Home » Мнения » Доц. Минчо Христов: Апартаментите са най-малкото зло, големият проблем са банковите и офшорните сметки

Доц. Минчо Христов: Апартаментите са най-малкото зло, големият проблем са банковите и офшорните сметки

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Г-н Христов, ще прерасне ли „апартаментгейт“ в „имотгейт“ , в проверка на банкови спестявания и имущество и т.н.?

Според мен да. Апартаментите са най-малкото зло. Големият проблем са офшорните сметки, банковите сметки на българските политици, някои от които достигат стотици милиони. Ако си спомняте имаше един диск, който беше донесен специално в България от швейцарски банки, като с него се беше добило немското разузнаване.Нашата прокуратура изпрати човек, който донесе този диск, но той беше прикрит. Многократно аз поставях въпроса този диск да бъде доставен и да бъдат оповестени имената на тези хора, но досега нищо подобно не се е случило. Бъдете сигурни, че може би скоро ще се случи. Всичко това показва, колко съм бил прав преди десетина години, когато предложих със закон да се въведе изискване за пълна проверка на имуществото на всички политици, депутати, министри и висши магистрати. И като гледам все още нито един български депутат не е предложил тази година дори такова нещо. А това е една нормална практика в Европейския съюз и САЩ. Който не може да докаже произхода на своето имущество , то следва конфискация, съд и затвор. За съжаление българските политици наистина се чувстват недосегаеми. И този скандал с апартаментите, където са забъркани абсолютно политици от всички партии показва, че тези политици се чувстват безнаказани и никой не може да ги докосне. Затова ние като общество сме задължени да направим всичко възможно истината да излезе наяве и най-вече виновниците да понесат своята и политическа, и наказателна отговорност. Да отидат в затвора за кражбите, които правят в момента. Защото хората трябва да знаят, че тази бедност в страната, тази мизерия се дължат именно на тези кражби от страна на българските политици. Аз многократно съм казвал и като депутат от трибуната на парламента, че всяка година в България , само от ДДС, се крадат до 2,5-3 млрд. лева. Само от ДДС.

Добавете кражбите от акцизи на цигари и алкохол, прибавете кражбите от обществени поръчки и се получават 10-15 млрд. на година. Можем да добавим и друг тип кражби на политиците, като заменки например. Бяха откраднати между 6-8 млрд. лв. от тези престъпни заменки по морето и курортите. Никой не говори за това. Става дума за ясни далавери, които могат да бъдат проверени, а виновниците да бъдат вкарани в затвора.

Премиерът Бойко Борисов май се опитва да потуши пожара с оставки на някои от най-алчните в ГЕРБ? Ще успее ли ?

  • Трудно ще му бъде, защото става дума за хора, които той самият е назначавал. Той носи персонална отговорност за тези назначения и защото ги е търпял. Мисля, че тези хора, освен че са се самозабравили, минават всякаква граница на нормално човешко поведение. Представете си що за човек е този, който иска да има персонален асансьор до своя хол. Наистина тези хора прекалиха. Пак казвам, големите кражби много лесно могат да се хванат именно по посока на проверка на имуществото. След като не можеш да докажеш произхода на имуществото най елементарното е да следват конфискация и съд. За съжаление и нашата съдебна власт и нашите закони са такива, че позволяват тези хора да бъдат недосегаеми.

Шефът на КНКОНПИ не трябваше ли да подаде оставка още първия ден, след като излязоха материалите за него.

  • Веднага трябваше да си подаде оставката. Не може този, който разследва корумпирани, да има съмнителни обстоятелства около него.Бил съм четири години депутат. През тези четири години съм си купил един мотор на старо и една кола на старо, която продължавам да карам. Нито апартамент съм си купил, нито вила. Вярно е, тогава заплатите бяха 2000 лв., а сега са 5-6000. Смятам, че една независима прокуратура може да хване всички корупмпирани политици и да ги вкара, където им е мястото.

Жалкото е, че такива хора има не само в ГЕРБ, а сред цялата политическа класа?

  • Има и от ГЕРБ, излязоха и от БСП хора с невероятни имоти, които са не по-малко луксозни и евтини от гербаджийските. Бих попитал още, няма ли кой да повдигне въпроса, как Ахмед Доган е придобил за няколко хиляди нещо, което му носи доход на година от 30 млн. лв. С 3-4000 акции – 30 млн. на година. И което струва навярно 100-150 млн. Става дума за ТЕЦ „Варна“. Просто трябва да има закони, те да важат за всички и някои да носят наказателна отговорност.

Какви са вашите прогнози за предстоящите евроизбори? Ще има ли изненади?

  • Очаквам изненади. И аз самият се кандидатирам. Искренно се надявам на тези избори да има повече независими депутати. И нека хората преценят кандидатите не по техните думи, а по делата им. Надявам се, че бъдещето е на хора, при които не е водещо партийното начало, партийното послушание. За съжаление в родния парламент влизат не хора със собствено мнение, а послушковци, които гледат с възторг своето ръководство и гласуват както им наредят. Мога да дам стотици примери. Примерно при ГЕРБ премахват преференциите единодушно, но след като техният началник заповядва друго, целият парламент започва да обяснява точно обратното за преференциите. Същото е и с БСП. Какво значи да напуснеш парламента и оставиш останалите да правят каквито закони си искат. Битката на народния представител е вътре в парламента. Там трябва да се решават нещата. И повярвайте, 79 депутати никак не са малко. Това за мен е неправилна позиция на БСП и мога да кажа, че преди време със Стела Банкова отстоявахме двамата своите позиции.

Г-н Христов, според вас ще има ли предсрочни парламентарни избори?

  • Според мен категорично ще има предсрочни избори наесен. Политическата класа вече се изхаби. Затъна в охолство, затъна в корупция. Говоря за всички парламентарно представени партии. Те забравиха хората, които гласуваха за тях. Забравиха, че здравеопазването убива хиляди всеки месец от липса на елементарни здравни грижи. Забравиха стотици хиляди български пенсионери. Докараха го дотам, че в някои райони има частни линейки. Това е върхът на безочието на тези политици, които ходят да се лекуват в правителствена болница. Тези неща трябва да се променят, защото хората няма да търпят още дълго. Длъжни сме да се организираме по някакъв начин и това е голямото предизвикателство на тези избори. Ако хората предпочетат личности вместо партии на изборите, това значи, че вече има промяна. И в българския парламент ще влязат нормално мислещи хора.
България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Марадона отново забавлява (ВИДЕО)

Комично видео от интервю на Диего Марадона бе разпространено в социалните мрежи. То е заснето ...

Хакнаха профила на най-секси синоптичката в света (СНИМКИ)

Най-сексапилната водещата на прогнозата за времето в света – мексиканката Янет Гарсия стана жертва на ...

Главанаците се качиха на главата на Борисов

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Коментар ...

Голямото пътуване започва, ето къде има ограничения

Шофьорите да направят справка в сайта на Агенция „Пътна инфраструктура“, за да се информират за ...

Две жени загинаха в жесток пътен инцидент край Шумен

Две жени от Шумен са загинали в тежка катастрофа край село Веселиново, съобщиха от пресцентъра ...

Нов странен патент от Mazda разбуни духовете

Появиха се нови подробности за предстоящата спортна Mazda. Един патент, който марката е заявила във ...