Home » България » Едно писмо предизвика разделение сред майките в „Системата ни убива“
Едно писмо предизвика разделение сред майките в „Системата ни убива“
Едно писмо предизвика разделение сред майките в „Системата ни убива“

Едно писмо предизвика разделение сред майките в „Системата ни убива“

Задълбочава се разделението между майките от „Системата ни убива“, след като няколко от тях излязоха с отворено писмо, в което настояват за оставката на премиера и финансовия министър, а по-голямата част не подкрепят тона и стила на писмото. Повод за отвореното писмо до управляващите стана заседанието на социалната комисия, на което бяха гласувани на второ четене текстовете на законопроекта за личната помощ, след предварителното им съгласуване с представители на протестиращите майки. Проблемът дойде от формулировката на текста за финансирането на личната помощ, в която омбудсманът Мая Манолова прочете лимитиране на парите за асистенти за догодина, а Вера Иванова от „Системата ни убива“ я определи като 100-процентово осакатяване на закона. В писмото, подписано от Вера Иванова, майките обвиняват управляващите, че са ги излъгали, и им казват, че е време да си ходят.

Недоволството на майките от приетите текстове на законопроекта за личната помощ беше предизвикано от параграф 4 в преходните и заключителни разпоредби, според който за 2019 г. са предвидени 71.5 млн. лева за услугите личен асистент, домашен помощник и социален асистент. Тези услуги ще се предоставят по програми до началото на септември, а след това трябва да заработи новият закон, който ще гарантира лична помощ чрез асистенти на хората с увреждания. Така написаният текст беше разбран като лимитиране на средствата до септември, обясни пред Дарик Мая Стоицева, една от протестиращите майки и член на работната група, в която са съгласувани окончателните текстове:

„Все повече разбирам, че не са имали това предвид и може би след реакцията ще бъдат коригирани текстове. Доколкото разбрах днес и в парламента финансовият министър е казал, че няма такова нещо и парите са разчетени за цялата следваща година, така че пари за личната помощ има. Те най-вероятно няма да са достатъчни, но пък с новия закон ние, вкарвайки тази индивидуална оценка, се надяваме на много по-точното прецизиране на нуждата на хората от подкрепа“.

Мая Стоицева е сред майките, които се разграничиха от поведението на Вера Иванова и още няколко майки през последните седмици покрай протестите срещу вицепремиера Валери Симеонов. Тя не е съгласна и с отвореното писмо на Вера Иванова, публикувано на страницата на „Системата ни убива“, в което се настоява за оставката на премиера и финансовия министър и те са призовани да си ходят завинаги с мир.

„За жалост много голяма част сме блокирани и нямаме достъп до страницата, за да изразим мнение, независимо че ние се идентифицираме с протеста и сме част от тях. Просто някои от майките си позволиха да сложат цензура на страницата и това е начинът, по който се подхожда, което е грубо и неприемливо“, посочи още Стоицева.

По-рано днес социалният министър Бисер Петков заяви, че е изненадан от реакцията на майките от „Системата ни убива“, и посочи, че за следващата година са осигурени 150 милиона лева за изпълнението на двата нови закона – законът за хората с увреждания и законът за личната помощ.
Източник: Дарик

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Кмет от ГЕРБ хвърля най-тежки обвинения към Борисов!? (АУДИО)

Жители на Петрич изпратиха писмо до редакционната поща на „Факти“, в който предоставят, по думите ...

Волуяк скочи на Борисов с отворено писмо

Жителите на софийското село Волуяк разпространиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов. Поводът са думи ...

Зам.-кмет на Зеленогорски скочи на Георг Спартански

Емблематичният за Плевен политик и бизнесмен Красимир Македонски излезе с отворено писмо до своите съграждани, ...

Инвестират 200 млн. EUR в Alitalia

Германският авиопревозвач е готов да инвестира до 200 млн. EUR в спасяването на италианската авиокомпания ...

Искането да преосмислим джендър било неоснователно

Неоснователно е искането на ООН да преосмислим термина „джендър“. Това се казва в писмо от ...

Кралев с писмо до УЕФА за расисткия скандал

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев изпрати официално писмо до президента на УЕФА Александър ...