Home » България » Джебчийки заработиха 5 милиона лева за ЧНГ
Джебчийки заработиха 5 милиона лева за ЧНГ
Джебчийки заработиха 5 милиона лева за ЧНГ

Джебчийки заработиха 5 милиона лева за ЧНГ

Ударна бригада от ромки чевръсто шеташе по празниците в големите молове на страната, във влаковете София – Варна, София – Бургас, София – Видин и София – Петрич, по тържищата, коледните базари и на местата, където са събрани много хора по една или друга причина, научи HotArena.

Жените с ловки пръсти разчитаха, че в навечерието на Коледа и ЧРД хората масово излизат с големи суми у себе си, за да пазаруват, а освен това са и разсеяни. В такива дни дамите традиционно забравят да затварят циповете на чантите си, което допълнително улеснява крадлите, писа „Уикенд“.

В дните около Коледа и Нова година „работещите момичета” направили бизнес за 5 милиона лева, щипнати от джобовете на пазаруващите граждани. Най-разсеяни се оказаха жителите на Пловдив – под тепетата пропищяха стотици мъже и жени, излезли на разходка и пазаруващи в мола.

От чанта на дама били задигнати 5 000 евро, предназначени за подаръци. Госпожата едва не припаднала, като разбрала, че финикийските й знаци са се изпарили. Друга разсеяна майка се сбогувала с 10 000 лева, които незнайно по какви причини носела кеш в себе си. Усетила се, че портмонето й липсва едва когато тръгнала да плаща сметката си в изискан ресторант.

„Крадлите се движат на тумби. Добре облечени са, почти всички в китайско или турско „Версаче”, но са чисти и спретнати. Бих казал, че са като скенер. Могат да преценят финансите на човека и психическото му състояние от раз. Част от тях обикновено „бръмчат” из Европа, но сега са в България, за да се видят с роднините си по празниците. Понякога разговарят на френски или италиански помежду си. Има и испаноговорящи. Най-опитна е Сийка Саката от „Столипиново”.

Тя всъщност е много чевръста жена. По рождение е с три пръста на лявата ръка, но умело е превърнала дефекта в ефект. Пръстите използва като щипка, за да бърка в джобове, якета и чанти. Ако някой се усети, почва да плаче, да показва ръката си и да се изкарва мъченица. Намират се наивници, които й се връзват…

Изкарва луди пари от пътешествията си из Европа. Няколко пъти е била спивана, но винаги знае как да се измъкне. В Гърция например я бяха заловили с крадени пари. Тя казала на полицаите, че ги е изтеглила от уличен автомат и дори посочила машината. Бележката била хвърлила в кофа за боклук. Органите на реда в южната ни съседка й се вързали. Отишли да търсят в кофата, а тя драснала с бързината на див заек. Хитрушата има и дъщери, които също са въведени в бизнеса и работят из европейските столици. Има и син Чарлз, който кръсти на принц Чарлз, сина на английската кралица. Някъде към 36-38 си година спря да ражда. Иначе като нищо можеше да се появи още едно момиченце в рода й, кръстено Камила. Деяна вече има. И тя „жужи” като майка си. Изкарват куп пари, умело свалят часовници и златни накити”, разказва криминалист от Пловдив, който неведнъж е залавял легендарната джебчийкка.

Сийчето е гълтала и златни моменти, за да не ги намери полиция по време на обиск. Изключително ценена е в бранша и за това идва в България само по празници, разкриват запознати с делата й.

С джебчийство обикновено се занимават кланове, които имат благословията на мешерето. Най-оборотни и най-многобройни са представителите на калдарашите – най-богатите български цигани. Те живеят основно в София, Пловдив, Костинброд, Перник, Пазарджик, Червен бряг, Долни богров, Петърч, Левски и Плевен. Често джебчийството е съчетано с просия и проституция на черно, което връзва ръцете на ченгетата и предпазва от наказателна отговорност мургавите ни сънародници, освен ако не бъдат спипани на място.

Калдарашите имат завоювани територии в Париж, макар че част от представителите им във френската столица бяха принудително върнати в родината си през 2010-а. „Бръмчат” и в Мадрид, и в Рим. По неофициални данни в София „работят” около 500 джебчии, а в празнични дни броят им се удвоява и утроява.

Гольовците от Кюстендил също пуска добре „пипалата” си по портфейли. Въпросният клан има свой бизнес и във Виена и според слухове реализира печалби за милиони евро от ръчните си умения.

Представители на Гольовците отскачали и до съседна Сърбия, но там не им провървяло. Кюстендилски ром бил жестоко наритан в Белград с обяснението, че не е желателно да се мотае на коледния базар, защото можело да бъде хвърлен в река Сава. Други негови събратя имали подобни премеждия в западната ни съседка, но пък в Гърция намирали мегдан за изява.

Бургуджийските кланове основаха столица на телефонните измами във Ветово, но успоредно с „ало” далаверите движат и канали за износ на жени в Холандия, занимават се и с дребни кражби. Румъния имат за своя втора родина и често мургавелки биват изпращани на „стаж” из градския транспорт на Букурещ.

Кланът на цоцоманите също въртял голям оборот от кражби и сводничество. Негови членове вършеели от Кюстендил до Видин, където преди години били изградени и няколко циганска замъка с високи дувари, камери и прислуга. Роми са замесени и в различни схеми за източване на ДДС. Средно на година те дърпат от държавата по около 40 милиона лева, твърдят експерти.

 hotarena.net

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар