Home » България » Експерти разкриха какво можеше да се случи, ако 200-килограмовото чудовище бе избухнало в центъра на София
Експерти разкриха какво можеше да се случи, ако 200-килограмовото чудовище бе избухнало в центъра на София
Експерти разкриха какво можеше да се случи, ако 200-килограмовото чудовище бе избухнало в центъра на София

Експерти разкриха какво можеше да се случи, ако 200-килограмовото чудовище бе избухнало в центъра на София

Специален камион извози 200-килограмовата авиационна бомба, която бе открита при строителни работи при строежа на метрото в района при кръстовището на столичните улици „Оборище“ и „Евлоги и Христо Георгиеви“.  Тя ще бъде откарана на полигона в Сливница, където утре ще бъде унищожена, информира Нова телевизия.

„Боеприпасът е от Втората световна война, авиобомба. В този район са паднали десетки бомби. Процедурата е следната: боеприпасът се разузнава на място, след което се определя начинът му за транспортиране и извозване, и унищожаване. Такива боеприпаси не се обезвреждат, те се унищожават“, каза заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Евтимов.

„Зарядът най-вероятно е вътре в самия снаряд и затова взимаме всички мерки“, обясни заместник-директорът на СДВР старши комисар Антон Златанов.

Процедурата по преместването на боеприпаса обаче изисква много внимание и време и пак от съображения за сигурност всичко трябва да се направи през светлата част на деня. „Аз разреших при допълнително осветление, което е осигурено от Столична община, да се работи по това време, когато започва да се смрачава, но всичко ще приключи добре и хората няма основание да се притесняват излишно“, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Армейски сапьори обясниха за „Труд”, че най-вероятно бомбата е осколъчно-фугасна и ако избухне, може да нанесе сериозни поражения на сградите в радиус от около 100 м, а също така и да причини човешки жертви. Тя е била хвърлена през януари 1944 г. от американски бомбардировач Б-24. Тогава центърът на София е бил подложен на интензивни бомбардировки от авиацията на антихитлеристката коалиция, тъй като България е била съюзник на Хитлерова Германия.
„Военната академия не е била специално бомбардирана, атаката тогава е била срещу административни сгради в центъра на София”, уточниха военни историци.

Експерти разкриха какво можеше да се случи, ако 200-килограмовото чудовище бе избухнало в центъра на София

Източник: www.blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Северна Корея вече може да удари всеки един град в САЩ

Въоръжените сили на Северна Корея вече са способни да поразят директно всеки един град в ...

Невидими изтребители могат да поразят С-400

Американски експерти анализираха възможностите за противодействие на руските противоракетни системи С-400, съобщи The National Interest. ...

Ибрахимович: Аз съм Ferrari, другите са Fiat

Звездата на Лос Анджелис Галакси Златан Ибрахимович направи коментар за нивото на футбола в МЛС ...

Раздор в ЕС заради мигрантите

На първия ден от преговорите във финландската столица Хелзинки страните от Европейския съюз се провалиха ...

Прокурори влязоха в дружество, доставяло оборудване на ВВС на България

Под ръководството на Специализираната прокуратура се провеждат претърсвания и изземвания в офисите на дружество „Балкантел“ ...

Двойно ужилване за туристи в Китен: Отменят им резервации, не връщат парите!

„Хотел в Китен ни взе пари за резервации, а след това ги отмени. Сега чакаме ...