Home » България » Експерт срещу „Спаси София“ за метрото

Експерт срещу „Спаси София“ за метрото

Трябва ли да се ограничи разрастването на метрото в София?

Този въпрос се повдигна наскоро. Според мен – не. По няколко причини. Това коментира в социалната мрежа „Фейсбук“ бившият министър на МОСВ в служебното правителство на Марин Райков Юлиан Попов, преди това зам.-министър на същото ведомство, писател и журналист.

Дискусията бе повдигната от един от претендентите за кметския стол в София – Борис Бонев от НПО-то „Спаси София“. Според него разрастването на метрото трябвало да се ограничи.

  1. Софийското метро е безспорен успех. Без него София щеше да е непоносимо задръстена, мръсна, бавна и изнервена.

  2. Метрото не само замества съществуващи транспортни маршрути, то поема негативните ефекти на разрастването и забогатяването на града.

  3. Метрото е дългосрочна инвестиция, на него не бива да се гледа като на проект, който трябва да си оправдае разхода си за две-три години.

Тунелът под Ламаша дълго време се смяташе за скъпо и финансово необосновано съоръжение заради недобрия му финансов резултат.

Приносът му към свързаността на Лондон с Париж и Брюксел е трудно да бъде изчислен, но е огромен.

  1. Ако София иска да се развие като по-зелен, разтоварен, пешеходен град, по-голяма част от придвижването на хората трябва да се вкара под земята.

  2. Метрото може да превърне някои крайни квартали в централни квартали, благодарение на бързината на метрото. Така се смекчава един основен проблем на града – социалното неравенство.

Метрото също вдига цената на имотите в по-отдалечени квартали. Общото увеличение на стойността на имотите компенсира капиталовите вложения в метрото.

  1. За да избере човек обществен вместо личен транспорт, общественият трябва да има безспорно и очевидно предимство. Бързината и удобството на метрото е точно такова предимство.

Метрото има и ред други предимства като масов, чист, безшумен, бърз и необременяващ земните площи на града транспорт, но тези според мен стигат, за да бъде метрото защитено.

Как точно да се изгражда, какви да са бъдещите му маршрути, каква да е допълващата инфраструктура – това са все въпроси, които трябва активно да се дебатират и проучват.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

ВСС прегласува кандидатурата на Гешев

В 10.00 ч тази сутрин Висшият съдебен съвет трябва да прегласува кандидатурата на Иван Гешев ...

Срив в системата предизвика огромна опашка на Дунав мост

Огромни опашки от товарни автомобили се образуваха снощи по граничните пунктове. От Агенция „Митници“ обясниха ...

Шеф в Министерството на културата подаде оставка

Директорът на дирекция „Правнонормативна дейност и обществени поръчки“ Татяна Цветанова е подала молба за напускане, ...

Огнян Минчев: Позицията на Радев е опасна за премиера

Противопоставянето между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев може да прерасне в директен сблъсък ...

Журналист: Проектът Бойко Борисов не би бил възможен през 1995г.

Журналистът Калин Тодоров (син на висшия комунистически чиновник Станко Тодоров) гостува в предаването “Честно казано ...

Помните ли трагедията в завода Миджур? Виновни отново няма! Засега.

Покъртителен разказ за делото, касаещо трагедията в завода за обработка на боеприпаси “Миджур“ (в с. ...