Home » България » Докато богаташите се надпреварват да крият пари, арменецът Карен Алексанян направи нещо невероятно!
Карен Алексанян

Докато богаташите се надпреварват да крият пари, арменецът Карен Алексанян направи нещо невероятно!

Заглавието е реплика – признание във фейсбук на обикновени хора, за човекa, който прави с непознато за нас постоянство грандиозен паметник на културата ни – на писмеността, на кирилицата ни.

Кирилицата с която пишат 300 милиона хора в света. Знаехте ли този факт? Един арменец Карен Алексанян, става зет в България и от двадесет години живее със своето семейство в Шумен. Но понеже в Армения неговата майка, учителка по литература го е научила на кирилица още от малък, той става фанатичен поклонник на кирилицата. С пари от своя бизнес, без да тръби за това, той е направил от 2015 година до днес цял Културно-исторически комплект във възхвала на великата ни азбука. Докато нашите богаташи се надпреварват да крият пари, да ги трупат, и да се дебнат, един чужденец се заема с дело, което би трябвало да е наша инициатива. Но той до такава степен е обладан от идеята да възвеличи кирилицата, че това се превръща в негово работно всекидневие.

Защото е наясно и за друго: латиницата „натискана” от силните на деня, не е далеч от мисълта да измести, да изтласка употребата на кирилицата.

В „Двор на кирилицата” са разположени „образи” на всяка от тридесетте ни букви, изработени ръчно от каменна туфа от големия арменски майстор Рубен Налбандян и неговите ученици. Докарани са с тирове направо от Армения. Дворът на кирилицата се намира в „Крепост на кирилицата”, със експозиционна зала с восъчни фигури на големите личности създали и разпространили азбуката ни, с паметник и параклис на цар Борис първи, Покръстителят Български – заради неговата роля за признаването на свещената писменост като официална азбука.

– Господин Алексанян, към всичко това започнахте да редите и „Алея на писателите” , така ли?

Да, тук ще разположим 80 бюстове на писатели от цял свят, които са творили на кирилица. Започнахме алеята с Пейо Яворов, който е много известен в Армения, там има кръстени на негово име булевард, улици, училище .Бюстът на Яворов е изработен от известния арменски скулптор Аршак Тжикян. Поставихме го в деня на будителите заедно с шепа пръст от родната къща на Яворов в Чирпан. На мен ми стига да съм щастлив, че допринасям хората като дойдат тук да се почувстват горди потомци на народ с много стара писменост и култура. Намислили сме, всеки бюст на поредния писател, да бъде изработен от скулптор в съответната държава и да има шепа пръст от родната стряха на писателя. Така ще има още по-голяма автентичност. -Плиска от малко и прашно градче, започна да „разтърсва рамене” ?

– Вижда се, че напоследък Плиска оживява.


Вече много хора идват до Плиска и правят своите празници тук, връчват се дипломи на децата, идват ученици на екскурзия, изнасят се лекции, правят се спектакли, има изложбена зала на историческа тема. Идват и много чужденци да се поклонят на буквите, с които пишат. Мечтая да се върне блясъка на Първопрестолната българска столица Плиска, да е като бисер в короната на България.

Да се чувства всеки българин потомък на велик народ създал писменост на която пишат още 300 милиона хора по света.

– Изумително е, че именно вие, чужденецът, се сещате да направите величав паметник на една писменост, на азбуката ни, подобен паметник в света няма.

За мен е ясно, че такъв паметник трябваше да има. Да го знае светът. Всеки можеше да е на мое място, просто аз бях първия. Благодарение на моя бизнес, успях да осъществя тази мечта. Можех да си купя земя и да си строя къщи където поискам. Можех с парите си да пътувам, да изуча децата си по света. Но аз купих именно в Плиска парчето земя, за да осъществя едно духовно преклонение, внушено ми от моята майка, Гоар Мкртчян. Тя ме научи на 6 години да чета кирилица.

Тя имаше огромна библиотека от няколко хиляди книги, повечето на кирилица. Затова и „Дворът на кирилицата” съм посветил на паметта й. Майка ми почина на 56 години през 2002 година. Тя е, която създаде у мен преклонението пред вашата азбука. Давам си сметка колко важно е какво ти говорят и на какво те учат от малък! Какво преклонение засяват в сърцето ти !

– Предстои ли ви разрастване на вашия културно-исторически комплекс ?

Ще се обогатява и постоянно ще има нови експозиции. На 25 ноември ще поставим бюста на Иван Вазов. Той е българският писател с най-богат речник, бил е и Министър на културата съвсем заслужено.

– Е, май тук още не са стигали нашите политици или министри на културата?

И това постепенно ще стане.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар