Home » Свят » Един телефонен разговор с взривоопасна сила

Един телефонен разговор с взривоопасна сила

Нанси Пелоси е категорична – повече от всякога: тя заяви ясно, че президентът Тръмп е нарушил конституцията на САЩ. А самата Пелоси в продължение на месеци предупреждаваше, че за процедура по импийчмънт са нужни неоспорими доказателства.

А сега явно ни очаква нещо като Мълър 2.0: нова изнурителна битка за това как да се тълкува един телефонен разговор, който крие взривоопасна политическа сила.

Рискът за Демократите е голям

Мълър 2.0 може обаче да се окаже втори шанс за демократите. Обвинението, че президентът Тръмп е злоупотребил със служебното си положение, този път не може с лека ръка да се отхвърли като „лов на вещици“. Тръмп и сам призна пред медиите, че е търсил сведения, които да компрометират сина на неговия конкурент Джо Байдън. А текстът на прословутия телефонен разговор е съвсем еднозначен: Тръмп моли лидер на чужда държава да започне разследвания срещу неговия политически противник – а това е злоупотреба със служебното положение.

Тръмп упорито държи на собствената си версия за случилото се. В телефонния му разговор с украинския президент Володимир Зеленски нямало абсолютно нищо съмнително. Той се чувства сигурен, защото досега е успявал да отбие всички обвинения на демократите и на специалния прокурор Робърт Мълър. Демократите обаче са убедени, че сегашният случай е по-различен. Ясно е, че те поемат голям риск. Както след разследванията на специалния прокурор Мълър, така и сега президентът Тръмп се опитва да изкара всичко като отчаян опит на демократите да го свалят от президентския пост. В Туитър той вече тръби, изпълнен със самочувствие, че процедурата по импийчмънт щяла да му осигури преизбирането.

В действителност обаче протоколът на телефонния разговор с украинския президент ясно показва, че този път Тръмп е отишъл твърде далеч. Разследванията ще се съсредоточат не само върху телефонния запис – те отново ще привлекат вниманието на обществеността към обвиненията в доклада на Мълър, например за възпрепятстване на правосъдието.

За момента мнозинството от американците е срещу импийчмънт. Ясно е обаче също така, че подкрепата на избирателите за Тръмп намалява – особено в сравнение с подкрепата за повечето кандидати на Демократите, и най-отчетливо – спрямо тази за Джо Байдън.

Времето работи в полза на Демократическата партия

Демократите не могат да спечелят процедурата за импийчмънт, тъй като мнозинство в Сената имат Републиканците – в крайна сметка Демократите навярно ще претърпят поражение. Но това не е и нужно – откриването на процедура по импийчмънт само по себе си няма как да предизвика прилив на симпатии към президента Тръмп.

Да, това е изнурителна битка – битка, която в дългосрочна перспектива ще донесе ползи на Демократическата партия. Защото колкото повече наближават изборите в САЩ, толкова повече ще се струпват нещата, които отслабват позициите на Тръмп – и тук не става дума само за доклада на Мълър и разговора с украинския президент. Задаващата се рецесия в САЩ ще го удари тъкмо там, където той е най-раним. И отново ще актуализира стария предизборен лозунг на Демократите: It’s the economy, stupid! („Икономиката, глупако!“)

Автор: Оливер Залет

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Захариева: Пламен Георгиев обеща да напредне с испанския

Пламен Георгиев има качества за консул във Валенсия, заяви външният ни министър Екатерина Захариева пред ...

Идиотски гаф с телефон едва не провали футболен мач

Без ВАР остана дербито в Саудитска Арабия между Ал Фатех и Ал Насър 0:1, а ...

9 октомври 1974 г. : Умира Оскар Шиндлер

На 9 октомври 1974 г. на 66-годишна възраст умира Оскар Шиндлер. Oскар Шиндлер е немски ...

Цацаров: Незаконен съдебен състав пусна Полфрийман

Министърът на външните работи Екатерина Захариева и главният прокурор Сотир Цацаров се срещнаха с Джон ...

Собствениците на Юнайтед няма да разкарат Солскяер

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Оле Гунар Солскяер може да се чувства спокоен за поста си ...

Димитър Пенев със секретна мисия

Легендата на ЦСКА и българския футбол Димитър Пенев бе част от приятна изненада, която колективът ...