Home » Свят » Доказаха съществуването на изумителна древна цивилизация от инженери
Доказаха съществуването на изумителна древна цивилизация от инженери
Доказаха съществуването на изумителна древна цивилизация от инженери

Доказаха съществуването на изумителна древна цивилизация от инженери

Държавата Ин (известна още като държавата Шан) възниква около 1600 г. пр. Хр. Въпреки това, през 1936 година археолозите откриват древнокитайско селище, наречено Лянчжу, която се е намирало в делтата на река Яндзъ, на 160 км западно от Шанхай в провинция Чжецзян. През 1986 г. са извършени разкопки на гробища, като учени открили гробове, в които били погребани представители на знатната каста. Това свидетелства за наличието на ясно разграничение между класите.

По-късно археолозите открили сложна система от платформи и укрепления, предназначени да предпазят селището от наводнения. Широчината на градската стена е не по-малко от 20 метра, а височината на някои места достига четири метра. По този начин селището Лянчжу се оказало един от най-големите градове от края на късния неолит. Там съществувала и система за водоснабдяване, използвана за напояване на земеделска земя. Древните китайци създали система от изкуствени водоеми, чийто общ обем достигал 50 милиона кубически метра.

Културата Лянчжу се характеризира с създаването на нефритови изделия, включително бижута,  дискове и др. Смята се, че тези артефакти служели като отличителни белези на богатата прослойка, тъй като те се срещат само в определени гробове.

По този начин, според изследователите, съществуват три линии на доказателства, потвърждаващи, че културата на Лянчжу е била сложно държавно формирование, въпреки липсата на писмен език. Те включват големината на града, наличието на инженерни съоръжения и създаването на сложни артефакти.

 
Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар