Home » България » Ерик Рубин: България ще получи най-модерния боен самолет

Ерик Рубин: България ще получи най-модерния боен самолет

България ще получи най-модерния боен самолет на възможно най-добра цена.

Това каза посланикът на САЩ Ерик Рубин по повод желанието на България да закупи F-16.

Рубин участва в конференцията на тема „Политиките на България в евроатлантическата реалност“. На форума присъстват бившият белгийски премиер и председател на ЕС Херман ван Ромпой, президентът Росен Плевнелиев (2012 – 2017г.) и конституционният съдия Филип Димитров.

„Като погледнете целия пакет ще разберете, че ангажиментът на САЩ е да подкрепя българската армия и авиация. Смятам, че цената е разумна. Разбирам, че това е висока цена, но ние ще подкрепяме нуждите на България и реалността, в която се намира. Уверявам ви, че България ще има най-модерния боен самолет, когато сделката бъде завършена. Това ще доведе до подобряване както на сигурността на България, така и на НАТО и по този начин ще стане неин стратегически партньор“, заяви Рубин.

Той обясни още, че двете държави имат добро партньорство помежду си и ако някога то е било само по отношение на сигурността и отбраната, то днес те са многостранни.

„Думата взаимозависимост е ключов фактор в оформянето на отношенията между България и САЩ. Ние трябва да продължим да защитаваме, това, което сме постигнали, но и да гарантираме, че това ще продължи и в бъдеще. Аз вярвам в бъдещите отношения между САЩ и България, които датират от 150 години“, беше категоричен пред „Канал 3“ посланикът на САЩ в София.

„Ние подкрепяме и диверсификацията, и завършването на българския газопровод. Очакваме скоро да видим резултатите. Доставка на газ от други източници, например от Азербайджан, е ключов проект, който ще даде енергийна независимост на България. Това е важен фактор и за Националната сигурност на страната“, заяви още той и припомни, че топлинната енергия, която се произвежда у нас е благодарение на ТЕЦ „Марица-Изток“ 1 и 3, които са построени с американска инвестиция.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Най-голям ръст при заемите до 250 000 лева

При кредитите за граждани най-голям ръст от над 20% за година има при заемите в ...

Турция е все по-далеч от ЕС

Турция продължава да се отдалечава от ЕС, се посочва в заключенията от днешното заседание на ...

Модернизират порт ТЕЦ Езерово с инвестиция от 89 млн. евро

До края на юли трябва да стане известно името на инвеститора, който ще бъде привлечен ...

ДАБДП: Намалете скоростта, тръгвайте отпочинали на път

Само за последните 4 дни (периода 14 – 17 юни) по пътищата в страната са ...

Всички са луди по гения Леонардо

Поради огромния интерес, свързан с изложбата, посветена на 500-годишнината от кончината на Леонардо да Винчи, ...

Голяма победа за Борис Джонсън

Борис Джонсън, фаворит за мястото на британската министър-председателка Тереза Мей, спечели най-много гласове на днешния ...