Home » България » ЕП срещу патентоването на естествено създадени растения

ЕП срещу патентоването на естествено създадени растения

Депутатите в ЕП одобриха на 19 септември текст, който се обявява срещу възможността за получаване на патент за растения, получени вследствие на кръстосване, селектиране или други биологични процеси.

Опасенията са, че патентоването на подобни сортове растения може да доведе до концентрирането на контрола върху размножителен материал в ръцете на ограничен кръг мултинационални компании. Загубата на генетично разнообразие може от своя страна да застраши сигурността на доставките на храни и да повиши цените на храните.
Правни спорове
Позицията на Парламента е провокирана от две решения на Европейското патентно ведомство, което одобри патенти за домат с намалено водно съдържание и за сорт броколи, който намалява риска от рак. И двата сорта са получени чрез кръстосване и селектиране, без генетични манипулации.

След като през 2015 г. Парламентът прие резолюция по темата, а през 2016 г. Комисията също се намеси, двете решения са обект на преразглеждане в колегията по жалбите на Европейското патентно ведомство. Крайният срок за писмени становища по случаите е 1 октомври.
Патенти
•Патентът е начин да се насърчат иновациите и инвестициите в научна дейност.

•Нещата, които се патентоват, трябва да бъдат нови, неочевидни и да бъдат приложими в производството или селското стопанство.

•Европейската патентна конвенция посочва, че не подлежат на патентоване растителни сортове или животински видове или биологични по същността си процеси за производството на растения или животни.

•Това изключение обаче не покрива микробиологичните процеси и крайните резултати от тълкувания тях. Спорът на изключението около патентоването на растителни сортове е свързан с различните права на използване за селектиране

Целта на селектирането на растения е получаването на нови, по-устойчиви и по- продуктивни сортове. Иновациите в тази област са важни, защото те гарантират производството на достатъчно количество храни на разумни цени.

Традиционно селекционерите получават права върху растителния сорт, който са създали. Разликата с патентите е, че тези права не пречат на други селскостопански производители да ползват защитения сорт за по-нататъшна селекция и разработване на нови сортове.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Не разрешиха на Панов да разгледа обвинителните актове на Гешев

Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изпрати писмо до ...

Борис Джонсън намекна за предсрочни избори

Британският министър-председател Борис Джонсън заяви, че ще се откаже от опитите си да получи одобрението ...

САЩ дадоха зелена светлина на Северна Македония за НАТО

Сенатът на САЩ ратифицира протокола за членство на Северна Македония в НАТО с 84 гласа ...

Неймар: Дано феновете на ПСЖ пак ме заобичат

Звездата на Пари Сен Жермен Неймар коментира отношенията си с феновете на клуба и очакванията ...

Дъщеря на Крофърд пусна голо селфи в мрежата (ВИДЕО)

18-годишната дъщеря на Синди Крофърд – Кая Гербер, публикува свое селфи без дрехи в Instagram. ...

Черната Златка пак се пусна по гащи СНИМКИ

Златка Димитрова обича провокациите, независимо дали са свързани с личния ѝ живот или пък с ...