Home » Свят » ЕС отпуска €500 милиона за отбрана

ЕС отпуска €500 милиона за отбрана

Европейската комисия съобщи, че е одобрила програми за съфинансирането на съвместни промишлени проекти в областта на отбраната до 2020 година на стойност до 500 млн. евро. Предвидени са допълнително 25 млн. евро за подпомагане на съвместни научноизследователски отбранителни проекти тази година.

От 2021 г. Европейският фонд за отбрана ще насърчава отбранителната индустрия и ще допринася за стратегическата автономност на ЕС. Първоначално финансирането ще бъде насочено към развитието на технологии за безпилотни летателни средства, спътникови съобщения, системи за ранно предупреждение, изкуствен интелект, електронна отбрана и морско наблюдение.

От посочените суми 80 млн. евро ще бъдат предназначени за създаването на способности за откриване на химични, биологични, радиологични и ядрени заплахи, както и за системи за противодействие на дронове. Общо 182 млн. евро ще бъдат насочени към осигуряването на осведоменост и защита на киберпространството, за способности за ранно предупреждение по отношение на космическото пространство и за морско наблюдение, се посочва в съобщението.

За високотехнологични дейности ще бъдат отделени 71 млн. евро, с които ще бъдат разработени или обновени наземни средства за точен удар от следващо поколение, ще бъдат създадени способности за сухопътни, военновъздушни и военноморски бойни действия. За нови отбранителни технологии са предвидени 27 млн. евро. За разработката на нови дронове са предвидени 100 млн. евро, а още 37 млн. евро ще бъдат насочени към подпомагане на оперативно съвместимите и сигурни военни съобщителни средства.

За тази година ще бъдат осигурени 25 млн. евро за научни изследвания в областта на превъзходството в електромагнитния спектър и бъдещите отбранителни технологии. Предвижда се Европейският фонд за отбрана да може да разпределя до осем процента от своя бюджет за революционни технологии. Първите проекти ще бъдат избрани до края на годината и ще бъдат финансирани безвъзмездно от ЕС. Миналата година ЕК предложи Европейският фонд за отбрана да разполага с бюджет от 13 млрд. евро.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Бабикян покрай болничните: Ами тогава и да не шофираме всеки първи понеделник!

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Във ...

Кой ще е новият губернатор на колонията?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Борисов ...

Косово: Ние не сме като българите

Скандалите по време на европейската квалификация между България и Англия (0:6) все още отекват. „Трите ...

Футболистите на Дунав напълниха джобовете

Футболистите на Дунав (Русе) получиха най-сетне пари. В петък следобед те са прибрали дългоочаквана заплата ...

Русия и Турция ще правят свръхмодерен изтребител (ВИДЕО)

Русия е готова да вземе участие в разработката на турски изтребители от така нареченото 4++ ...

Българката, която откри как шарката изтрива имунитета

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Вирусът, ...