Home » България » ЕК ни вкара в най-опасната зона с африканска чума

ЕК ни вкара в най-опасната зона с африканска чума

Европейската комисия вкара няколко области на България в по-опасната трета зона от четири възможни заради разпространението на африканска чума по свинете (АЧС). При това беше прескочена една зона – втора, при която степента на риск е по-малка. Това се вижда от решение на ЕК от 19 юли 2019 г., подписано от Витянис Андрюкайтис, еврокомисар за здравеопазването и безопасността на храните.

Засегнатите от болестта държави-членки и области са посочени (и групирани в зависимост от равнището на риска).

В зоните (части) I—IV* се изброяват определени области в засегнатите държави членки, разграничени в зависимост от степента на риска въз основа на епидемиологичната обстановка и промените в нея във връзка с АЧС и се определят техните граници.

Всъщност зона трета е с най-високо ниво на „временен“ риск. В зона IV е само една област в ЕС – остров Сардиния, Италия, където болестта има „дълготраен ендемичен характер“ (виж обяснителната бележка най-долу).

От ЕК изтъкват, че нейното решение за мерки за контрол на здравето на животните във връзка с АЧС от 2014 г. за последен път (към момента) е променено тази година след един случай на АЧС в България.

След датата на последната промяна бяха констатирани още случаи на АЧС при диви и домашни свине в Полша, България и Литва.

През юли 2019 г. бяха констатирани три огнища на африканска чума по свинете при домашни свине в окръзите Tomaszów Lubelski, Miński и Radzyński в Полша в области, които понастоящем са включени в зона II от приложението към решението на ЕК от 2014 г. Тези огнища на АЧС при домашни свине представляват повишено ниво на риска. Поради това тези области в Полша следва да бъдат включени в зона III вместо в зона II.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Сърбия към България: Друг избира враговете ви!

Дипломатическият скандал с шпионски привкус между Сърбия и България придобива все по-големи размери. Сръбски министър ...

Данчо Лазаров: Корупция няма, работя без пари

След инициативата за сваляне на Данчо Лазаров от поста президент на волейболната федерация, той реши ...

Електронните цигари продължават да убиват

Броят на смъртните случаи от загадъчната белодробна болест, свързана с пушенето на електронни цигари в ...

Коледен базар с много лоши спомени (СНИМКИ)

Източният френски град Страсбург откри известния си коледен базар с желанието да не се поддава ...

ЕК проверява VW заради завода в Турция

Европейската комисия е започнала щателна проверка на сделката между Volkswagen и Турция за новия завод ...

ДНСК няма да събаря „Златен век“ засега

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) отхвърли искането на районния кмет на „Лозенец“ Константин Павлов ...