Home » България » Докога е задължително детското столче в колата

Докога е задължително детското столче в колата

Над 90% от хората в България не знаят, че децата трябва задължително да се возят в детско столче, докато не достигнат височина от 150 cm. Тези данни от национално проучване бяха цитирани от заместник-председателя на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева по време на открит урок по пътна безопасност пред децата от столичното 199 ОУ „Свети Апостол Йоан Богослов“. Инициативата е част от Втората национална кампания, в подкрепа на деца, пострадали при пътни инциденти и се организира от Българския червен кръст, с подкрепата на ДАБДП и Пътна полиция.

„В темата за пътната безопасност, както и във всички обществено значими теми, централно място заемат нашите деца“, подчерта Анжелина Тотева. По думите ѝ институциите съвместно с българските училища имат основен приоритет да засилят вниманието на децата и учениците към поведението им на пътя и да ги научат на основните правила за безопасност. Тя акцентира и че се работи за осъвременяване на методиката на обучение.

Над 60% от децата пострадали при пътни инциденти в България, са били пътници в превозни средства, стана ясно от нейното изказване. „Затова и също толкова важно е да се провеждат целенасочени информационни кампании и хората да имат точна и ясна информация, за да осигурят най-безопасни условия в превозното средство за своите деца“, каза още заместник-председателят на държавната агенция.

В рамките на днешното събитие се проведе и викторина с учениците от 199-то ОУ. След това децата получиха и открит урок как се пресича безопасно от служителите на Пътна полиция. След края му, учениците поставиха детски обувки на пешеходна пътека, с което бе почетена паметта на загиналите деца в автомобилни инциденти в България.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Сайтът на БФС се срина, подозират хакерска атака

Сайтът на Българския футболен съюз се срина днес преди обед. Онлайн страницата не работеше, а ...

Ивайло Захариев и жена му се разделиха?

Хитовият актьор Ивайло Захариев и жена му Миряна са разделени, съобщава „България Днес“. Приближени до ...

Клисарова: Варна заслужава детска болница

„Ако искаме Варна да стане чист и приветлив град, с щастливи хора и да върнем ...

Ядем пържоли от дълбокия резерв на Европа

По магазините у нас масово се продава дълбоко замразено свинско от резервите на Европа. Търговците ...

Новият посланик на САЩ се видя с премиера ВИДЕО + СНИМКИ

България и САЩ са съюзници и стратегически партньори. Между нашите две страни е установен устойчив ...

5-годишно пострада при тежка катастрофа край Руен

Петгодишно момченце от село Рожден е получило комоцио от катастрофа вчера на пътя с. Просеник ...