Home » България » Документи уличават Борисов в престъпно бездействие преди катастрофата край Своге

Документи уличават Борисов в престъпно бездействие преди катастрофата край Своге

Премиерът Бойко Борисов е бил предупреден с документи за смъртната опасност на пътя Мездра – Своге. Това разкритие направи лидерът на гражданско движение „Боец“ Георги Георгиев в предаването „Честно казано“ по телевизия „Евроком“ тази вечер. Припомняме, че на 25.08.2018 автобус излезе от пътя, преобърна се в 20-метрова пропаст, вследствие на което загинаха 20 души. След инцидента стана ясно, че пътят, ремонтиран преди това от фирма „Трейс“, е имал редица проблеми. След трагичния инцидент подадоха оставки регионалният министър Николай Нанков, вътрешният Валентин Радев и транспортният Ивайло Московски.

Показвайки документите Георгиев каза:

„На 26 февруари 2018, шест месеца преди катастрофата, кметът на Своге Емил Иванов изпраща писмо до Бойко Борисов, по повод дефекти на пътя Мездра – Своге. В това писмо той казва, че трябва да се има предвид, че гаранцията на пътя изтича, а никой не взима мерки за корекции. Към писмото е приложен протоколът от състоянието на конкретното място, където ще стане катастрофата. Писмото има входящ номер в Министерския съвет, значи би трябвало да е стигнало до премиера.“ Това Георгиев определя като престъпно бездействие и неизпълнение на служебно задължение от страна на Борисов.

„Разполагаме с документи, получени по закона за достъп до информация. Това са над 100 документа, демонстриращи как управляващите с техните обръчи от фирми източват милиарди от европроекти, а резултатът е смърт. Стигнахме до множество документи от МРРБ и АПИ, че гаранцията на пътя изтича през декември 2018, а „Трейс“ твърди, че тя е била изтекла към момента на катастрофата. Има протокол от 20 юни 2017, година и два месеца преди катастрофата, за оглед на този участък от пътя, където стана катастрофата, в този протокол са констатирани 76 участъка с тежки дефекта – изронен асфалт, пропадане на асфалта и т.н. Разговаряли сме с Емил Иванов, кмет на Своге, той казва, че не е вярно, че пътят е бил приет без забележки, както казва бившият министър на регионалното развитие Николай Нанков. Кметът е алармирал, че е въпрос на време да стане трагедия, а до катастрофата нито един ремонт не е бил извършен. Дефектите са били налични. Нещо повече – имало е протокол от АПИ, която изисква от МВР и община Своге сформиране на комисия по обследване на точния участък, където е катастрофата, година и два месеца преди тя да се случи. Комисията констатира износен асфалт, завой с голям вираж, повредена мантинела, все неща, които след катастрофата са посочени като причини тя да се случи. След като стана тази трагедия Николай Нанков, шефът на АПИ Светослав Глосов и Бойко Борисов се правеха на изненадани.“

Според Георгиев разпореждането от високите нива на властта е било да се тупа топката, докато изтече гаранцията, да не се закача фирмата-изпълнител „Трейс“, а след това да се пусне обществена поръчка за ремонт на ремонта.

Георгиев добави, че е опитал да говори по темата с роднини на жертвите в катастрофата. Така стига до дъщеря на загинал, която разкрива, че е получила обаждания, в които е била предупредена да внимава с кого говори, а в следствието са я накарали да подпише документ, че няма да говори пред никого по темата до приключване на разследването. Лидерът на „БОЕЦ“ призовава близките на загиналите да се свържат с него, за да се продължи изясняването на детайлите по темата.

От своя страна водещата Кулезич обясни, че е търсила за коментар представители на кметството в Своге, които обаче отказвали да говорят.

„Близките на 20-те загинали един по един са сплашвани“, добави другият гост в студиото адв. Николай Хаджигенов.

Разследването за катастрофата в Своге от компетентните власти продължава. За основен виновник бе посочен шофьорът на автобуса, който е превишил допустимата скорост в участъка.

София / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Община Царево вече глобява за палатки и каравани на плажа

Въпреки ветото на президента върху забраните за къмпингуване община Царево вече налага солени глоби за ...

Пускат тол системата от 16 август

Системата за електронно събиране на пътни такси на база изминато разстояние – тол, за пътните ...

Къде има най-голям шанс да ви върнат портмонето

Ако си изгубите портмонето, шансът да ви го върнат в Германия е по-голям, отколкото в ...

Българин ще е лицето на ЕК в Хърватия

Европейската комисия назначи българина Огнян Златев за началник на представителството на ЕК в хърватската столица ...

BMW с 10 хиляди Нютонметра (ОБНОВЕНА)

ОБНОВЛЕНИЕ: В отговор на запитване на Roadshow инженер от BMW е уточнил броя на Нютонметрите. ...

Икономист: Намаляване на ДДС ще даде тласък на потреблението

Намаляването на ДДС и въвеждането на диференцирана ставка ще даде тласък на потреблението. Това обяви ...