продават земя, това са нещата, които трябва да се случат. Икономически реформи също, а това пак е нещо, което не сме получили от предишното правителство на Украйна.

– Що се касае до посоките, по които той върви във външнополитически план, забелязва се една диалогичност с Руската федерация. Правилно ли подхожда Зеленски към Русия според Вас?

 • Аз не забелязвам такива неща. Володимир Зеленски излезе с реториката на предишния президент, той сега декларира, че войната трябва да спре, но териториално Украйна трябва да запази своята цялостност. Трябва да се върнем Крим в Украйна, трябва да се спре войната в Донбас и да се върнат тези територии. Например онзи ден са загинали още двама човека, както и двама ранени има на територията на Украйна. Това е неговата реторика всъщност, а това, което се декларира от негово име, но от други хора, не бих казала, че това е неговото мнение. Все пак обаче не съм на територията на Украйна и не мога да заема категорична позиция. Засега обаче това, което чувам от него, и при срещата с Макрон, и при срещата с Ангела Меркел – няма такова нещо.

– Аз визирам това, че е провел телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, а при Порошенко това беше много, много по-трудно. Отношенията бяха много по-хладни.

 • Ние всъщност не знаем нищо по същество за този разговор. Никой не го е коментирал, нито от украинската страна, нито от руската страна. Коментирали са го само с две изречения, а именно, че такъв разговор е имало, темата се спомена. Какво е постигнато обаче с този разговор – никой не знае.

– Абстрахирайки се от това кой е на власт в Украйна, възможни ли са за страната едни нормални съседски и най-вече равнопоставени отношения с Руската федерация?

 • Не. Това е невъзможно. Това е невъзможно и то не от страната на Украйна, а от страната на Русия. Русия никога няма да приеме Украйна като независима държава. Ако Украйна иска да оцелее като народ, тя трябва да е сателит на Русия и само тогава Русия ще разреши съществуването на Украйна, това е през руската призма. С времето това обаче ще се размие и ние ще загубим своята национална идентичност.

– В тази връзка оптимистично настроена ли сте, че държавният глава на Украйна ще води страната по нейния логичен и естествен път, а именно към членство в НАТО и Европейския съюз?

 • Да, оптимист съм в това отношение. Разбирам моите сънародници, които не поддържат Володимир Зеленски. Аз искам да отбележа, че Володимир Зеленски не е моят президент. Не бих гласувала никога за него. Аз смятам, че аматьори от сорта на Доналд Тръмп и Володимир Зеленски – нямат място в политиката. Все пак ако ги сравним с Роналд Рейгън, той е имал голямо политическо минало преди да стане президент. Искам обаче и да отбележа, че Володимир Зеленски спечели едни абсолютно демократични избори в Украйна и това ми дава надежда, че украинското общество е израснало като такова, като самосъзнание и нация. Според мен, ако не харесаме този президент – ще си изберем пак нов.

– Вие споменахте за някои неизпълнени обещания на Петро Порошенко. Все пак обаче спадът в доверието към неговата партия “Европейска солидарност“ е наистина много голям. Те имат под 9% подкрепа към момента?

 • Според мен най-голямата причина за отдръпването на избирателите от него и неговата партия, са тези икономически, корупционни, политически скандали. Това, което се е случило в Украйна, и към Порошенко, и към хора, които са близки до него.

– Изненадва ли Ви това, че проруската партия “Опозиционна платформа“ към момента се позиционира на второ място след “Слуга на народа“ на Зеленски?

 • Да, това ме изненадва. Аз очаквах някъде 6-8% за тях, но не и да спечелят 13%. Според мен това е много и това са хора, които са от източните региони на Украйна, като например Донецк и Луганск. Също и пенсионери. Това е една партия, която декларира популистки лозунги насочени към социално слаби хора.

– Тоест е олицетворение на тези партии в Европа, които са подкрепяни от Кремъл?

 • Да. Типично леви партии. Казват на хората, че ще им дадат ниски тарифи. Казват им, че ще им подсигурят това, пък ще подсигурят за тях и онова.

– Анализатори сочат партия “Глас“ на Святослав Вакарчук като най-естествен и логичен партньор на победителите от “Слуга на народа“. Така ли е според Вас?

 • Моята прогноза е, че в коалицията ще участват партия “Отечество“ на Юлия Тимошенко и “Глас“ на Святослав Вакарчук. Те са естествени съюзници. “Слуга на народа“ и “Глас“, ако прочетем програмата на едната и другата партия, ще разберем, че те имат много допирни точки. Абсолютно са идентични, с някакви разлики в предприемането на действия и срокове за реформите. Доколкото “Отечество“.. Юлия Тимошенко и Петро Порошенко са врагове още от 2004 година. Тези двамата не могат да се понасят и не могат да работят заедно. Юлия Тимошенко винаги е смятала Петро Порошенко за свой конкурент в политиката. Според мен тя ще направи коалиция с партията на Зеленски точно поради тази причина.

– Излезе информация, че Володимир Зеленски ще заложи на технократи в правителството, тоест на хора, които са по-скоро експерти, а не толкова политически фигури. Смятате ли, че това би бил удачен подход?

 • Според мен да, защото ако разгледаме състава на тези партии, които влизат в парламента, и на “Глас“, и на “Отечество“, и на “Слуга на народа“ – там има много експерти от най-различни сфери. Лично на мен това ми дава голяма надежда.

– За финал една прогноза, предположение от Ваша страна. Ще оправдае ли доверието, което получава партията на Зеленски “Слуга на народа“, както и самият Зеленски в лично качество, тъй като той е основният фактор за пробива на тази партия?

 • Аз очаквам той да оправдае моите лични надежди, но ако съм честна и обобщя за Украйна като цяло, то мисля, че не. Няма да оправдае това, което са очаквали от него. Защо? Защото ние очакваме всичко да ни е лесно, като в България. Ако разгледаме най-оптимистичния сценарий, а именно той да е човек направил всичко по силите си при това болшинство в парламента, прави реформи, прави всичко за своята страна, то ефекта от тези реформи ние ще го усетим след 3-5 години. Всъщност обаче неговото президентство тогава ще свърши и хората ще мрънкат, че е трудно, тарифите са много високи, цените са много високи, заплатите са много малко, но ние хората от бизнеса, по-младите хора, разбираме, че няма нещо за без пари, както и че нещата не стават без жертви.
София / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Милица Гладнишка се обвърза с македонски дизайнер

Новото гадже на Милица Гладнишка е македонският дизайнер Сърджан Кръстевски, пише вестник „Галерия“. Двамата бяха ...

Във Филиповци крадат табели

В столичния квартал „Филиповци“ пътни знаци няма от години. От януари до момента от Столичната ...

Къртилият перки на Графа: Едни ми ръкопляскаха, други псуваха

Половината хора ми ръкопляскаха, а другата половина ме обвиняваха във всички земни грехове, по-точно ме ...

Ути Бъчваров напуска БНТ обиден

Дълбоко обиден бил Ути Бъчваров на новото ръководство на БНТ, и по-конкретно на Емил Кошлуков, ...

Армията на Асад превзе ключов град

Армията на Башар Асад превзе ключов град в провинция Идлиб, който беше под контрола на ...

Пуснаха вендинг автомат за… автомобили

На една от улиците в Лондон се появи необичаен вендинг автомат, в който има… автомобил. ...