Home » България » До 4 години настигаме натовския войник

До 4 години настигаме натовския войник

Ако няма армия и отбрана, държавата няма как да съществува. Това заяви началникът на отбраната ген. Андрей Боцев пред БНР. Той бе категоричен, че това е един от стълбовете на държавността.

Според него при повече желаещи да постъпят в армията ще има и повече пари за нея. Той посочи, че засега има достатъчно желаещи да го направят доброволно.

За 15 години в НАТО около 14,5 хил. военни са участвали в мисии зад граница, изтъкна ген. Боцев. Въпреки придобития опит обаче той призна, че за този период единствената препоръка, която е изпълнена от това армията ни да бъде малка, модерна и мобилна, е да бъде малка.

За модернизацията на българската армия ген. Боцев заяви, че в следващите 10 години разчита на проекти за близо 4 млрд. лева.

Той посочи, че има три големи проекта за трите вида въоръжени сили, както и доста по-малки проекти, които не изискват голям ресурс.

Ген. Боцев посочи, че за ВВС проектът е почти на финалната права, като вече се водят преговори между двете правителства.

Предстои да се получат офертите от фирмите, които участват за двата многофункционални модулни патрулни кораба. Относно Сухопътните войски той съобщи, че е било установено, че липсват специалисти, които да доработят методиката. Има български фирми, които се занимават с такава дейност и ще търсим начин те да окажат съдействие при изготвяне на проекта, обясни той.

Ген. Боцев изтъкна, че проектът за Сухопътните войски се е оказал много по-сложен от очакваното. Въпреки това изрази надежда, че до четири години българският войник ще бъде оборудван, както са оборудвани тези от НАТО.

Началникът на отбраната напомни, че през 2018 и 2019 г. заплатите на военните са били увеличени с по 10%. Увеличен е бил и приемът в Националния военен университет.

През 2018 г. за първи път броят на напускащите армията е по-малък от броя на влезлите в армията с около 150 души, подчерта ген. Боцев, армията разчита на започналата кампания „Бъди войник“ от няколко месеца, за да провокира интереса към военната професия.

В Сухопътни войски имаме конкурс – за 185 подадени места имаме над 470 души, които са подали документи, посочи той.

Според него със законовите промени е направено достатъчно, за да може процедурите за набиране на военни да са по-бързи. От 23 души от доброволното обучение в Плевен 17 са поискали да бъдат военни по негови думи. Проблемът според началникът на отбраната е, че войниците се търсят на фона на застаряващия мобилизационен резерв.

Относно членството на България в НАТО ген. Боцев призна, че са били допуснати много грешки. „Прекалено много съкратихме армията, а не я превъоръжихме. Този проблем нямаше да го имаме, ако бяхме оставили наборната и професионална служба“, категоричен бе той.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Американците очакват война с Иран

Половината американци очакват война с Иран през следващите 5 години, съобщи Fox News. Според последни ...

Гаф в Кан: Секси модел се появи полугола (СНИМКИ)

Докато повечето звезди, които присъстваха на филмовия фестивал в Кан, се опитаха да вдъхновят феновете ...

Сбиване край Националния стадион приключи с ранен и задържан

Един ранен след бой край Националния стадион „Васил Левски” този следобед. Паркингът и районът край ...

Москва: Поскъпват стаите

Наемането на стая по традиция е практика на студентите. Обявите у нас за подобни имоти ...

Георги Свиленски: Стоя зад думите си за „Телетол“

„Не аз съм човекът и не БСП е партията, която ще се поддадат на икономически ...

Китай трябва да се подготви за трудни времена

Китай трябва да се подготви за трудни времена. Това заяви китайският президент Си Дзинпин, цитиран ...