Home » Мнения » Добър избор в тежки за Европа времена

Добър избор в тежки за Европа времена

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Интригата се запази чак до края: до последно не беше ясно дали Урсула фон дер Лайен ще спечели одобрението на ЕП. За това много помогна убедителната ѝ реч и липсата на алтернатива. Коментар на Инес Пол.

И в ерата на интернет също има моменти като този, в който словото се оказва от решаващо значение. Това демонстрира Урсула фон дер Лайен във вторник в Европейския парламент (ЕП) в Страсбург. Независимо че в парламентите говоренето би трябвало да е най-важното, нещо като висша форма на парламентарното изкуство, обикновено се случва така, че решенията се вземат предварително – още преди да бъде изложен първият аргумент.

Този път обаче беше по-различно. На този ден германската кандидатка можеше да очаква всичко. И трябваше да издържи изпита на високата, и понякога доста трудна, сцена – тази на ЕП. Трябваше да спечели на своя страна скептиците, да засили позициите на привържениците си и с подходящи предложения да отнеме вятъра от платната на своите противници. Не на последно място тя трябваше да отвори на Европа шанса за истински звезден миг.

Феноменално представяне

С всичко това Урсула фон дер Лайен се справи блестящо – макар и с твърде крехко мнозинство от само 9 гласа накрая. Убедената феминистка се показа много по-социална и по-„зелена“, отколкото може би беше по вкуса на нейните консервативни партийни приятели. При това тя много уверено и суверенно разигра своята дамска карта.

Може би за успеха ѝ много допринесе и фактът, че тя реши да произнесе речта си на три езика: на френски – за да подчертае усещането за един ЕС с нов дух и гражданско участие; на английски – заради твърдите факти и амбиции, напр. за облагането с данъци на новите гиганти на световната икономика и за постигане на истинско равноправие между половете; и накрая на немски, избран от нея за емоционалния финал, в който родената в Брюксел Фон дер Лайен успя да убеди присъстващите в залата, че биографията ѝ е просто идеална за висока европейска кариера.

Не е тайна, че Фон дер Лайен беше резервен кандидат за този пост. И тя знаеше, че с този свой недостатък може успешно да се пребори само със сръчност и умение, с откритост и перфектно изпълнение. Тя можеше да загуби всичко, но изненада мнозина и успя да изкове от недостатъка си предимство. С антиевропейците и напускащите кораба тя се държа твърдо и пренебрежително и намери подходящи отговори на техните провокации.

Това е пътят

Урсула фон дер Лайен трябва да продължи по същия път с ясни и последователни действия, както и да се опита да затвори десния фланг. Това все още не ѝ гарантира успешен мандат начело на ЕК, но е едно добро начало и един добър ден за Европейския парламент, който реално имаше избор.

Изкуство на възможното

Големите губещи от днешния изборен ден са германските евродепутати от Социалдемократическата партия. Демонстрирайки своята вярност към принципите, до последно те не отстъпиха от позицията си, че само водещият кандидат може да бъде издиган за председател на ЕК. Без значение, че така и не се намери мнозинство зад тази позиция, или пък че съществуваше риск ЕС да изпадне в серизона криза, ако Фон дер Лайен се беше провалила.

Парламентът си каза думата. И мнозинството в него показа, че политиката все пак е изкуство на възможното.

Франция
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Софиянец с прободено сърце и 5 рани в гърдите

Пациент с прободна рана в сърцето е преведен по спешност от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ...

Оперираха Димитър Пенев

Почетният президент на ЦСКА Димитър Пенев претърпя спешна операция. Стратега от Мировяне получил силни болки ...

Милица Гладнишка се обвърза с македонски дизайнер

Новото гадже на Милица Гладнишка е македонският дизайнер Сърджан Кръстевски, пише вестник „Галерия“. Двамата бяха ...

Във Филиповци крадат табели

В столичния квартал „Филиповци“ пътни знаци няма от години. От януари до момента от Столичната ...

Собствениците на Lexus са най-доволни от колите си

През последната година степента на удовлетвореност сред собствениците на автомобили и леки товаро-пътнически превозни средства ...

Шофьор оцеля по чудо след сблъсък със скат (СНИМКИ)

Лек автомобил се блъсна в скат и се обърна на едната си страна. Шофьорът е ...