Home » България » Експерти: Измамници нагло точат НОИ

Експерти: Измамници нагло точат НОИ

Трима от задържаните за схемата с фалшиви пенсии в Силистра остават за постоянно в ареста. Това реши Специализираният наказателен съд. Според прокуратурата директорът на НОИ в Силистра Милен Пенчев, както и Стоянка Симеонова и Тодор Тодоров, са участвали в организирана престъпна група за неправомерно отпускане на максимални пенсии чрез фалшиви документи. Разследващите са установили около 20 случая на отпуснати по този начин пенсии през последните 2 години.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ и Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България, коментираха пред Bulgaria on Air, че прокуратурата трябва да е сигурна в своите доказателства, за да докаже тази схема и фалшивите документи.

„Как се доказва един фалшив документ, при положение, че липсват архиви? Между 10 и 15% са само предадените архиви в НОИ. Можем да си представим за какви липси става въпрос“, обясни Добрин Иванов.

По думите му няма гаранции, че категорийните работници, които имат право на по-висока пенсия и по-ранно пенсиониране, ще получат необходимите им документи от предприятията, където са полагали своя труд, защото не е сигурно колко са истински самите удостоверения за времето преди 1997 година, преди въвеждането на персонален регистър в НОИ.

„В България имаме огромен проблем и той ще става все по-видим с годините. Това са случаите, които не са малко и в които архиви просто няма. Хората просто няма как да докажат стаж. Това, което се говори, не стана ясно за кой период е трудовият стаж. Ако е преди 2000 година, има съвсем реален шанс тези хора наистина да са работили някъде и да нямат документи“, категорична беше Ваня Григорова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея именно липсата на архиви отваря възможност за подобна схема за злоупотреби и от двете страни – работници, които не са работили никъде и държава, която репресира пенсионерите, за да свие разходите.

Григорова каза също, че схемата в НОИ-Силистра може и да действа, защото хората търсят друг начин, за да си осигурят необходимите документи за труд, който действително са полагали.

Добрин Иванов пък допълни, че трябва строго да се преследват подобни престъпления с фондове, в които се внася от всички, но се ползват от по-малко хора.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

17-годишно момче се удави в река край Велико Търново

17-годишно момче от великотърновското село Ресен е намерено удавено в река Росица, съобщи БНР. Вчера ...

Памела Андерсън изгони гаджето

Актрисата Памела Андерсън, ускорявала пулса на не един мъж с ролята си в сериала „Спасители ...

Петкова: Нямаме отношение на кого ЧЕЗ ще продаде активите си

Правителството няма отношение на кого ЧЕЗ ще продаде активите си в България. Това заяви министърът ...

Артекс: Ние инвестираме в България! Нима в това е нашата вина?

Набралата особена популярност покрай „Апартаментгейт“ строителна фирма „Артекс“ излезе с обръщение, придружено от видео. Ако ...

Барселона най-накрая разкара ненужен

Испанският шампион Барселона продаде португалския национал Андре Гомеш на Евертън, а договорът на халфа с ...

Airbus тества самолет с албатрос крила

Авиационният конструктор Airbus направи нов тип самолет, като идеята за крилата е заимствана от албатросите ...