Home » Свят » ЕС към Турция: Без повече пари за бежанците

ЕС към Турция: Без повече пари за бежанците

Европейската комисия потвърди, че при разговорите на еврокомисаря по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос в Анкара днес и вчера турската страна е поставила въпроса за осигуряването на още средства за сирийските бежанци.

Говорител на ЕК уточни, че Аврамопулос е насочил вниманието към изплащането на договорените в споразумението между ЕС и Турция шест милиарда евро до края на годината. През септември ЕК съобщи, че вече 5,6 милиарда евро са били насочени към турската страна и предстои отпускането на останалите 400 милиона евро.

Стремежът на ЕС е до края на годината да бъде осигурена цялата сума по споразумението, посочи говорителят. Той добави, че за миграционните проекти, финансирани досега от ЕС в Турция, подкрепата ще продължи още пет години.

Турция прояви много съпричастност и щедрост в последните години, заяви говорителят. Той допълни, че турските министри са поставили въпроса за по-нататъшни нужди, свързани с миграцията. Ясно е, че споразумението покрива основни нужди, които скоро няма да отпаднат, затова ще продължим да имаме грижата, добави говорителят.

Преди месец комисията съобщи какво е постигнато от 2016 г. насам по споразумението между ЕС и Анкара за прекратяване на потока мигранти през Турция към Европа. Според данните ЕС е осигурил на Турция почти цялата договорена по споразумението сума и е върнал на турската страна 2496 мигранти.

Същевременно Анкара е изпратила към ЕС 23 000 сирийски бежанци. По силата на споразумението се предвиждаше ЕС да върне на Турция толкова незаконни мигранти, колкото сирийски бежанци приеме от турските лагери.

Белгия
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Демократична България се отрече от кандидат-кмет, бил в ДС

„Демократична България“ оттегля подкрепата си за Илко Златев – кандидат за кмет в с. Бенковски, ...

Руска военна полиция ще следи турската операция

Руска военна полиция и сирийски военнослужещи ще влязат в зоната на турската военна операция в ...

Двама задържани в Осло

Норвежката полиция съобщи, че е арестувала въоръжен мъж и жена във връзка с кражбата на ...

Домусчиев отново хвали разследващите си журналисти

Васко и Тина чупят рейтингите по гледаемост! И не само това. Водещата телевизия за пореден ...

Разследват дали Турция е използвала химическо оръжие

Експертите от Организацията за забрана на химическите оръжия проверяват достоверността на твърденията на сирийските кюрди, ...

Европейската комисия не е доволна от Румъния

Развитието на ситуацията с реформата на съдебната система и борбата с корупцията в Румъния през ...