Home » Свят » ЕС към Лондон: Спокойно, имаме само добри намерения към вас

ЕС към Лондон: Спокойно, имаме само добри намерения към вас

Европейският съюз е готов да предостави на Великобритания допълнителни гаранции за споразумението за Брекзита, заяви главният европейски преговарящ Мишел Барние в интервю за няколко европейски вестници, цитиран от AFP.

„Можем да намерим допълнителни гаранции, за да потвърдим, изясним и гарантираме добрите намерения и добросъвестността на европейците, с ангажименти, които ще имат реална юридическа сила, защото ще бъдат съвместни. Работим по това ден и нощ“, заявява Барние в интервюто.

„Тези уверения могат да бъдат дадени в тълкувателен документ, чиято форма предстои да бъде определена, който ще бъде добавен към договора за излизане на Великобритания от ЕС и политическата декларация“, добави европейският преговарящ. Според него съществува недоразумение, свързано с предпазната клауза, целяща да предотврати връщането към „твърда“ гранична инфраструктура между членката на ЕС Ирландия и британска Северна Ирландия след Брекзит, който е предвиден за 29 март.

„Някои британци твърдят, че се опасяват, че европейците може да я използват, за да ги задържат за безсрочен период в общо митническо пространство. Нямаме и не сме имали подобно намерение“, подчертава Барние.

В началото на годината британският парламент отхвърли споразумението за напускане на ЕС, по което Брюксел и Лондон преговаряха в продължение на две години, именно заради предпазната клауза. Премиерът Тереза Мей поиска промени, като ограничаването на действието й във времето, или правото да прекрати действието й едностранно.

„Ограничаването й по време или въвеждането на едностранна клауза за прекратяването й би поставило под съмнение надеждността“ на предпазната клауза, заявява още Барние в интервюто. „Действието й ще спре, когато се стигне или до общо споразумение за бъдещите отношения, или конкретно споразумение с Ирландия“.

Европейският преговарящ намеква, че следващата седмица ще се срещне с британския министър по въпросите на Брекзит – Стивън Баркли и с главния прокурор Джефри Кокс, който дава правни съвети на британското правителство. Според източник от ЕС, срещата може да се състои във вторник в Брюксел

Франция
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Porsche Taycan отвътре

Porsche продължава да подгрява публиката за дебюта на първия си електромобил с изображение на интериора. ...

Германска телевизия: В България всичко е позволено

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. От ...

Нов заем! А, честито!

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. На ...

12 години десните и БСП продаваха мача на ГЕРБ

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Макар ...

Медиите в Италия: Десподов се бунтува

Публикация на Кирил Десподов в социалните мрежи разбуни духовете в Италия. Изданието centotrentuno.com реши, че ...

Влогърка трупа милиони, докато я гледат как яде (ВИДЕО)

Да гледаш как някой се храни, често пъти може да се окаже доста отблъскващо, особено ...