Home » България » Един от 10 българи работи тежък физически труд

Един от 10 българи работи тежък физически труд

Около 10% или един от всеки 10 българи работи тежък физически труд, показват данни от анализ на Евростат за спецификата на трудовите условия в страните на ЕС през 2017 г.

Според данните на анализа около 28% от българите работят изправени, също толкова упражняват труд в условия на умерени физически усилия, а други 34% работят в седнало положение.

Като изцяло отрицателна оценяват организацията на работното място и свързаните с това здравословни проблеми около 20% от българите. Болшинството от работещите българи – 60% – оценяват като задоволителна работната среда и организацията на труда. Други 20% от анкетираните сънародници пък оценяват условията си на труд като „отлични“.

Около една четвърт от работещите българи в принудителна поза на работното място /седнали или изправени/ споделят за вече появили се или потенциални рискове за здравословното си състояние от тези условия на труд.

По данни на НСИ у нас в края на 2017 г. са били наети около 3,2 млн. лица по трудово или служебно положение. От тях най-голям дял, близо 24%, са били заети в преработващата промишленост – около 700 хиляди души.

Втора по численост е групата на хората, занимаващи се с търговия – около 390 хиляди души. В сферата на образованието са работили около 167 хиляди души, в здравеопазването – 142 хиляди, в строителството – 122 хиляди в администрацията – 117 хиляди, в държавното управление – около 111 хиляди.

Най-малобройни са били работещите в добивната промишленост – 21 700 и в сферата на сделките с недвижими имоти – 21 550.

Около 40% или почти 4-ма от всеки 10 работници в ЕС са се трудили в седяща поза, показват данните на Евростат – офис-работници, шофьори, компютърни специалисти, административен персонал и др.

Всеки пети европеец или 20% от работната сила в ЕС пък са работили в изправена поза – учители, контрольори, работници в промишлеността, селскостопански работници, търговци и др. Други 30% са работили умерен физически труд, а 10 на сто от европейците са полагали труд в тежки условия.

Най-висок дял на европейци, които са работили в условия на тежък труд е регистриран в Гърция, Полша, Унгария и Хърватия.

Най-нисък дял на хора, работещи тежък физически труд, е отчетен в Малта, Дания, Холандия и Норвегия.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Смразяващи подробности за клането в Петрич

54-годишният Васил Василев, който едва не уби жена си днес около обяд в Петрич, вече ...

Мъж наръга няколко пъти съпругата си в Петрич

Мъж наръга жена в Петрич. Инцидентът стана днес около обяд в дома на семействотo. При ...

Тръмп заплаши Франция с мита, каквито не са виждали досега

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп пристигна във френския курорт Биариц, където от днес до ...

Туск за срещата на Г-7: Тежко изпитание!

Започващата днес среща на върха на Г-7 ще бъде тежко изпитание за единството и солидарността ...

Жена от народа с минало в излишък

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Вагонът ...

Ердоган отлита за Русия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще бъде във вторник на еднодневно посещение в Русия, потвърди ...